Aquesta és la recepta de l'autèntica salsa bolonyesa italiana. Pels ingredients que duu us preguntareu...
... i no se li posa orenga?
... i no se li posa romaní?
... i no se li posa farigola?
... i no se li posa alfàbrega?
... doncs no, res de tot això.
Creieu-me, queda espectacularment bona i suau i és com la fan als pobles més tradicionals d'Itàlia.
750 g de carn picada (60% vedella / 40% porc)
2 pastanagues grans trinxades
1 ceba gran trinxada
2 fulles de llorer
1 got de vi negre
1 got d'aigua
1 kg de tomàquet natural pelat i tallat a trossos
1 branca d'api
oli d'oliva verge extra
pebre negre
sal
Preparem tots els ingredients. La carn picada... que us la preparin a la carnisseria de confiança. Jo sempre poso una mica més de carn de vedella que de porc. Rentem bé els tomàquets... i la resta de verdura.
El tomàquet el tallarem a quatre trossos cadascun. Si us molesta la pell els podeu escaldar prèviament i passar per aigua freda. La pell saltarà sola. A mi, personalment, la pell no em molesta, però en general recomano treure-la.
Comencem per daurar la pastanaga.
Afegirem la ceba, l'api i el llorer. Amb dues o tres fulles ja en feu, però les meves eren molt petites i n'he posat més.
Ho deixem que mica en mica es vagi torrant bé el sofregit.
Ara incorporem la carn picada... i una mica de pebre negre...
... i ho anirem remenant. La carn ha de canviar de color. En 5 minutets estarà.
Incorporem el tomàquet.
Ho remenem tot plegat...
... afegim el vi negre....
... i, a foc lent, ho tapem... i ho deixarem coure uns 15 minuts.
Passat aquest temps... obrim la cassola...
... i hi afegim un got d'aigua....
... ho remenem una mica i ho deixem coure uns 90-100 minuts a foc ben baix. Ho salem una mica també.
Cada 20 minuts ho haureu de vigilar i remenar.... i si cal, afegir-hi una mica més líquid, però mínim.
També és important anar remenant amb una barnilla. D'aquesta manera ajudarem a desfer la pastanaga i el tomàquet. Us ha de quedar una pasta més o menys homogènia. Passat els 90-100 minuts de temps, veureu com ha reduït força. Rectifiqueu-ho de sal si cal.
I ja tenim feta la nostra salsa bolonyesa. La podem reservar o congelar a l'espera de preparar qualsevol plat.
Quan toqui fer una preparació, només l'haureu d'escalfar una mica....
I servir un bon plat de pasta com aquests "Mafalde a la bolonyesa".
o els clàssics Macarrons a la bolonyesa....
... o per fer uns farcellets de carn amb salsa de ceps...
... o una empanada de bolonyesa...
... o una lasanya de carn i espinacs... Bon profit!