Una salsa de bolets, fina, cremosa, elegant, d'aquelles amb les que quedes bé. Els rossinyols, o Cantharellus Cibarius, son uns bolets força aromàtics, carnosos i no es cuquen. Són una esponja. La seva peculiar permeabilitat fa que absorbeixin amb facilitat els sucs i sabors que l'envolten, el que fa que aquest bolet sigui molt apreciat en cuina. Aquest bolet és relativament fàcil de trobar a botigues i mercat quan és temporada, i tampoc és excessivament car. Com veureu, jo he optat per afegir un bitxo a la salsa i donar-li un lleuger però agradable toc picant. Si no voleu, no li poseu. Aquesta és una salsa molt versàtil amb la que podreu acompanyar plats de carn, peix o pasta. Es fa relativament ràpid.
300 g de rossinyols frescos
2 grans d'all
1 ceba trinxada
1 tros de porro (1/3 part)
500 ml llet evaporada
pebre negre
Variants:
- Hi podeu afegir un bitxo picant
- Es pot utilitzar mantega enlloc d'oli
- Podeu afegir altres tipus de bolets
- Es pot acabar amb brou de carn o verdura lligat amb un roux enlloc de posar-hi làctics
![salsa rossinyols pas1 salsa rossinyols pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/10/25/salsa-rossinyols-pas1.jpeg)
Netegeu bé els bolets i reserveu-los.
![salsa rossinyols pas2 salsa rossinyols pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/10/88/salsa-rossinyols-pas2.jpeg)
Talleu l'all a làmines.
![salsa rossinyols pas3 salsa rossinyols pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/11/51/salsa-rossinyols-pas3.jpeg)
Trinxeu la ceba
![salsa rossinyols pas4 salsa rossinyols pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/12/14/salsa-rossinyols-pas4.jpeg)
Trinxeu el porro.
![salsa rossinyols pas5 salsa rossinyols pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/12/77/salsa-rossinyols-pas5.jpeg)
Poseu a daurar l'all amb un bon raig d'oli d'oliva.
![salsa rossinyols pas6 salsa rossinyols pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/13/40/salsa-rossinyols-pas6.jpeg)
![salsa rossinyols pas7 salsa rossinyols pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/14/03/salsa-rossinyols-pas7.jpeg)
Deixeu-lo daurar amb l'all.
![salsa rossinyols pas8 salsa rossinyols pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/14/66/salsa-rossinyols-pas8.jpeg)
Seguidament, tireu-hi la ceba i el porro i deixeu-ho sofregir a foc mig.
![salsa rossinyols pas9 salsa rossinyols pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/15/29/salsa-rossinyols-pas9.jpeg)
Mentrestant, trinxeu una mica els rossinyols.
![salsa rossinyols pas10 salsa rossinyols pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/15/92/salsa-rossinyols-pas10.jpeg)
Quan la ceba es fa transparent afegiu-hi els bolets.
![salsa rossinyols pas11 salsa rossinyols pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/16/55/salsa-rossinyols-pas11.jpeg)
Una mica de pebre negre
![salsa rossinyols pas12 salsa rossinyols pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/17/18/salsa-rossinyols-pas12.jpeg)
Una mica de sal
![salsa rossinyols pas13 salsa rossinyols pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/18/80/salsa-rossinyols-pas13.jpeg)
I deixeu-ho coure a poc a poc
![salsa rossinyols pas14 salsa rossinyols pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/19/76/salsa-rossinyols-pas14.jpeg)
Fins que s'evapori tota l'aigua, que comenci a xauxinejar.
![salsa rossinyols pas15 salsa rossinyols pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/20/39/salsa-rossinyols-pas15.jpeg)
A continuació, aboqueu la llet evaporada dins la paella.
![salsa rossinyols pas16 salsa rossinyols pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/21/02/salsa-rossinyols-pas16.jpeg)
Deixeu coure la salsa a foc lent fins que bulli un parell de minuts.
![salsa rossinyols pas17 salsa rossinyols pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/21/65/salsa-rossinyols-pas17.jpeg)
Traspasseu-ho tot a un pot per triturar.
![salsa rossinyols pas19 salsa rossinyols pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/22/91/salsa-rossinyols-pas19.jpeg)
Passeu-li la batedora elèctrica fins que quedi ben fi.
![salsa rossinyols pas20 salsa rossinyols pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/23/54/salsa-rossinyols-pas20.jpeg)
Perfecte.
![salsa rossinyols pas21 salsa rossinyols pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/24/17/salsa-rossinyols-pas21.jpeg)
Torneu a passar la salsa a la paella.
![salsa rossinyols pas22 salsa rossinyols pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/24/80/salsa-rossinyols-pas22.jpeg)
Deixeu-la reduir entre 5-10 minuts. Rectifiqueu de sal.
![salsa rossinyols pas23 salsa rossinyols pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/25/43/salsa-rossinyols-pas23.jpeg)
I ja la teniu feta.
![salsa rossinyols pas25 salsa rossinyols pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/26/69/salsa-rossinyols-pas25.jpeg)
Com a exemple, aquí teniu uns macarrons amb salsa de rossinyols.
![salsa rossinyols pas26 salsa rossinyols pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/27/32/salsa-rossinyols-pas26.jpeg)
Bon profit!