A Navarra o La Rioja, reivindiquen aquesta salsa "ajoarriero" com pròpia de la regió... però es fa de forma molt diferent, amb tomàquet i verdures, el que nosaltres en diríem una mena de samfaina. Fins i tot hi arriben a posar llagostins i barretes de surimi. Per tant, en la meva opinió, la basca no seria la recepta més tradicional.

Ingredients

1/2 got oli d'oliva

3 o 4 alls picats

1/3 got vinagre de vi

2 cullerades pebre vermell dolç 

Preparació
1.
salsa ajoarriero pas1

Piquem bé els alls.

2.
salsa ajoarriero pas2

Preparem el pebre vermell dolç... si és de "La Vera" millor.

3.
salsa ajoarriero pas3

El vinagre de vi a mà.

4.
salsa ajoarriero pas4

Hi posem l'oli en una paella i tirem l'all.

5.
salsa ajoarriero pas5

Tschh... a partir d'ara... heu d'estar atents o se us poden cremar els alls o el pebre. Quan els alls comencen a agafar coloret...

6.
salsa ajoarriero pas6

... hi tirem el pebre vermell...

7.
salsa ajoarriero pas7

... li donem un parell de voltes... i esperem uns pocs segons (10-15 aprox), depèn de l'escalfor de l'oli. Compte que si es crema el pebre la salsa quedarà amarga. Si està l'oli molt calent, us diria que retireu la paella del foc en tirar el pebre vermell.

8.
salsa ajoarriero pas8

Immediatament tirem el vinagre. Jo, per pràctica, ja ho faig a ull.

9.
salsa ajoarriero pas9

Compte perquè la reacció és forta i us pot esquitxar. El vinagre de vi està fred i en contacte amb l'oli... fa una reacció important. I ja està. El foc ja no cal tenir-lo encès.

10.
salsa ajoarriero pas10

Ja tenim feta la nostra salsa "ajoarriero". Com podreu pensar, s'ha de servir ben calenta.

11.
salsa ajoarriero pas11

Podem ruixar un bacallà cuit al forn, per exemple. Veure recepta "Bacallà amb salsa ajoarriero".

12.
salsa ajoarriero pas12

El gustet és extraordinari.

13.
salsa ajoarriero pas13

També podeu fer una "Cassola de pop amb patates".

14.
salsa ajoarriero pas14

O unes simples "Patates bullides amb mongeta verda i camagrocs". Bon Profit!