Una recepta bàsica i imprescindible que cal conèixer si us agrada la cuina. Si teniu el brou fet, només us caldrà fer un roux (el que tradicionalment heu fet sempre amb la beixamel) i anar incorporant el brou de mica en mica.

Som-hi!

Ingredients

800 ml brou de carn fosc

50 g de mantega

50 g de farina (o dues cullerades grans)

sal

 

Variants:

A la introducció us indico un llistat de salses que podeu fer a partir d'aquesta

La podeu reduïr més o menys temps en funció de com de quallada la voleu (més líquida o més densa)

Preparació
1.
salsa espanyola pas1

Primer heu de fer el brou fosc de carn. Haureu de torrar prèviament els ossos i la verdura al forn.

2.
salsa espanyola pas2
3.
salsa espanyola pas3

Escalfeu una paella i poseu-hi la mantega.

4.
salsa espanyola pas4

Un cop desfeta i quan deixi de fer soroll...

5.
salsa espanyola pas6

Integreu-la bé amb la mantega, com feu també amb una beixamel. D'això se'n diu fer un roux, que el podeu fer més claret o més fosc en funció de la cocció de la farina.

6.
salsa espanyola pas7

Deixeu que es faci la farina, uns 3 o 4 minuts, tot remenant amb tranquil·litat. Notareu que comença a enfosquir una mica.

7.
salsa espanyola pas8

En aquest punt ja podeu començar a incorporar una mica de brou a la barreja.

8.
salsa espanyola pas9

Ho remeneu, i notareu que es fa tot un grumoll, és normal.

9.
salsa espanyola pas10

Un cop integrat, afegiu-hi un bon raig de brou més i repetiu l'operació.

10.
salsa espanyola pas11

A poc a poc us anirà lligant. És un procés que garantirà que no ens quedin grumolls al final i tampoc es triga tant.

11.
salsa espanyola pas13

Finalment, ja hi podreu abocar la resta del brou sense por.

12.
salsa espanyola pas14

Saleu-ho una mica, però compte si el brou ja és salat.

13.
salsa espanyola pas15

Aneu remenant a foc mig-baix, amb tranquil·litat, a poc a poc, sense cansar-vos. Heu d'evitar que s'enganxi.

14.
salsa espanyola pas16

Llavors començarà a bullir. Aquí comença la reducció pròpiament dita.

15.
salsa espanyola pas17

Heu de tenir la salsa reduint durant uns 15-20 minuts, segons si voleu més o menys líquida. Podeu anar fent proves amb una cullera i veureu com a més cocció més s'enfosqueix i més cos i brillantor agafa.

16.
salsa espanyola pas18

Quan considereu que té un gran aspecte i color i ja no cal rectificar de sal, ja la tindreu per servir.

17.
salsa espanyola pas19

Com podeu veure aquest és el resultat final.

18.
salsa espanyola pas20

He fet un tros de porc cuit a la planxa.

19.
salsa espanyola pas21

Que he acompanyat d'una trumfada senzillota.

20.
salsa espanyola pas22

I com no, ho he napat amb la salsa espanyola.

21.
salsa espanyola pas23

Un excel·lent plat on la màxima elaboració la dediquem a la salsa.

22.

Podeu servir-la en una salsera i deixar que cadascú es posi la quantitat desitjada. Bon profit!