La salsa de romesco prové de Tarragona i es fa servir per a moltíssims plats. Hi ha una certa polèmica amb la denominació d'aquesta salsa, certament. Uns direu que la salsa de calçots no és el mateix que la salsa romesco. I teniu raó, tot i que les diferències són mínimes. En general, el terme "Salsa Romesco" (en relació als calçots) està molt estès i és acceptat fora dels entorns més rigorosos
6 tomàquets escalivats
2 pebrots del romesco escalivats
1/2 cabeça d'alls escalivats
1/2 culleradeta de pebre vermell dolç
un raig de vinagre
15 g d'ametlles torrades
15 g d'avellanes torrades
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
Els alls i els tomàquets es poden fregir en comptes d’escalivar.
En lloc de pebrot del romesco, s’hi pot posar nyora.
Es pot espessir la salsa amb pa sec fregit o amb molla de pa xopada amb vinagre.
S’hi poden afegir galetes.
S’hi pot afegir una punta d’all cru.
S’hi pot afegir un bitxo.
Es pot fer només amb ametlla o avellana.
S’hi pot afegir menta fresca.
![salsa romesco pas1 salsa romesco pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/19/15/salsa-romesco-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![salsa romesco pas2 salsa romesco pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/19/42/salsa-romesco-pas2.jpeg)
El pebre vermell.
![salsa romesco pas3 salsa romesco pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/19/69/salsa-romesco-pas3.jpeg)
El vinagre de vi blanc... tot i que pot ser de vi negre.
![salsa romesco pas4 salsa romesco pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/19/96/salsa-romesco-pas4.jpeg)
Per començar, escaldarem les nyores en aigua ben calenta, per poder separar la carn de la pell.
![salsa romesco pas5 salsa romesco pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/20/23/salsa-romesco-pas5.jpeg)
Posem el forn a 190 graus... i escalivem els tomàquets i els alls amb un raig d'oli d'oliva. Els he fet uns talls en forma de creu als tomàquets. D'aquesta manera, després serà més fàcil pelar-los.
![salsa romesco pas6 salsa romesco pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/20/50/salsa-romesco-pas6.jpeg)
Els enfornem... durant uns 30 minuts aproximadament.
![salsa romesco pas7 salsa romesco pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/20/77/salsa-romesco-pas7.jpeg)
Si li afegiu pa torrat (com faig jo), podeu aprofitar la safata per posar-lo, però vigileu-lo que es torra molt ràpid... i l'haureu de treure abans, també.
![salsa romesco pas8 salsa romesco pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/21/04/salsa-romesco-pas8.jpeg)
Pelem les ametlles i les avellanes.
![salsa romesco pas9 salsa romesco pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/21/31/salsa-romesco-pas9.jpeg)
Les posem dins un vas per batre-les amb el turmix. Més o menys un grapadet... uns 15 g de cadascuna. Si hi ha una mica de pell no passa res.
![salsa romesco pas10 salsa romesco pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/21/58/salsa-romesco-pas10.jpeg)
En el mateix bol, incorporem el pebre vermell dolç.
![salsa romesco pas11 salsa romesco pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/21/85/salsa-romesco-pas11.jpeg)
Quins colors, eh?
![salsa romesco pas12 salsa romesco pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/22/12/salsa-romesco-pas12.jpeg)
Incorporem també el pa torrat.
![salsa romesco pas13 salsa romesco pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/22/54/salsa-romesco-pas13.jpeg)
Les nyores ja s'han estovat.
![salsa romesco pas14 salsa romesco pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/23/08/salsa-romesco-pas14.jpeg)
Amb cura, traieu les llavors.
![salsa romesco pas15 salsa romesco pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/23/35/salsa-romesco-pas15.jpeg)
Netegeu-les bé de llavors.
![salsa romesco pas16 salsa romesco pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/23/62/salsa-romesco-pas16.jpeg)
Amb la punta d'un ganivet, rasqueu la carn. Sembla que no hi ha res, però déu ni do la que surt.
![salsa romesco pas17 salsa romesco pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/23/89/salsa-romesco-pas17.jpeg)
Amb paciència... aneu repelant les dues nyores.
![salsa romesco pas18 salsa romesco pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/24/16/salsa-romesco-pas18.jpeg)
Us sortirà una quantitat així de carn.
![salsa romesco pas20 salsa romesco pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/25/06/salsa-romesco-pas20.jpeg)
Espereu una estona perquè es refredin una mica... i després podrem estirar la pell fàcilment.
![salsa romesco pas21 salsa romesco pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/25/69/salsa-romesco-pas21.jpeg)
Mentrestant aprofitem per colar el tomàquet i eliminar-ne les llavors. Ho incorporem al bol amb un raig de vinagre. Més o menys, com dues cullerades grans, però millor que us quedeu curts. Sempre es pot afegir més al final del procés.
![salsa romesco pas22 salsa romesco pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/25/96/salsa-romesco-pas22.jpeg)
Incorporem també un bon raig d'oli, com tres cullerades grans.
![salsa romesco pas23 salsa romesco pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/26/23/salsa-romesco-pas23.jpeg)
Una mica de sal...
![salsa romesco pas24 salsa romesco pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/26/50/salsa-romesco-pas24.jpeg)
una mica de pebre negre mòlt...
![salsa romesco pas25 salsa romesco pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/27/10/salsa-romesco-pas25.jpeg)
I ho batem tot amb la batedora. Tasteu la salsa i rectifiqueu el que calgui. Podeu afegir més o menys oli, vinagre, sal, picant, etc. Feu-la una mica al vostre gust.
![salsa romesco pas26 salsa romesco pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/27/37/salsa-romesco-pas26.jpeg)
La servirem en un salsera.
![salsa romesco pas27 salsa romesco pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/27/64/salsa-romesco-pas27.jpeg)
I aquí teniu la salsa romesco tan desitjada a l'hora de sucar un calçot, per exemple.
![salsa romesco pas28 salsa romesco pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/27/91/salsa-romesco-pas28.jpeg)
No us perdeu la recepta dels Calçots al forn.
![salsa romesco pas29 salsa romesco pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/28/18/salsa-romesco-pas29.jpeg)
Ummm...
![salsa romesco pas30 salsa romesco pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/28/45/salsa-romesco-pas30.jpeg)
Ben sucadets...
![salsa romesco pas31 salsa romesco pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/28/72/salsa-romesco-pas31.jpeg)
I cap a dins...
![salsa romesco pas32 salsa romesco pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/10/28/99/salsa-romesco-pas32.jpeg)
Què bons, eh... us recomano llegir la recepta de la Calçotada. Però penseu que també podeu fer els calçots a casa, Calçots al forn. Bon profit!