Us presento una de les salses italianes per excel.lència, originària de la Ligúria. Per cert, hi ha molts tipus de pesto i aquest, normalment, és l'anomenat pesto genovès, que es fa amb alfàbrega. La paraula "Pesto" ve del genovès "pestare", que significa picar o moldre en un morter, que és la forma en què tradicionalment es prepara aquesta salsa. Té alguna similitud amb el nostre allioli negat, tot i que en aquest cas hi incorporem pinyons, alfàbrega i formatge.

És un salsa que es conserva prou bé a la nevera i que, a banda de la pasta, podeu utilitzar per amanir plats de carn, peix i bolets.

 

Ingredients

1 o 2 grans d'all

1 cullerada de pinyons

una mica d'alfàbrega fresca

1 cullerada de formatge parmesà

4 o 5 cullerades d'oli d'oliva

un polsim de sal

 

Variants:

S'hi pot afegir una cullerada de formatge peccorino o un altre formatge d'ovella 

Preparació
1.
salsa pesto pas1

En el meu cas, primer de tot sortirem a la terrassa per agafar unes branques d'alfàbrega fresca. No és que practiqui l'horticultura (que m'agradaria) però procurar tenir quatre plantes aromàtiques a mà, que no costa pas gaire.

2.
salsa pesto pas2

Com podeu veure utilitzaré alfàbrega de full petita. Podeu utilitzar la mitjana o la gran, totes elles amb matissos aromàtics particulars... però que les podem considerar com a un mateix producte.

3.
salsa pesto pas3

Preparem la resta d'ingredients... i, sobretot, us recomano utilitzar un bon oli d'oliva. He utilitzat formatge "grana padano".

4.
salsa pesto pas5

... amb el formatge

5.
salsa pesto pas6

... l'all pelat i a trossos....

6.
salsa pesto pas7

... i una bona quantitat d'oli d'oliva.

7.
salsa pesto pas8

Ho salem una mica.

8.
salsa pesto pas9

Ho triturem ben fi.

9.
salsa pesto pas10

I ja ho podem servir o reservar.

10.
salsa pesto pas11

Com que té un component de gust fort al paladar, per l'all, és convenient no abusar massa d'aquesta salsa i que cadascú s'hi posi la que vulgui.

11.
salsa pesto pas12

Si us agrada més o menys espessa, només heu d'incorporar-hi més oli.

12.
salsa pesto pas13

I ara... us ve de gust uns "Espagueti al pesto amb camagrocs"? Bon profit!