Aquesta salsa d'avui és molt adient per acompanyar carns, sobretot, com un filet, un entrecot, unes llonzes de porc, una botifarra, etc. però no descarteu pas emprar-la en peix de gust contundent com poden ser el rap, el turbot, la tonyina o l'emperador. Avui he volgut utilitzar el terme "moixernó", però tots sabeu que aquesta mena de bolets, i segons la zona, es confonen amb les carreretes o cama-secs, podeu utilitzar qualsevol dels dos.
El fet de fer servir llet evaporada en lloc de nata líquida o crema de llet ha estat per raons calòriques, ja que amb la llet evaporada podem obtenir el mateix sabor i textura però sense tant de greix. En definitiva, una salsa molt interessant i versàtil que no costa pas gaire de fer. Espero que us agradi.
15 g de moixernó deshidratat
2 o 3 alls tendres
un grapat de pebre negre
500 ml llet evaporada
1 cullerada de farina
sal
Variants:
- Podeu substituir l'all tendre per un sofregit d'all i ceba
- Es poden fer servir altres bolets secs com els ceps, la trompeta de la mort o la barreja de bolets.
![salsa moixernons pebre pas1 salsa moixernons pebre pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/34/20/salsa-moixernons-pebre-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients de la nostra salsa.
![salsa moixernons pebre pas2 salsa moixernons pebre pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/35/61/salsa-moixernons-pebre-pas2.jpeg)
Haurem de submergir els bolets en aigua durant almenys 45 minuts.
![salsa moixernons pebre pas3 salsa moixernons pebre pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/37/32/salsa-moixernons-pebre-pas3.jpeg)
Si no teniu boles de pebre negre, podeu fer servir pebre negre molt.
![salsa moixernons pebre pas4 salsa moixernons pebre pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/38/88/salsa-moixernons-pebre-pas4.jpeg)
Però no us passeu, per les quantitats proposades a la recepta amb aquesta quantitat de pebre ja en tindreu suficient. Tot dependrà de quina intensitat de picant volem per a la nostra salsa. Recordeu que estem fent una salsa per a carns i, per tant, ha de ser una mica forta.
![salsa moixernons pebre pas5 salsa moixernons pebre pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/40/74/salsa-moixernons-pebre-pas5.jpeg)
Trinxem els alls tendres.
![salsa moixernons pebre pas7 salsa moixernons pebre pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/42/54/salsa-moixernons-pebre-pas7.jpeg)
No importa massa com la trinxem, ja que acabarem triturant la salsa.
![salsa moixernons pebre pas8 salsa moixernons pebre pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/44/70/salsa-moixernons-pebre-pas8.jpeg)
Primer de tot posarem les boles de pebre a torrar una estona en una paella sense oli. Compte!, que jo n'he fet el doble de la recepta i per això hi ha més pebre.
![salsa moixernons pebre pas9 salsa moixernons pebre pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/46/74/salsa-moixernons-pebre-pas9.jpeg)
Després de torrar el pebre durant uns 5 minuts, incorporarem l'all tendre.
![salsa moixernons pebre pas10 salsa moixernons pebre pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/48/72/salsa-moixernons-pebre-pas10.jpeg)
Deixarem que agafi coloret.
![salsa moixernons pebre pas11 salsa moixernons pebre pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/50/37/salsa-moixernons-pebre-pas11.jpeg)
Seguidament, hi abocarem els bolets amb l'aigua i tot.
![salsa moixernons pebre pas12 salsa moixernons pebre pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/53/13/salsa-moixernons-pebre-pas12.jpeg)
Ho deixarem coure a foc lent fins que redueixi pràcticament tota l'aigua.
![salsa moixernons pebre pas13 salsa moixernons pebre pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/56/46/salsa-moixernons-pebre-pas13.jpeg)
A continuació hi afegirem la llet evaporada, que avui dia la trobareu en qualsevol supermercat.
![salsa moixernons pebre pas14 salsa moixernons pebre pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/58/80/salsa-moixernons-pebre-pas14.jpeg)
La diferència amb la nata o crema de llet és que és més lleugera i, per tant, no tan calòrica.
![salsa moixernons pebre pas15 salsa moixernons pebre pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/60/42/salsa-moixernons-pebre-pas15.jpeg)
Ho salem una mica i hi posem la farina.
![salsa moixernons pebre pas16 salsa moixernons pebre pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/63/06/salsa-moixernons-pebre-pas16.jpeg)
Ho deixarem coure a foc baix durant uns 10 minuts, que redueixi una mica la llet. Vigileu que us pot vessar. Remeneu de tant en tant per evitar que se us cremi del cul.
![salsa moixernons pebre pas17 salsa moixernons pebre pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/65/70/salsa-moixernons-pebre-pas17.jpeg)
A continuació, passarem el contingut de la paella a un pot per triturar.
![salsa moixernons pebre pas18 salsa moixernons pebre pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/67/92/salsa-moixernons-pebre-pas18.jpeg)
I amb la batedora elèctrica ho deixarem ben fi.
![salsa moixernons pebre pas19 salsa moixernons pebre pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/68/67/salsa-moixernons-pebre-pas19.jpeg)
Ja per últim, ho farem bullir una mica en un bol i rectificarem de sal. Remeneu constantment per evitar que s'enganxi del cul.
![salsa moixernons pebre pas20 salsa moixernons pebre pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/69/54/salsa-moixernons-pebre-pas20.jpeg)
I ja podeu passar la salsa a una salsera.
![salsa moixernons pebre pas21 salsa moixernons pebre pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/10/70/29/salsa-moixernons-pebre-pas21.jpeg)
I ja tenim preparada. La podeu fer una estona abans de dinar o, fins i tot, el dia anterior. Només us caldrà escalfar-la i servir-la, com en aquest cas, amb un bon entrecot. Bon profit!