Avui us porto uns dels secrets de la paella valenciana de peix i marisc que fan a Alcant: la salmorreta. Aquesta és una salsa especial feta a base de tomàquet, all, carn de nyora (sempre sense pell ja que és molt dura i poc digerible) i julivert fresc. A les paelles se li afegeixen un parell de cullerades grans d'aquesta salsa. Es recomanable posar les nyores a hidratar amb aigua durant 8 hores aproximadament. La resta es com fer un sofregit. En podeu fer més quantitat i congelar-ne una part, i així sempre que feu un arrosset li en poseu posar. De ben segur que aquest truc triomfareu a taula!
I dit això, i es una apreciació meva personal, jo li canviaria el nom a la salmorreta. No sé, eh? però em venen al cap coses desagradables quan pronuncio aquesta paraula. En fi, disculpeu la meva reflexió.
Som-hi!
3 o 4 nyores hidratades
3 o 4 tomàquets madurs ratllats
1 cabeça d'alls
julivert fresc
oli d'oliva verge extra
sal
Variants:
- hi podeu posar una cullerada de pebre vermell

El primer que heu de fer es posar les nyores a hidratar, si pot ser la nit abans.

Les podeu obrir i descartar les llavors, tot i que si en queda alguna no passa res.

També les podeu hidratar en menys temps fent servir aigua bullent.

Deixeu-les hidratar.

Un cop hidratades, les obriu i amb la punta d'un ganivet, retireu tota la polpa de la part interior de la pell. Sembla que no hi hagi res però en surt, creieu-me.

Aquesta és tota la carn que surt de mitja nyora. Amb paciència aneu fent la resta i descarteu la pell.

Reserveu la carn de nyora.

Ara si, ja podeu començar a fer la salmorreta amb tots els ingredients, i uns tomàquets que siguin ben madurs.

Ratlleu els tomàquets.

Si voleu, afegiu-hi una mica de pebre dolç vermell als tomàquets.

Peleu els alls.

I talleu-los a trossos. No importa com, després ho triturarem tot.

Trinxeu unes fulles de julivert fresc també.

Ara, en una paella amb un raig ben generós d'oli d'oliva verge extra, tireu-hi la carn de nyora per fregir-la una mica.

Seguidament, afegiu-hi també l'all.

Ara deixeu que es fregeixi una mica.

A continuació, tireu-hi el julivert i ho remeneu.

I seguidament, el tomàquet.

Un polsim de sal.

I ho deixeu sofregir una mica, vigilant no es cremi. Quan hagi perdut tota l'aigua del tomàquet ja ho tindreu a punt.

Ara passeu-ho tot plegat a un pot per triturar.

I amb la batedora ho deixeu ben fi.

Us ha de quedar aquest bonica textura.

I ja teniu la salmorreta feta. Obviament si la tasteu la trobareu molt pujada de sabors, però ja és això. No es per menjar sola en plan "salsa" si no que es un condiment més de l'arròs, que agafarà un gustet extraordinari, ja ho veureu!

Part d'aquesta salmorreta la podeu posar en un tàper i congelar. A una paella per a 4-6 persones li podeu posar dues cullerades soperes de salmorreta, o més , si us agrada més fort l'arròs.

Bon profit!