De nou, us presento un dels meus plats que combinen pasta i peix. Avui, força saludable i força recomanada per aquells que voleu reduir el colesterol: salmó, sípia, pasta i salsa de nous. Tant les nous com el salmó són efectives fonts d'àcids grassos Omega3... i la sípia també resulta mes adient que el calamar. Incorpora una mica de nata sí, però la podeu substituir per llet desnatada si voleu i la mantega per oli.
1 llom de salmó fresc (sense espines ni pell)
1 sípia tallada a tires petites
50 g mantega
1 ceba picada
250 g pasta (mafalde o tallarines)
100 g nous pelades
1 tomàquet madur (o 2 cullerades de tomàquet triturat)
1 xorret de vi blanc
100 ml. llet evaporada
1 cullerada de sucre
2 fulles de llorer
julivert
oli d'oliva
pebre negre
sal
![salmo pasta salsa nous pas1 salmo pasta salsa nous pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/89/62/salmo-pasta-salsa-nous-pas1.jpeg)
Partirem d'unes bones nous pelades. Procureu descartar les dolentes (negres) que poden amargar.
![salmo pasta salsa nous pas2 salmo pasta salsa nous pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/90/04/salmo-pasta-salsa-nous-pas2.jpeg)
![salmo pasta salsa nous pas3 salmo pasta salsa nous pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/90/46/salmo-pasta-salsa-nous-pas3.jpeg)
Piquem una ceba mitjana.
![salmo pasta salsa nous pas4 salmo pasta salsa nous pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/90/88/salmo-pasta-salsa-nous-pas4.jpeg)
Podeu utilitzar tomàquet madur natural. Jo, avui i excepcionalment, utilitzaré tomàquet triturat ecològic.
![salmo pasta salsa nous pas5 salmo pasta salsa nous pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/91/30/salmo-pasta-salsa-nous-pas5.jpeg)
Començarem per preparar la salsa. Posem a desfer la mantega en una paella.
![salmo pasta salsa nous pas6 salmo pasta salsa nous pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/92/14/salmo-pasta-salsa-nous-pas6.jpeg)
Quan deixi de xauxinejar... hi afegirem les nous i la ceba.
![salmo pasta salsa nous pas7 salmo pasta salsa nous pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/92/56/salmo-pasta-salsa-nous-pas7.jpeg)
Ho barregem bé... i hi afegirem un polsim de pebre negre mòlta.
![salmo pasta salsa nous pas8 salmo pasta salsa nous pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/92/98/salmo-pasta-salsa-nous-pas8.jpeg)
Ho deixarem enrossir a foc mitjà-baix durant uns 4 o 5 minuts, tot remenant. Veureu quin coloret agafa.
![salmo pasta salsa nous pas9 salmo pasta salsa nous pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/93/40/salmo-pasta-salsa-nous-pas9.jpeg)
Ara, afegim el tomàquet.
![salmo pasta salsa nous pas10 salmo pasta salsa nous pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/93/82/salmo-pasta-salsa-nous-pas10.jpeg)
Un parell de cullerades.
![salmo pasta salsa nous pas11 salmo pasta salsa nous pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/94/24/salmo-pasta-salsa-nous-pas11.jpeg)
Seguidament el vi blanc. Jo tenia un "Rias Baixas" obert... però podeu fer servir qualsevol... fins i tot brandi.
![salmo pasta salsa nous pas13 salmo pasta salsa nous pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/95/08/salmo-pasta-salsa-nous-pas13.jpeg)
Deixem reduir el conjunt... fins que s'evapori l'alcohol i comenci a caramel·litzar tot plegat.
![salmo pasta salsa nous pas14 salmo pasta salsa nous pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/95/50/salmo-pasta-salsa-nous-pas14.jpeg)
Ara incorporem una mica de julivert picat.
![salmo pasta salsa nous pas15 salmo pasta salsa nous pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/95/92/salmo-pasta-salsa-nous-pas15.jpeg)
Hi tirem la nata líquida també.
![salmo pasta salsa nous pas16 salmo pasta salsa nous pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/96/34/salmo-pasta-salsa-nous-pas16.jpeg)
Ho salem una mica.
![salmo pasta salsa nous pas17 salmo pasta salsa nous pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/96/76/salmo-pasta-salsa-nous-pas17.jpeg)
Deixem que arrenqui el bull... i ho deixem fer un parell de minuts.
