Excel·lent salseta que podeu combinar amb tot tipus de carn, peix o pasta. Fàcil de fer i econòmica i donarà als vostres plats la millor excusa per sucar-hi pa. Com us recomano sempre, És preferible fer ús de la llet evaporada que us permetrà espessir les salses sense problema i rebaixareu calories respecte de la nata líquida, molt més greixosa. En qualsevol cas, també podeu jugar amb la textura afegint-hi llet normal.
L'elaboració, vindria a ser molt similar a la beixamel. A tenir en compte que hem de gairebé caramel·litzar les nous amb el sucre ja que d'aquesta manera evitarem el punt amargant que poden tenir algunes nous i li aportarem a la salsa uns matisos dolços molt interessants. Espero que us agradi.
75 g nous pelades
500 ml llet evaporada
1 ceba trinxada
3 culleradetes de sucre
1 raig de vi blanc
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu afegir bolets de temporada com camagrocs, rossinyols, trompetes de la mort, etc...
- Hi podeu posar una mica de llet si no la voleu gaire espesa
- També podeu reduir la ceba amb un raig de vi blanc
- Es pot substituir la llet per brou de pollastre o verdura
![salsa nous pas1 salsa nous pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/06/26/salsa-nous-pas1.jpeg)
Prepareu els ingredients
![salsa nous pas2 salsa nous pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/07/94/salsa-nous-pas2.jpeg)
Trinxeu la ceba
![salsa nous pas3 salsa nous pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/09/98/salsa-nous-pas3.jpeg)
![salsa nous pas4 salsa nous pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/11/39/salsa-nous-pas4.jpeg)
Poseu a escalfar dos trossos de mantega
![salsa nous pas5 salsa nous pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/12/32/salsa-nous-pas5.jpeg)
Quan la mantega estigui desfeta i deixi de fer soroll afegiu-hi la ceba.
![salsa nous pas6 salsa nous pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/13/76/salsa-nous-pas6.jpeg)
Deixeu que es faci una estona.
![salsa nous pas7 salsa nous pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/15/29/salsa-nous-pas7.jpeg)
Quan la ceba sigui transparent afegiu-hi les nous.
![salsa nous pas8 salsa nous pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/17/42/salsa-nous-pas8.jpeg)
Remeneu-ho tot plegat.
![salsa nous pas9 salsa nous pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/19/10/salsa-nous-pas9.jpeg)
A continuació afegiu-hi el sucre.
![salsa nous pas10 salsa nous pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/19/85/salsa-nous-pas10.jpeg)
Prenent com a mida una cullera de iogurt (no de cafè), poseu-ne tres.
![salsa nous pas11 salsa nous pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/20/66/salsa-nous-pas11.jpeg)
Ara remeneu-ho tot plegat una estona i deixeu que es desfaci el sucre.
![salsa nous pas12 salsa nous pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/21/59/salsa-nous-pas12.jpeg)
A poc a poc començarà a caramel·litzar. No deixeu de remenar. De fet, les nous s'enfosquiran.
![salsa nous pas13 salsa nous pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/23/33/salsa-nous-pas13.jpeg)
![salsa nous pas14 salsa nous pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/24/14/salsa-nous-pas14.jpeg)
Una mica de sal i deixeu coure a foc baix durant uns 2-3 minuts.
![salsa nous pas15 salsa nous pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/25/01/salsa-nous-pas15.jpeg)
Seguidament tritureu-ho amb una batedora elèctrica.
![salsa nous pas16 salsa nous pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/25/88/salsa-nous-pas16.jpeg)
Vigileu no us esquitxi!
![salsa nous pas17 salsa nous pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/26/63/salsa-nous-pas17.jpeg)
Deixeu-ho ben fi, que no hi hagi trossos.
![salsa nous pas18 salsa nous pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/27/68/salsa-nous-pas18.jpeg)
Ara, rectifiqueu de pebre negre i de sal i deixeu-ho coure de 2-3 minuts més.
![salsa nous pas19 salsa nous pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/29/30/salsa-nous-pas19.jpeg)
![salsa nous pas20 salsa nous pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/31/49/salsa-nous-pas20.jpeg)
Ha de tenir una textura cremosa, similar a la beixamel.
![salsa nous pas21 salsa nous pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/32/84/salsa-nous-pas21.jpeg)
Ara ja és qüestió d'aplicar-la al plat que més ens convingui.
![salsa nous pas22 salsa nous pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/34/07/salsa-nous-pas22.jpeg)
En aquest cas, un lluç a la planxa.
![salsa nous pas23 salsa nous pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/35/60/salsa-nous-pas23.jpeg)
O sobre un salmó amb camagrocs. Que quedi la salsa més o menys fosca dependrà de si poseu més o menys nous també. Busqueu el vostre punt.
![salsa nous pas24 salsa nous pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/37/58/salsa-nous-pas24.jpeg)
O sobre la pasta, directament.
![salsa nous pas25 salsa nous pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/11/39/08/salsa-nous-pas25.jpeg)
Bon profit!