Avui us porto uns dels secrets de la paella valenciana de peix i marisc que fan a Alcant: la salmorreta. Aquesta és una salsa especial feta a base de tomàquet, all, carn de nyora (sempre sense pell ja que és molt dura i poc digerible) i julivert fresc. A les paelles se li afegeixen un parell de cullerades grans d'aquesta salsa. Es recomanable posar les nyores a hidratar amb aigua durant 8 hores aproximadament. La resta es com fer un sofregit. En podeu fer més quantitat i congelar-ne una part, i així sempre que feu un arrosset li en poseu posar. De ben segur que aquest truc triomfareu a taula!
I dit això, i es una apreciació meva personal, jo li canviaria el nom a la salmorreta. No sé, eh? però em venen al cap coses desagradables quan pronuncio aquesta paraula. En fi, disculpeu la meva reflexió.
Som-hi!
3 o 4 nyores hidratades
3 o 4 tomàquets madurs ratllats
1 cabeça d'alls
julivert fresc
oli d'oliva verge extra
sal
Variants:
- hi podeu posar una cullerada de pebre vermell
![IMG 3152 IMG 3152](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/32/48/img-3152.jpeg)
El primer que heu de fer es posar les nyores a hidratar, si pot ser la nit abans.
![IMG 3157 IMG 3157](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/32/90/img-3157.jpeg)
Les podeu obrir i descartar les llavors, tot i que si en queda alguna no passa res.
![IMG 3162 IMG 3162](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/33/32/img-3162.jpeg)
També les podeu hidratar en menys temps fent servir aigua bullent.
![IMG 3169 IMG 3169](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/33/74/img-3169.jpeg)
Deixeu-les hidratar.
![IMG 3184 IMG 3184](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/34/13/img-3184.jpeg)
Un cop hidratades, les obriu i amb la punta d'un ganivet, retireu tota la polpa de la part interior de la pell. Sembla que no hi hagi res però en surt, creieu-me.
![IMG 3188 IMG 3188](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/34/43/img-3188.jpeg)
Aquesta és tota la carn que surt de mitja nyora. Amb paciència aneu fent la resta i descarteu la pell.
![IMG 3195 IMG 3195](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/35/00/img-3195.jpeg)
Reserveu la carn de nyora.
![IMG 3172 IMG 3172](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/35/42/img-3172.jpeg)
Ara si, ja podeu començar a fer la salmorreta amb tots els ingredients, i uns tomàquets que siguin ben madurs.
![IMG 3197 IMG 3197](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/35/84/img-3197.jpeg)
Ratlleu els tomàquets.
![IMG 3214 IMG 3214](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/37/52/img-3214.jpeg)
Si voleu, afegiu-hi una mica de pebre dolç vermell als tomàquets.
![IMG 3201 IMG 3201](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/37/94/img-3201.jpeg)
Peleu els alls.
![IMG 3207 IMG 3207](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/38/36/img-3207.jpeg)
I talleu-los a trossos. No importa com, després ho triturarem tot.
![IMG 3208 IMG 3208](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/38/51/img-3208.jpeg)
Trinxeu unes fulles de julivert fresc també.
![IMG 3216 IMG 3216](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/39/17/img-3216.jpeg)
Ara, en una paella amb un raig ben generós d'oli d'oliva verge extra, tireu-hi la carn de nyora per fregir-la una mica.
![IMG 3222 IMG 3222](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/39/53/img-3222.jpeg)
Seguidament, afegiu-hi també l'all.
![IMG 3226 IMG 3226](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/40/04/img-3226.jpeg)
Ara deixeu que es fregeixi una mica.
![IMG 3234 IMG 3234](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/40/88/img-3234.jpeg)
A continuació, tireu-hi el julivert i ho remeneu.
![IMG 3235 IMG 3235](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/41/27/img-3235.jpeg)
I seguidament, el tomàquet.
![IMG 3242 IMG 3242](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/41/69/img-3242.jpeg)
Un polsim de sal.
![IMG 3248 IMG 3248](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/42/14/img-3248.jpeg)
I ho deixeu sofregir una mica, vigilant no es cremi. Quan hagi perdut tota l'aigua del tomàquet ja ho tindreu a punt.
![IMG 3255 IMG 3255](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/42/56/img-3255.jpeg)
Ara passeu-ho tot plegat a un pot per triturar.
![IMG 3257 IMG 3257](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/42/95/img-3257.jpeg)
I amb la batedora ho deixeu ben fi.
![IMG 3260 IMG 3260](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/43/37/img-3260.jpeg)
Us ha de quedar aquest bonica textura.
![IMG 3275 IMG 3275](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/43/82/img-3275.jpeg)
I ja teniu la salmorreta feta. Obviament si la tasteu la trobareu molt pujada de sabors, però ja és això. No es per menjar sola en plan "salsa" si no que es un condiment més de l'arròs, que agafarà un gustet extraordinari, ja ho veureu!
![IMG 3268 IMG 3268](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/44/24/img-3268.jpeg)
Part d'aquesta salmorreta la podeu posar en un tàper i congelar. A una paella per a 4-6 persones li podeu posar dues cullerades soperes de salmorreta, o més , si us agrada més fort l'arròs.
![IMG 3279 IMG 3279](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/39/34/44/45/img-3279.jpeg)
Bon profit!