Aquesta salsa es fa servir per infinitat de plats com els canelons, macarrons al forn, albergínia farcida, lasanya, etc. Qui no ha fet mai una beixamel? Tu? Doncs aquí t'explico com fer-la pas a pas. Començarem amb un "roux" normal i incorporarem llet. Si hi posem brou serà una "velouté", però això ja seria un altre recepta.
60 g de mantega
60 g farina
1 litre de llet
un polsim de nou moscat
sal
Començarem preparant el que se'n diu un "roux", desfent la mantega...
... quan deixi de fer soroll...
... incorporem la farina...
... ho barregem bé amb una pala de fusta o barnilla (vigileu el tefló)...
... a continuació incorporem una mica de llet...
... que lligarem bé. No tireu massa llet de cop o us quedaran grumolls i, si és calenta millor encara.
A poc a poc, i paciència... aneu repetint el mateix procés...
... i lligant-ho tot...
... veureu com de tant en tant queda tan lligat que es desenganxa de la paella i tot.
Més llet... i més remenar...
... fins que arriba un punt en què ja podeu incorporar la totalitat de la llet.
Ho salem una mica...
... i posem nou moscat...
... no us passeu que és molt aromàtica...
Ara deixeu-la coure uns 20 minuts, però l'heu d'anar remenant de tant en tant per evitar que s'enganxi i es cremi. No s'ha de remenar constantment, però necessita atenció. Tasteu-la de sal.
Finalment, ja la podem utilitzar per cobrir uns Macarrons amb beixamel, per exemple.
Què bons, eh?... no cal dir la quantitat de plats que es fan amb aquesta salsa tan popular...
... com una lasanya de carn...
... o una Albergínia farcida...
... o uns Canelons de Nadal...
També hi podeu barrejar una mica de tomàquet i fer una "Beixamel de tomàquet"... com per aquests Canelons de bolets... Bon Profit!