La salsa de romesco prové de Tarragona i es fa servir per a moltíssims plats. Hi ha una certa polèmica amb la denominació d'aquesta salsa, certament. Uns direu que la salsa de calçots no és el mateix que la salsa romesco. I teniu raó, tot i que les diferències són mínimes. En general, el terme "Salsa Romesco" (en relació als calçots) està molt estès i és acceptat fora dels entorns més rigorosos

Ingredients

6 tomàquets escalivats

2 pebrots del romesco escalivats

1/2 cabeça d'alls escalivats

1/2 culleradeta de pebre vermell dolç

un raig de vinagre

15 g d'ametlles torrades

15 g d'avellanes torrades

pebre negre

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Els alls i els tomàquets es poden fregir en comptes d’escalivar.

En lloc de pebrot del romesco, s’hi pot posar nyora.

Es pot espessir la salsa amb pa sec fregit o amb molla de pa xopada amb vinagre.

S’hi poden afegir galetes.

S’hi pot afegir una punta d’all cru.

S’hi pot afegir un bitxo.

Es pot fer només amb ametlla o avellana.

S’hi pot afegir menta fresca.

Preparació
1.
salsa romesco pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
salsa romesco pas2

El pebre vermell.

3.
salsa romesco pas3

El vinagre de vi blanc... tot i que pot ser de vi negre.

4.
salsa romesco pas4

Per començar, escaldarem les nyores en aigua ben calenta, per poder separar la carn de la pell.

5.
salsa romesco pas5

Posem el forn a 190 graus... i escalivem els tomàquets i els alls amb un raig d'oli d'oliva. Els he fet uns talls en forma de creu als tomàquets. D'aquesta manera, després serà més fàcil pelar-los.

6.
salsa romesco pas6

Els enfornem... durant uns 30 minuts aproximadament.

7.
salsa romesco pas7

Si li afegiu pa torrat (com faig jo), podeu aprofitar la safata per posar-lo, però vigileu-lo que es torra molt ràpid... i l'haureu de treure abans, també.

8.
salsa romesco pas8

Pelem les ametlles i les avellanes.

9.
salsa romesco pas9

Les posem dins un vas per batre-les amb el turmix. Més o menys un grapadet... uns 15 g de cadascuna. Si hi ha una mica de pell no passa res.

10.
salsa romesco pas10

En el mateix bol, incorporem el pebre vermell dolç.

11.
salsa romesco pas11

Quins colors, eh?

12.
salsa romesco pas12

Incorporem també el pa torrat.

13.
salsa romesco pas13

Les nyores ja s'han estovat.

14.
salsa romesco pas14

Amb cura, traieu les llavors.

15.
salsa romesco pas15

Netegeu-les bé de llavors.

16.
salsa romesco pas16

Amb la punta d'un ganivet, rasqueu la carn. Sembla que no hi ha res, però déu ni do la que surt.

17.
salsa romesco pas17

Amb paciència... aneu repelant les dues nyores.

18.
salsa romesco pas18

Us sortirà una quantitat així de carn.

19.
salsa romesco pas20

Espereu una estona perquè es refredin una mica... i després podrem estirar la pell fàcilment.

20.
salsa romesco pas21

Mentrestant aprofitem per colar el tomàquet i eliminar-ne les llavors. Ho incorporem al bol amb un raig de vinagre. Més o menys, com dues cullerades grans, però millor que us quedeu curts. Sempre es pot afegir més al final del procés.

21.
salsa romesco pas22

Incorporem també un bon raig d'oli, com tres cullerades grans.

22.
salsa romesco pas23

Una mica de sal...

23.
salsa romesco pas24

una mica de pebre negre mòlt...

24.
salsa romesco pas25

I ho batem tot amb la batedora. Tasteu la salsa i rectifiqueu el que calgui. Podeu afegir més o menys oli, vinagre, sal, picant, etc. Feu-la una mica al vostre gust.

25.
salsa romesco pas26

La servirem en un salsera.

26.
salsa romesco pas27

I aquí teniu la salsa romesco tan desitjada a l'hora de sucar un calçot, per exemple.

27.
salsa romesco pas28

No us perdeu la recepta dels Calçots al forn.

28.
salsa romesco pas29

Ummm...

29.
salsa romesco pas30

Ben sucadets...

30.
salsa romesco pas31

I cap a dins...

31.
salsa romesco pas32

Què bons, eh... us recomano llegir la recepta de la Calçotada. Però penseu que també podeu fer els calçots a casa, Calçots al forn. Bon profit!