![salmo pasta salsa nous pas18 salmo pasta salsa nous pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/97/18/salmo-pasta-salsa-nous-pas18.jpeg)
Ara, ho abocarem tot dins un bol pel turmix.
![salmo pasta salsa nous pas19 salmo pasta salsa nous pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/97/60/salmo-pasta-salsa-nous-pas19.jpeg)
I ho triturem.
![salmo pasta salsa nous pas20 salmo pasta salsa nous pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/98/02/salmo-pasta-salsa-nous-pas20.jpeg)
Ho tastarem. Si resulta una mica amargant (per alguna nou) hi tirarem un polsim de sucre. Si no, no cal.
![salmo pasta salsa nous pas21 salmo pasta salsa nous pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/98/44/salmo-pasta-salsa-nous-pas21.jpeg)
Ho remenem bé i ho reservem.
![salmo pasta salsa nous pas22 salmo pasta salsa nous pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/98/86/salmo-pasta-salsa-nous-pas22.jpeg)
Ara tallem la sípia a tires, ben neta.
![salmo pasta salsa nous pas23 salmo pasta salsa nous pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/99/28/salmo-pasta-salsa-nous-pas23.jpeg)
... i la fem a la planxa... amb unes gotes d'oli i una mica de sal.
![salmo pasta salsa nous pas24 salmo pasta salsa nous pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/99/70/salmo-pasta-salsa-nous-pas24.jpeg)
La reservem.
![salmo pasta salsa nous pas25 salmo pasta salsa nous pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/00/12/salmo-pasta-salsa-nous-pas25.jpeg)
Poseu una olla a escalfar amb aigua, oli, sal i unes fulles de llorer.
![salmo pasta salsa nous pas26 salmo pasta salsa nous pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/00/54/salmo-pasta-salsa-nous-pas26.jpeg)
Quan arrenqui el bull... hi posem la pasta.
![salmo pasta salsa nous pas27 salmo pasta salsa nous pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/00/96/salmo-pasta-salsa-nous-pas27.jpeg)
Ara, en la mateixa paella... farem el llom de salmó.... que després partirem en dos trossos.
![salmo pasta salsa nous pas28 salmo pasta salsa nous pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/01/38/salmo-pasta-salsa-nous-pas28.jpeg)
Mentre es fa la pasta, deixarem el salmó al punt de cocció que més ens agradi. El meu és cruixent per fora i melós per dins.
![salmo pasta salsa nous pas29 salmo pasta salsa nous pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/01/80/salmo-pasta-salsa-nous-pas29.jpeg)
La pasta ja està "al dente", traiem l'aigua...
![salmo pasta salsa nous pas30 salmo pasta salsa nous pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/02/22/salmo-pasta-salsa-nous-pas30.jpeg)
... i l'aboquem en la mateixa cassola de bullir-los.
![salmo pasta salsa nous pas32 salmo pasta salsa nous pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/03/06/salmo-pasta-salsa-nous-pas32.jpeg)
... tot per sobre....
![salmo pasta salsa nous pas33 salmo pasta salsa nous pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/03/48/salmo-pasta-salsa-nous-pas33.jpeg)
... i ho remenem bé, que quedi tot ben impregnat.
![salmo pasta salsa nous pas34 salmo pasta salsa nous pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/03/90/salmo-pasta-salsa-nous-pas34.jpeg)
Amb el salmó fet i la sípia calentona... emplatarem.
![salmo pasta salsa nous pas35 salmo pasta salsa nous pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/04/32/salmo-pasta-salsa-nous-pas35.jpeg)
Una base de pasta... el salmó per sobre... i la sípia com a guarnició.
![salmo pasta salsa nous pas36 salmo pasta salsa nous pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/04/74/salmo-pasta-salsa-nous-pas36.jpeg)
Boníssim... nanos... i no gaire complicat de fer, oi?
![salmo pasta salsa nous pas37 salmo pasta salsa nous pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/05/16/salmo-pasta-salsa-nous-pas37.jpeg)
La pasta està especialment bona amb aquesta salseta. Podeu tirar un raig d'oli d'oliva per sobre.
![salmo pasta salsa nous pas38 salmo pasta salsa nous pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/05/58/salmo-pasta-salsa-nous-pas38.jpeg)
Amb aquest plat combinen bé vins blancs i negres... així que trieu el vostre.
![salmo pasta salsa nous pas39 salmo pasta salsa nous pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/06/00/salmo-pasta-salsa-nous-pas39.jpeg)
Bon Profit!