Us presento una magnífica salsa per acompanyar qualsevol plat, sigui carn, de peix o verdura. Us ha d'agradar el cep, està clar, ja que és un d'aquells sabors "umami" tan definits i especials que tenim en el món gastronòmic. Jo us proposo una salsa espessa i de gust intens que podeu suavitzar alterant la quantitat de crema de llet, llet o brou que hi poseu.
150 ml nata líquida per cuinar
1/2 ceba trinxada
1/2 porro trinxat
20 g cep sec i deshidratat
oli d'oliva
aigua
sal
Variants:
Podeu substituir la crema de llet per llet o per brou de verdura
S'hi poden afegir altres bolets i fer una salsa de bolets variats
Podeu pesar el cep, però jo normalment agafo un grapat, el que em cap a la mà.
El col·loquem dins un recipient i el submergim en aigua. Aproximadament un got d'aigua. El deixarem rehidratar durant uns 20 minuts.
D'altra banda, anirem trinxant la ceba i el porro.
Enfosquirem força la ceba. Quan agafi color i abans no es cremi, hi podeu posar un rajolí de l'aigua dels ceps, però no tota, una cinquena part.
Aquesta aigua evitarà que la ceba es cremi i continuí el seu procés de caramel·lització, el que se'n diuen les reaccions de Maillard. En 10 minuts haurà absorbit tota l'aigua i tornarà a enganxar-se una mica.
En aquest punt, hi incorporarem el porro, que té una cocció més ràpida.
Remenem la ceba amb el porro i deixem que es torri una mica el conjunt.
Incorporem els ceps rehidratats reservant l'aigua.
Deixem uns instants que el cep també es pugui daurar una mica.
A continuació, hi incorporem tota l'aigua de rehidratar els bolets.
... i deixem que redueixi la quantitat de líquid.
Passats uns minuts... notareu que l'aigua està més lligada... i que les bombolles són diferents. No cal esgotar tot el líquid. És interessant que en quedi una mica.
Passem la nostra reducció a un bol per triturar.
Amb la batedora elèctrica... ho deixarem ben fi.
Notareu que el color d'aquesta salsa és fosc i la textura molt cremosa.
És el moment de rebaixar-ho amb crema de llet o llet.
Busqueu la textura que més us agradi. Rectifiqueu de sal si cal.
I ja tenim la nostra salsa de ceps enllestida.
La podeu servir en una salsera a taula.
És una salsa de suau però de gust intens.
Com a exemple, us deixo aquest Llom de bacallà al forn sobre salsa de ceps amb cloïsses i trompetes de la mort. Bon profit!