Aquesta és la recepta de l'autèntica salsa bolonyesa italiana. Pels ingredients que duu us preguntareu...

... i no se li posa orenga?  

... i no se li posa romaní?  

... i no se li posa farigola?  

... i no se li posa alfàbrega?  

... doncs no, res de tot això.  

Creieu-me, queda espectacularment bona i suau i és com la fan als pobles més tradicionals d'Itàlia.

Ingredients

750 g de carn picada (60% vedella / 40% porc)

2 pastanagues grans trinxades

1 ceba gran trinxada 

2 fulles de llorer  

1 got de vi negre  

1 got d'aigua  

1 kg de tomàquet natural pelat i tallat a trossos  

1 branca d'api  

oli d'oliva verge extra  

pebre negre  

sal  

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients. La carn picada... que us la preparin a la carnisseria de confiança. Jo sempre poso una mica més de carn de vedella que de porc. Rentem bé els tomàquets... i la resta de verdura.

2.

El tomàquet el tallarem a quatre trossos cadascun. Si us molesta la pell els podeu escaldar prèviament i passar per aigua freda. La pell saltarà sola. A mi, personalment, la pell no em molesta, però en general recomano treure-la.

3.

Comencem per daurar la pastanaga.

4.

Afegirem la ceba, l'api i el llorer. Amb dues o tres fulles ja en feu, però les meves eren molt petites i n'he posat més.

5.

Ho deixem que mica en mica es vagi torrant bé el sofregit.

6.

Ara incorporem la carn picada... i una mica de pebre negre...

7.

... i ho anirem remenant. La carn ha de canviar de color. En 5 minutets estarà.

8.

Incorporem el tomàquet.

9.

Ho remenem tot plegat...

10.

... afegim el vi negre....

11.

... i, a foc lent, ho tapem... i ho deixarem coure uns 15 minuts.

12.

Passat aquest temps... obrim la cassola...

13.

... i hi afegim un got d'aigua....

14.

... ho remenem una mica i ho deixem coure uns 90-100 minuts a foc ben baix. Ho salem una mica també.

15.

Cada 20 minuts ho haureu de vigilar i remenar.... i si cal, afegir-hi una mica més líquid, però mínim.

16.

També és important anar remenant amb una barnilla. D'aquesta manera ajudarem a desfer la pastanaga i el tomàquet. Us ha de quedar una pasta més o menys homogènia. Passat els 90-100 minuts de temps, veureu com ha reduït força. Rectifiqueu-ho de sal si cal.

17.

I ja tenim feta la nostra salsa bolonyesa. La podem reservar o congelar a l'espera de preparar qualsevol plat. 

18.

Quan toqui fer una preparació, només l'haureu d'escalfar una mica....

19.

I servir un bon plat de pasta com aquests "Mafalde a la bolonyesa".

20.

o els clàssics Macarrons a la bolonyesa....

21.

... o per fer uns farcellets de carn amb salsa de ceps...

22.

... o una empanada de bolonyesa...

23.

... o una lasanya de carn i espinacs... Bon profit!