Us presento una magnífica salsa per acompanyar qualsevol plat, sigui carn, de peix o verdura. Us ha d'agradar el cep, està clar, ja que és un d'aquells sabors "umami" tan definits i especials que tenim en el món gastronòmic. Jo us proposo una salsa espessa i de gust intens que podeu suavitzar alterant la quantitat de crema de llet, llet o brou que hi poseu.

Ingredients

150 ml nata líquida per cuinar

1/2 ceba trinxada

1/2 porro trinxat

20 g cep sec i deshidratat

oli d'oliva

aigua

sal

Variants:

Podeu substituir la crema de llet per llet o per brou de verdura

S'hi poden afegir altres bolets i fer una salsa de bolets variats

Preparació
1.
salsa ceps pas1

Podeu pesar el cep, però jo normalment agafo un grapat, el que em cap a la mà.

2.
salsa ceps pas2

El col·loquem dins un recipient i el submergim en aigua. Aproximadament un got d'aigua. El deixarem rehidratar durant uns 20 minuts.

3.
salsa ceps pas3

D'altra banda, anirem trinxant la ceba i el porro.

4.
salsa ceps pas5

Enfosquirem força la ceba. Quan agafi color i abans no es cremi, hi podeu posar un rajolí de l'aigua dels ceps, però no tota, una cinquena part.

5.
salsa ceps pas6

Aquesta aigua evitarà que la ceba es cremi i continuí el seu procés de caramel·lització, el que se'n diuen les reaccions de Maillard. En 10 minuts haurà absorbit tota l'aigua i tornarà a enganxar-se una mica.

6.
salsa ceps pas7

En aquest punt, hi incorporarem el porro, que té una cocció més ràpida.

7.
salsa ceps pas8

Remenem la ceba amb el porro i deixem que es torri una mica el conjunt.

8.
salsa ceps pas9

Incorporem els ceps rehidratats reservant l'aigua.

9.
salsa ceps pas10

Deixem uns instants que el cep també es pugui daurar una mica.

10.
salsa ceps pas11

A continuació, hi incorporem tota l'aigua de rehidratar els bolets.

11.
salsa ceps pas13

... i deixem que redueixi la quantitat de líquid.

12.
salsa ceps pas14

Passats uns minuts... notareu que l'aigua està més lligada... i que les bombolles són diferents. No cal esgotar tot el líquid. És interessant que en quedi una mica.

13.
salsa ceps pas15

Passem la nostra reducció a un bol per triturar.

14.
salsa ceps pas16

Amb la batedora elèctrica... ho deixarem ben fi.

15.
salsa ceps pas17

Notareu que el color d'aquesta salsa és fosc i la textura molt cremosa.

16.
salsa ceps pas18

És el moment de rebaixar-ho amb crema de llet o llet.

17.
salsa ceps pas19

Busqueu la textura que més us agradi. Rectifiqueu de sal si cal.

18.
salsa ceps pas20

I ja tenim la nostra salsa de ceps enllestida.

19.
salsa ceps pas21

La podeu servir en una salsera a taula.

20.
salsa ceps pas22

És una salsa de suau però de gust intens.

21.
salsa ceps pas23

Com a exemple, us deixo aquest Llom de bacallà al forn sobre salsa de ceps amb cloïsses i trompetes de la mort. Bon profit!