La salsa americana és una salsa feta amb fumet de marisc aromatitzat amb tomàquets, all, ceba, conyac i vi blanc. És recomanable l'ús de l'espècia estragó, una planta de la família Asteraceae. Àmpliament estesa de forma silvestre per la major part d'Euràsia i Amèrica del Nord, es cultiva per a usos culinaris i medicinals.
La salsa està basada en el plat llamàntol a l'americana, també anomenat llamàntol a l'armoricana, divulgat al voltant dels anys 1870 per un cuiner francès, Pierre Fraisse, que havia treballat als Estats Units —lloc que va donar nom a la recepta, encara que existeixen discrepàncies—. Era propietari d'un restaurant a París, el Peter's. La recepta neix una nit que se li havien esgotat la majoria dels productes i que van venir a sopar uns amics seus. Només tenia llamàntols destinats a ser servits l'endemà. Davant la falta de temps, Fraisse va trossejar els llamàntols i els va ofegar en oli d'oliva. Els va flamejar amb conyac i els va tirar sobre un llit de tomàquets, ceba i all picat, abans de tirar vi blanc i coure-ho tot a foc viu.
No obstant això, hi ha certa polèmica sobre el veritable origen del plat (del qual es deriva la salsa del mateix nom). A la Bretanya francesa, el nom original de la qual és en francès "Armorique" (Armòrica), els pescadors tenien per costum de consumir trossos de llamàntol o de llagosta cuits en sidra amb conyac. Altres variants en què es tirava al brou tomàquet, all, i vi del país a part del conyac, existien a la regió de Bordeus (llamàntol a la bordelesa), a Provença (llamàntol a la provençal) i a Catalunya (llamàntol a la catalana), des de principis del segle XVIII. Aquestes receptes són variants de la de Fraisse, i els cuiners actuals estan cada cop més d'acord a reconèixer l'autoria del llamàntol o llagosta a l'americana. D'altra banda, Fraisse era meridional, de la ciutat de Sète, cosa que corrobora l'ús del tomàquet, una hortalissa pràcticament desconeguda a la Bretanya del segle XIX.
A causa de la dificultat d'aconseguir llamàntol o llagosta, se sol recórrer a nècores o escamarlans frescos amb la seva closca o, com he fet jo, a galeres i gambes. Després de picar-les o tallar-les, se saltegen i es flamegen amb conyac. S'hi afegeix el Mirepoix de verdures amb les espècies, s'ofega uns minuts i es cou en vi blanc. El temps de cocció serà d'uns 20 o 25 minuts per aconseguir un brou concentrat o fumet. Es filtra o es tritura amb una batedora i es passa pel xinès. Aquesta darrera opció permet obtenir un brou més dens. Segons l'ús que es vol donar a la salsa, es pot fer servir tal qual o donar-li una consistència més cremosa afegint-hi un roux o nata espessa. Som-hi!
- 1 ceba morada trinxada (de Figueres)
- 4 grans d'all
- 1 ceba tendra trinxada
- 1 pastanaga tallada a daus
- 1 cullerada de carn de nyora
- 1 got de brandi
- 1 got de vi blanc
- 1 cullerada d'estragó
- 1 cullerada de pebre vermell
- 4-5 bitxos picants
- 400 ml de tomàquet triturat
- 500 ml de fumet de marisc
- Oli d'oliva verge extra
- Pebre negre
- Sal
Per fer el fumet:
- 1 litre d'aigua
- 500 g de galeres
- 200 g de caps i pells de gamba vermella
- 1 tros de ceba
- 1 branca d'api
- Una mica de coriandre fresc
- Sal
Variants:
- Es pot fer amb tomàquet concentrat en comptes de carn de nyora.
- Es pot espessir fent un "roux" amb mantega i farina.

Primer has de fer el fumet de marisc. Jo he utilitzat galeres fresques i peles de gamba vermella, però pots emprar altres mariscs (nècores, pela de llagosta, cabra de mar, crancs).

En una cassola amb un raig d'oli, tira uns alls, una ceba a trossos i una fulla d'api. Deixa-ho fins que agafi color.

Llavors, afegeix les peles de gamba.

I les galeres. Sala-ho.

Deixa-ho fer mentre aixafes per extreure'n els sucs. Quan tingui bon color, ho cobreixis amb aigua i ho deixes fer uns 20-25 minuts a foc mig.

Mentrestant, prepara la resta d'ingredients per fer la salsa.

Trinxa les cebes i la pastanaga.

En una altra cassola, posa a daurar 2 o 3 tres alls, les cebes trinxades i la pastanaga. Tot amb el seu punt de sal.

Jo recomano que la salsa tingui un punt picant. Afegir (al gust) uns bitxos picants.

Posa-hi també una mica de coriandre trinxat.

Seguidament, afegeix una cullerada de carn de nyora o concentrat de tomàquet.

Deixa-ho sofregir bé.

A continuació, afegeix el tomàquet triturat.

El vi blanc.

I el brandi, i deixa-ho fer a foc baix uns 10 minuts.

En aquest punt, ja tindràs fet el fumet.

Cola-ho bé.

No l'utilitzarem tot. Només la quantitat necessària per garantir una salsa espesa.

Quan estigui fet el tomàquet, cal triturar el sofregit.

Que quedi ben fi.

En aquest punt, ja hi pots afegir el fumet.

Tapa-ho i deixa-ho fer 10 minuts a foc baix. Rectifica de sal i busca la textura de salsa que més t'agradi.

Deixa reposar la salsa o utilitza-la per cuinar altres plats.

Per exemple, uns popets amb salsa americana. Bon Profit!