Una de les clàssiques salses més utilitzades en qualsevol cuina. No té massa misteri, només heu de fer un bon sofregit... reduir-lo amb vi... i lligar-lo amb una mica de farina. Per acabar, no pot faltar una picada d'all i julivert. Si hi incorporeu una mica de brou de peix us sortirà encara més bona. Aquesta salsa combina amb pràcticament qualsevol mena de peix, marisc o mol·lusc.

Ingredients

4 tomàquets madurs

1 ceba 

3 grans d'all

julivert fresc

uns brins de safrà

una copa de vi blanc

oli d'oliva

sal

Variants:

- S'hi poden incorporar olives o tàperes

- S'hi pot incorporar una mica d'alfàbrega fresca

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

Si teniu tomàquets de temporada i ecològics millor...

3.

... els ratllem. Si el tomàquet és prou gran... amb un de sol serà suficient... altrament, utilitzeu dos o tres més petits.

4.

Posem la ceba trinxada a sofregir amb una mica d'oli.

5.

Mentrestant, anirem preparant la picadeta... amb all...

6.

... julivert i una mica de safrà.

7.

... i a picar nanos... fins a fer-ho ben petit.

8.

Quan la ceba estigui ben cuita i daurada, hi posarem el tomàquet ratllat, que deixarem coure també.

9.

Ara, passats els 5 minuts, hi afegirem el vi al sofregit. Si utilitzeu un bon vi... més bona us quedarà la salsa. En aquests casos, jo acostumo a fer servir el mateix vi que serviré a taula... i un bon albariño no falla mai.

10.

Hi posem el vi, aproximadament mitja copeta.

11.

Ho salem i ho deixem que redueixi 10 minutets a foc baix.

12.

De tant en tant li donarem unes voltes.

13.

Ara, afegiu-hi la cullerada de farina. Normalment, es desfà amb una mica d'aigua freda o brou abans d'incorporar-la, ja que pot fer grumolls. Però avui no ens importa massa, pel fet que al final passarem tota la salsa per la batedora elèctrica.

14.

Afegiu-hi un parell de cullerots grans de brou de peix o aigua al sofregit.

15.

Ho remenem. Si busqueu un color més vermellós hi podeu afegir pebre vermell en pols.

16.

... ho tapem i ho deixem uns 10 minuts més... a foc baix.

17.

Ara, ho passem tot a un bol per a triturar.

18.

Ho deixarem ben fi.

19.

I finalment, ho tornem a portar a la mateixa paella, ja sense grumolls ni trossos... per a fer les nostres elaboracions.

20.

Només ens quedarà afegir-hi la picada juntament amb el producte escollit. En aquest cas, cloïsses.

21.

Que són fantàstiques les Cloïsses a la marinera! Bon profit!