Excel·lent salseta que podeu combinar amb tot tipus de carn, peix o pasta. Fàcil de fer i econòmica i donarà als vostres plats la millor excusa per sucar-hi pa. Com us recomano sempre, És preferible fer ús de la llet evaporada que us permetrà espessir les salses sense problema i rebaixareu calories respecte de la nata líquida, molt més greixosa. En qualsevol cas, també podeu jugar amb la textura afegint-hi llet normal.
L'elaboració, vindria a ser molt similar a la beixamel. A tenir en compte que hem de gairebé caramel·litzar les nous amb el sucre ja que d'aquesta manera evitarem el punt amargant que poden tenir algunes nous i li aportarem a la salsa uns matisos dolços molt interessants. Espero que us agradi.
75 g nous pelades
500 ml llet evaporada
1 ceba trinxada
3 culleradetes de sucre
1 raig de vi blanc
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu afegir bolets de temporada com camagrocs, rossinyols, trompetes de la mort, etc...
- Hi podeu posar una mica de llet si no la voleu gaire espesa
- També podeu reduir la ceba amb un raig de vi blanc
- Es pot substituir la llet per brou de pollastre o verdura

Prepareu els ingredients

Trinxeu la ceba


Poseu a escalfar dos trossos de mantega

Quan la mantega estigui desfeta i deixi de fer soroll afegiu-hi la ceba.

Deixeu que es faci una estona.

Quan la ceba sigui transparent afegiu-hi les nous.

Remeneu-ho tot plegat.

A continuació afegiu-hi el sucre.

Prenent com a mida una cullera de iogurt (no de cafè), poseu-ne tres.

Ara remeneu-ho tot plegat una estona i deixeu que es desfaci el sucre.

A poc a poc començarà a caramel·litzar. No deixeu de remenar. De fet, les nous s'enfosquiran.


Una mica de sal i deixeu coure a foc baix durant uns 2-3 minuts.

Seguidament tritureu-ho amb una batedora elèctrica.

Vigileu no us esquitxi!

Deixeu-ho ben fi, que no hi hagi trossos.

Ara, rectifiqueu de pebre negre i de sal i deixeu-ho coure de 2-3 minuts més.


Ha de tenir una textura cremosa, similar a la beixamel.

Ara ja és qüestió d'aplicar-la al plat que més ens convingui.

En aquest cas, un lluç a la planxa.

O sobre un salmó amb camagrocs. Que quedi la salsa més o menys fosca dependrà de si poseu més o menys nous també. Busqueu el vostre punt.

O sobre la pasta, directament.

Bon profit!