Avui us porto una recepta molt original que m'ha sorprés gratament. No fa massa em van regalar un fumador. Ja podeu intuir per a què serveix, però si no l'heu utilitzat mai us donaré un parell de consells i, amb aquesta recepta, veureu que resulta molt fàcil fumar carns o peixos a casa. No us espanteu, que no caldrà que vinguin els bombers! Per estrenar aquest fumador, m'he decantat per fer una recepta que ja fa temps tenia en ment: el salmó fumat finlandès.

Es tracta de marinar el peix durant 24 hores amb sal, sucre i xarop d'aurò, que trobareu en qualsevol gran superfície. Si,si, és aquella melassa que els americans posen sobre els "pancakes", la mateixa. Aquest procés prepararà la carn per ser després fumada. En realitat, no té cap misteri en termes d'elaboració, poca tècnica, només necessiteu temps, però us poden ajudar els més petits de la casa fins i tot!

Finalment, us proposo un acompanyament de ceba caramel·litzada, gambes salades, maionesa de soja i salsa dolça picant. Un encert absolut. El sabor del salmó és molt intens i peculiar, gairebé umami. Amb aquesta quantitat us sortiran unes 15-20 torrades.

Ingredients

1 tros de salmó de 500-600g aprox. (filet sense espines)

1 kg de sal grossa

500g de sucre

200ml xarop d'auró 

salsa de xili dolça

gambes salades

 

Per fer la salsa:

200g de maionesa

3 cullerades de salsa de soja

1 cullerada de julivert sec

 

Variants:

- Podeu servir-lo amb carn de cranc, ou dur, col confitada, escamarlans, musclos en escabetx, etc...

- A la salsa podeu substituir el julivert per anet

Preparació
1.
salmo fumat lestil finlandes pas1

El que heu de fer primer és posar el peix a marinar. Renteu-lo bé i assegureu-vos que no hi ha espines.

2.
salmo fumat lestil finlandes pas2

Ara prepareu la sal grossa.

3.
salmo fumat lestil finlandes pas4
4.
salmo fumat lestil finlandes pas5

Assegureu-vos bé que queda ben sepultat.

5.
salmo fumat lestil finlandes pas6

I ara, és quan opcionalment, podeu posar un bon raig de xarop d'auró, que li aportarà un lleuger gust dolç molt agradable. Jo us ho recomano.

6.
salmo fumat lestil finlandes pas7

Així més o menys, no us preocupeu com queda que després s'absorbeix.

7.
salmo fumat lestil finlandes pas8

Ho tapeu i ho deixeu un mínim de 8 hores a la nevera. Jo us recomano fer-ho el dia abans. Hi pot estar 24/48 sense problemes.

8.
salmo fumat lestil finlandes pas9

Molt bé, ja teniu el peix marinant. Ara us ensenyo com utilitzar el fumador. Podeu trobar-los a preus realment econòmics. Com veieu, aquest fins i tot incorpora un suport de viatge.

9.
salmo fumat lestil finlandes pas10

És a dir, que incorpora cremadors d'alcohol per fumar a la muntanya o vés a saber on. Jo aquesta part, per ara, no la utilitzaré. Si teniu vitroceràmica, no us quedarà més remei que utilitzar els cremadors de viatge, que funcionen molt bé per cert.

10.
salmo fumat lestil finlandes pas11

En el meu cas, faré servir els fogons de gas de la cuina, per tant, podem retirar el suport de viatge.

11.
salmo fumat lestil finlandes pas12

Juntament amb el fumador heu de comprar pellet per fumar, que ja el venen preparat.

12.
salmo fumat lestil finlandes pas13

Hi ha molts tipus, i cadascun aporta aromes i matissos diferents. Jo he comprat pellet de fusta de faig. Com podeu veure, són gairebé serradures més que encenalls.

13.
salmo fumat lestil finlandes pas14

Heu de posar una mica la part inferior del fumador, ja marcada amb aquest propòsit. No us passeu, que cal posar-ne més d'un got de serradures.

