De nou, us presento un dels meus plats que combinen pasta i peix. Avui, força saludable i força recomanada per aquells que voleu reduir el colesterol: salmó, sípia, pasta i salsa de nous. Tant les nous com el salmó són efectives fonts d'àcids grassos Omega3... i la sípia també resulta mes adient que el calamar. Incorpora una mica de nata sí, però la podeu substituir per llet desnatada si voleu i la mantega per oli.
1 llom de salmó fresc (sense espines ni pell)
1 sípia tallada a tires petites
50 g mantega
1 ceba picada
250 g pasta (mafalde o tallarines)
100 g nous pelades
1 tomàquet madur (o 2 cullerades de tomàquet triturat)
1 xorret de vi blanc
100 ml. llet evaporada
1 cullerada de sucre
2 fulles de llorer
julivert
oli d'oliva
pebre negre
sal
Partirem d'unes bones nous pelades. Procureu descartar les dolentes (negres) que poden amargar.
Piquem una ceba mitjana.
Podeu utilitzar tomàquet madur natural. Jo, avui i excepcionalment, utilitzaré tomàquet triturat ecològic.
Començarem per preparar la salsa. Posem a desfer la mantega en una paella.
Quan deixi de xauxinejar... hi afegirem les nous i la ceba.
Ho barregem bé... i hi afegirem un polsim de pebre negre mòlta.
Ho deixarem enrossir a foc mitjà-baix durant uns 4 o 5 minuts, tot remenant. Veureu quin coloret agafa.
Ara, afegim el tomàquet.
Un parell de cullerades.
Seguidament el vi blanc. Jo tenia un "Rias Baixas" obert... però podeu fer servir qualsevol... fins i tot brandi.
Deixem reduir el conjunt... fins que s'evapori l'alcohol i comenci a caramel·litzar tot plegat.
Ara incorporem una mica de julivert picat.
Hi tirem la nata líquida també.
Ho salem una mica.
Deixem que arrenqui el bull... i ho deixem fer un parell de minuts.
Ara, ho abocarem tot dins un bol pel turmix.
I ho triturem.
Ho tastarem. Si resulta una mica amargant (per alguna nou) hi tirarem un polsim de sucre. Si no, no cal.
Ho remenem bé i ho reservem.
Ara tallem la sípia a tires, ben neta.
... i la fem a la planxa... amb unes gotes d'oli i una mica de sal.
La reservem.
Poseu una olla a escalfar amb aigua, oli, sal i unes fulles de llorer.
Quan arrenqui el bull... hi posem la pasta.
Ara, en la mateixa paella... farem el llom de salmó.... que després partirem en dos trossos.
Mentre es fa la pasta, deixarem el salmó al punt de cocció que més ens agradi. El meu és cruixent per fora i melós per dins.
La pasta ja està "al dente", traiem l'aigua...
... i l'aboquem en la mateixa cassola de bullir-los.
... tot per sobre....
... i ho remenem bé, que quedi tot ben impregnat.
Amb el salmó fet i la sípia calentona... emplatarem.
Una base de pasta... el salmó per sobre... i la sípia com a guarnició.
Boníssim... nanos... i no gaire complicat de fer, oi?
La pasta està especialment bona amb aquesta salseta. Podeu tirar un raig d'oli d'oliva per sobre.
Amb aquest plat combinen bé vins blancs i negres... així que trieu el vostre.
Bon Profit!