Una de les clàssiques salses més utilitzades en qualsevol cuina. No té massa misteri, només heu de fer un bon sofregit... reduir-lo amb vi... i lligar-lo amb una mica de farina. Per acabar, no pot faltar una picada d'all i julivert. Si hi incorporeu una mica de brou de peix us sortirà encara més bona. Aquesta salsa combina amb pràcticament qualsevol mena de peix, marisc o mol·lusc.
4 tomàquets madurs
1 ceba
3 grans d'all
julivert fresc
uns brins de safrà
una copa de vi blanc
oli d'oliva
sal
Variants:
- S'hi poden incorporar olives o tàperes
- S'hi pot incorporar una mica d'alfàbrega fresca
Preparem tots els ingredients.
Si teniu tomàquets de temporada i ecològics millor...
... els ratllem. Si el tomàquet és prou gran... amb un de sol serà suficient... altrament, utilitzeu dos o tres més petits.
Posem la ceba trinxada a sofregir amb una mica d'oli.
Mentrestant, anirem preparant la picadeta... amb all...
... julivert i una mica de safrà.
... i a picar nanos... fins a fer-ho ben petit.
Quan la ceba estigui ben cuita i daurada, hi posarem el tomàquet ratllat, que deixarem coure també.
Ara, passats els 5 minuts, hi afegirem el vi al sofregit. Si utilitzeu un bon vi... més bona us quedarà la salsa. En aquests casos, jo acostumo a fer servir el mateix vi que serviré a taula... i un bon albariño no falla mai.
Hi posem el vi, aproximadament mitja copeta.
Ho salem i ho deixem que redueixi 10 minutets a foc baix.
De tant en tant li donarem unes voltes.
Ara, afegiu-hi la cullerada de farina. Normalment, es desfà amb una mica d'aigua freda o brou abans d'incorporar-la, ja que pot fer grumolls. Però avui no ens importa massa, pel fet que al final passarem tota la salsa per la batedora elèctrica.
Afegiu-hi un parell de cullerots grans de brou de peix o aigua al sofregit.
Ho remenem. Si busqueu un color més vermellós hi podeu afegir pebre vermell en pols.
... ho tapem i ho deixem uns 10 minuts més... a foc baix.
Ara, ho passem tot a un bol per a triturar.
Ho deixarem ben fi.
I finalment, ho tornem a portar a la mateixa paella, ja sense grumolls ni trossos... per a fer les nostres elaboracions.
Només ens quedarà afegir-hi la picada juntament amb el producte escollit. En aquest cas, cloïsses.
Que són fantàstiques les Cloïsses a la marinera! Bon profit!