Aquesta és la recepta de l'autèntica salsa bolonyesa italiana. Pels ingredients que duu us preguntareu...

... i no se li posa orenga?  

... i no se li posa romaní?  

... i no se li posa farigola?  

... i no se li posa alfàbrega?  

... doncs no, res de tot això.  

Creieu-me, queda espectacularment bona i suau i és com la fan als pobles més tradicionals d'Itàlia.

Ingredients

750 g de carn picada (60% vedella / 40% porc)

2 pastanagues grans trinxades

1 ceba gran trinxada 

2 fulles de llorer  

1 got de vi negre  

1 got d'aigua  

1 kg de tomàquet natural pelat i tallat a trossos  

1 branca d'api  

oli d'oliva verge extra  

pebre negre  

sal  

Preparació
1.
salsa bolonyesa pas000b

Preparem tots els ingredients. La carn picada... que us la preparin a la carnisseria de confiança. Jo sempre poso una mica més de carn de vedella que de porc. Rentem bé els tomàquets... i la resta de verdura.

2.
salsa bolonyesa pas1

El tomàquet el tallarem a quatre trossos cadascun. Si us molesta la pell els podeu escaldar prèviament i passar per aigua freda. La pell saltarà sola. A mi, personalment, la pell no em molesta, però en general recomano treure-la.

3.
salsa bolonyesa pas2

Comencem per daurar la pastanaga.

4.
salsa bolonyesa pas3

Afegirem la ceba, l'api i el llorer. Amb dues o tres fulles ja en feu, però les meves eren molt petites i n'he posat més.

5.
salsa bolonyesa pas4

Ho deixem que mica en mica es vagi torrant bé el sofregit.

6.
salsa bolonyesa pas5

Ara incorporem la carn picada... i una mica de pebre negre...

7.
salsa bolonyesa pas6

... i ho anirem remenant. La carn ha de canviar de color. En 5 minutets estarà.

8.
salsa bolonyesa pas7

Incorporem el tomàquet.

9.
salsa bolonyesa pas8

Ho remenem tot plegat...

10.
salsa bolonyesa pas9

... afegim el vi negre....

11.
salsa bolonyesa pas10

... i, a foc lent, ho tapem... i ho deixarem coure uns 15 minuts.

12.
salsa bolonyesa pas11

Passat aquest temps... obrim la cassola...

13.
salsa bolonyesa pas12

... i hi afegim un got d'aigua....

14.
salsa bolonyesa pas13

... ho remenem una mica i ho deixem coure uns 90-100 minuts a foc ben baix. Ho salem una mica també.

15.
salsa bolonyesa pas14

Cada 20 minuts ho haureu de vigilar i remenar.... i si cal, afegir-hi una mica més líquid, però mínim.

16.
salsa bolonyesa pas15

També és important anar remenant amb una barnilla. D'aquesta manera ajudarem a desfer la pastanaga i el tomàquet. Us ha de quedar una pasta més o menys homogènia. Passat els 90-100 minuts de temps, veureu com ha reduït força. Rectifiqueu-ho de sal si cal.

17.
salsa bolonyesa pas16

I ja tenim feta la nostra salsa bolonyesa. La podem reservar o congelar a l'espera de preparar qualsevol plat. 

18.
salsa bolonyesa pas17

Quan toqui fer una preparació, només l'haureu d'escalfar una mica....

19.
salsa bolonyesa pas18

I servir un bon plat de pasta com aquests "Mafalde a la bolonyesa".

20.
salsa bolonyesa pas19

o els clàssics Macarrons a la bolonyesa....

21.
salsa bolonyesa pas20

... o per fer uns farcellets de carn amb salsa de ceps...

22.
salsa bolonyesa pas21

... o una empanada de bolonyesa...

23.
salsa bolonyesa pas22

... o una lasanya de carn i espinacs... Bon profit!