14.
salmo fumat lestil finlandes pas15

Un cop posat el pellet, heu de col·locar la safata que ofega el foc i provoca que el pellet es consumeixi generant el fum.

15.
salmo fumat lestil finlandes pas16

A continuació, disposem d'una (o dues) parrilles, que col·locarem a sobre de la safata anterior.

16.
salmo fumat lestil finlandes pas17

Evidentment, tot el conjunt l'heu de netejar prèviament, i abans de col·locar aliments sobre la parrilla jo us recomano passar un paper amb oli. Així evitareu que s'enganxi.

17.
salmo fumat lestil finlandes pas18

Tornem al salmó marinat. En el meu cas, han passat gairebé 24 hores.

18.
salmo fumat lestil finlandes pas20

Per les dues bandes. Per cert, us mostro la pell per recordar que és important no retirar-la, bàsicament per què un cop cuit ens ajudarà transportar-la evitant que se'ns trenqui.

19.
salmo fumat lestil finlandes pas22

Assequeu bé el peix amb paper.

20.
salmo fumat lestil finlandes pas23

Notareu que ara té una textura més ferma, està més dur, i també més enganxós (pel xarop d'aurò).

21.
salmo fumat lestil finlandes pas24

Enceneu el foc i comenceu a escalfar el fumador. Poseu el salmó sobre la graella amb la pell abaix.

22.
salmo fumat lestil finlandes pas25

El foc ha d'estar al mínim. Només volem escalfar el pellet fins que fumegi.

23.
salmo fumat lestil finlandes pas26

Notareu que de seguida comença a aparèixer fum. Poseu l'extractor a la cuina i obriu finestres.

24.
salmo fumat lestil finlandes pas27

Seguidament, poseu la tapa del fumador i segelleu-la, que no s'escapi el fum.

25.
salmo fumat lestil finlandes pas28

A la tapa els fumadors tenen un tirador per regular la quantitat de fum. Deixeu-ho fer durant uns 30 minuts. El temps també dependrà de la mida i el gruix que tingui el tall de salmó.

26.
salmo fumat lestil finlandes pas29

Mentre es fuma el salmó, podeu aprofitar per fer la ceba caramel·litzada.

27.
salmo fumat lestil finlandes pas30

La reserveu.

28.

També podeu preparar la salsa. Feu una maionesa clàssica i li poseu un raig de salsa de soja al gust (no abuseu). Ho remeneu.

29.
salmo fumat lestil finlandes pas32

Afegiu-hi una mica de julivert o anet sec.

30.
salmo fumat lestil finlandes pas33

I ja podeu preparar la safata de presentació. Com us que comentat a la introducció, em sembla oportú incorporar una salsa dolça i picant que podeu comprar feta. Li anirà molt bé al conjunt.

31.
salmo fumat lestil finlandes pas34

Procureu fer una presentació maca del plat, que entri pels ulls.

32.
salmo fumat lestil finlandes pas35

Podeu fer un llit de brots tendres.

33.
salmo fumat lestil finlandes pas36

Un cop passat el temps, obriu el fumador i comproveu l'estat. Us ha de quedar així de daurat, i perfectament cuit.

34.
salmo fumat lestil finlandes pas37

Amb compte, traslladeu el salmó a la safata de presentació.

35.
salmo fumat lestil finlandes pas38

I ho decoreu amb gambes salades i torradetes.

36.
salmo fumat lestil finlandes pas39

I ja ho teniu. És un plat que es pot menjar amb el salmó calent, tebi o fred. Jo l'he pres fred i penso que és la millor opció.

37.
salmo fumat lestil finlandes pas40

Com es menja? Unteu una torrada amb la maionesa amb soja, poseu-hi uns trossets de salmó.

38.
salmo fumat lestil finlandes pas41

I finament, una mica de gamba salada amb la salsa dolça picant.

39.
salmo fumat lestil finlandes pas42

I cap a dins! Espectacular! De veritat us ho dic!

40.
salmo fumat lestil finlandes pas43

Bon profit!