La base de la salsa balandra la identificareu ràpidament amb altres salses, principalment dels països catalans, es pot relacionar amb el mojo canari, la salmorreta o l'all i pebre valencià... La balandra té com a base una picada de fruits secs, pa i all, què es mulla amb vinagre, brou, oli d'oliva... i tenen en comú amb altres salses l'ús de pebrot o pebre vermell. El color final de la salsa és ataronjat, un color molt típic de les salses de Catalunya. La salsa balandra es pot servir freda o calenta i es posa per sobre del peix. Personalment, trobo que aquesta salsa li va molt bé als peixos de carn blanca i dura com el turbot, el rap o l'emperador. Respecte al vinagre, us recomano fer servir un de suau, ja que us pot condicionar el sabor de la salsa.
3 llesques de pa fregit
1 copa de vinagre
nou moscada
all
pebre vermell
ametlles
oli d'oliva
brou de peix
![salsa balandra pas1 salsa balandra pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/73/43/salsa-balandra-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![salsa balandra pas2 salsa balandra pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/73/70/salsa-balandra-pas2.jpeg)
També necessitarem un morter i una mà de morter, encara que també podeu preparar la picada amb una picadora elèctrica.
![salsa balandra pas3 salsa balandra pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/73/97/salsa-balandra-pas3.jpeg)
D'entrada, començarem per fregir tres llesques de pa.
![salsa balandra pas4 salsa balandra pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/74/24/salsa-balandra-pas4.jpeg)
Fins que tinguin un bonic color torrat per totes dues bandes.
![salsa balandra pas5 salsa balandra pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/74/51/salsa-balandra-pas5.jpeg)
Mentrestant, podeu anar pelant un grapat d'ametlles torrades.
![salsa balandra pas6 salsa balandra pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/74/78/salsa-balandra-pas6.jpeg)
Poseu-les dins el morter juntament amb una cullerada de pebre vermell.
![salsa balandra pas7 salsa balandra pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/75/05/salsa-balandra-pas7.jpeg)
Aquí, hi afegirem també les llesques de pa fregides.
![salsa balandra pas8 salsa balandra pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/75/32/salsa-balandra-pas8.jpeg)
I un parell o tres de dents d'all.
![salsa balandra pas9 salsa balandra pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/75/59/salsa-balandra-pas9.jpeg)
Tireu-hi un mica de nou moscada en pols, però no us passeu que és força aromàtica.
![salsa balandra pas10 salsa balandra pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/75/86/salsa-balandra-pas10.jpeg)
Ara, amb la mà de morter, ho trinxarem tot.
![salsa balandra pas11 salsa balandra pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/76/13/salsa-balandra-pas11.jpeg)
És qüestió de paciència i anar picant poc a poc.
![salsa balandra pas12 salsa balandra pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/76/40/salsa-balandra-pas12.jpeg)
Heu de fer-ho ben petit...
![salsa balandra pas13 salsa balandra pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/76/67/salsa-balandra-pas13.jpeg)
fins que pràcticament sigui una pasta. Ho reservem.
![salsa balandra pas14 salsa balandra pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/76/94/salsa-balandra-pas14.jpeg)
Com ja sabeu, per fer aquesta salsa necessitarem un brou de peix. En aquest cas, he utilitzat brou de peix vermell. L'anirem escalfant. Només necessitarem un parell o tres de cullerots.
![salsa balandra pas15 salsa balandra pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/77/48/salsa-balandra-pas15.jpeg)
En una paella amb una mica d'oli sofregirem aquesta picada que hem preparat.
![salsa balandra pas16 salsa balandra pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/77/75/salsa-balandra-pas16.jpeg)
![salsa balandra pas17 salsa balandra pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/78/02/salsa-balandra-pas17.jpeg)
Doneu-li unes voltes...
![salsa balandra pas18 salsa balandra pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/78/68/salsa-balandra-pas18.jpeg)
i afegiu-hi el vinagre. Jo he utilitzat un vinagre de vi una mica fort i per això he posat 1/2 d'una copa en lloc d'una copa sencera. Per tant, segons el tipus de vinagre hi posarem més o menys. En qualsevol cas després ho podrem rectificar una mica afegint-hi més o menys brou de peix.
![salsa balandra pas19 salsa balandra pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/79/46/salsa-balandra-pas19.jpeg)
Barregeu-lo bé.
![salsa balandra pas20 salsa balandra pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/79/73/salsa-balandra-pas20.jpeg)
Deixeu-lo uns minuts fins que s'evapori el vinagre.
![salsa balandra pas21 salsa balandra pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/80/00/salsa-balandra-pas21.jpeg)
Remeneu de tant en tant. De seguida us agafarà una textura més lligada, degut al pa que hi hem posat.
![salsa balandra pas22 salsa balandra pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/80/69/salsa-balandra-pas22.jpeg)
En aquest punt hem d'afegir el brou, que tindrem ben calent.
![salsa balandra pas23 salsa balandra pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/81/32/salsa-balandra-pas23.jpeg)
Jo n'hi he posat 3 cullerots.
![salsa balandra pas24 salsa balandra pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/81/59/salsa-balandra-pas24.jpeg)
Ho barregem tot plegat...
![salsa balandra pas25 salsa balandra pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/82/64/salsa-balandra-pas25.jpeg)
i rectifiquem de sal si cal.
![salsa balandra pas26 salsa balandra pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/83/84/salsa-balandra-pas26.jpeg)
Deixeu-lo reduir fins que tingui consistència de salsa.
![salsa balandra pas27 salsa balandra pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/84/44/salsa-balandra-pas27.jpeg)
Si us passeu amb el brou podeu afegir una mica de farina per espessir la salsa.
![salsa balandra pas28 salsa balandra pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/84/71/salsa-balandra-pas28.jpeg)
La passem a una salsera.
![salsa balandra pas29 salsa balandra pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/84/98/salsa-balandra-pas29.jpeg)
I ja la podem servir o fer-la servir.
![salsa balandra pas30 salsa balandra pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/85/25/salsa-balandra-pas30.jpeg)
Pot semblar una salsa líquida però el seu interior és realment espès.
![salsa balandra pas31 salsa balandra pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/85/52/salsa-balandra-pas31.jpeg)
Per exemple, aquí teniu un turbot al forn amb salsa balandra.
![salsa balandra pas32 salsa balandra pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/85/79/salsa-balandra-pas32.jpeg)
La carn blanca i dura d'aquest peix, li va perfecte.
![salsa balandra pas33 salsa balandra pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/09/86/42/salsa-balandra-pas33.jpeg)
Bon profit!