La salsa siciliana és una salsa elaborada amb una salsa de tomàquet com a base i amb puré d'anxoves i una picada d'olives. Aquesta salsa està feta amb hortalisses diverses (com la ceba, l'all, el carbassó i una albergínia) tot ben picat i una mica de bitxo picada en pols i poc de tomàquet (per suavitzar la barreja).
Aquesta salsa no s'usa molt a Itàlia, però cal destacar que en aquest país hi ha la recepta dels spaghettis alà diàbola. La salsa siciliana és ideal per acompanyar les pastes, sobretot aquestes que estiguin farcides, com els raviolli o els tortellini. Podem també realitzar un altre tipus de receptes com ara "Espaguetis amb salsa siciliana", "Llaços de pasta a la siciliana" o fins i tot "Llenties amb salsa siciliana". Som-hi!
un grapat de tàperes
un grapat d'olives negres sense pinyol
6-7 filets d'anxova
oli d'oliva
200 ml de salsa de tomàquet
3 o 4 alls laminat
1 ceba tallada a la juliana
alfàbrega i/o julivert fresc
oli d'oliva
sal
Variants:
S'hi pot afegir una mica de bitxo per fer la salsa picant
A Itàlia hi ha qui posa carbassó i/o albergínia
![salsa siciliana pas1 salsa siciliana pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/22/92/salsa-siciliana-pas1.jpeg)
Prepareu tots els ingredients.
![salsa siciliana pas2 salsa siciliana pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/23/31/salsa-siciliana-pas2.jpeg)
Trinxeu les tàperes.
![salsa siciliana pas3 salsa siciliana pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/23/61/salsa-siciliana-pas3.jpeg)
Trinxeu també les anxoves.
![salsa siciliana pas4 salsa siciliana pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/23/88/salsa-siciliana-pas4.jpeg)
Talleu les olives negres sense pinyol a llesques.
![salsa siciliana pas5 salsa siciliana pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/24/15/salsa-siciliana-pas5.jpeg)
Escalfeu un bon raig d'oli d'oliva en una paella i afegiu-hi l'all laminat.
![salsa siciliana pas6 salsa siciliana pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/24/42/salsa-siciliana-pas6.jpeg)
Quan agafi color, afegiu la ceba, tallada a la juliana.
![salsa siciliana pas7 salsa siciliana pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/24/69/salsa-siciliana-pas7.jpeg)
Mentre es fa la ceba, trinxeu una mica d'alfàbrega.
![salsa siciliana pas8 salsa siciliana pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/24/96/salsa-siciliana-pas8.jpeg)
Quan la ceba estigui transparent, ja hi podeu afegir les olives i les tàperes.
![salsa siciliana pas9 salsa siciliana pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/25/23/salsa-siciliana-pas9.jpeg)
Al mateix temps hi poseu les anxoves i l'alfàbrega.
![salsa siciliana pas10 salsa siciliana pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/25/50/salsa-siciliana-pas10.jpeg)
Deixeu uns minuts que es barregi tot plegat. Notareu que les anxoves es desfan.
![salsa siciliana pas11 salsa siciliana pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/25/77/salsa-siciliana-pas11.jpeg)
En aquest moment, ja podeu afegir-hi el tomàquet fregit.
![salsa siciliana pas12 salsa siciliana pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/26/04/salsa-siciliana-pas12.jpeg)
Ho remeneu bé i ho deixeu reduir una mica. En principi, amb les anxoves, no us caldrà afegir sal. Si n'heu posat poques pot ser que sí. El millor és tastar-ho. Un cop amalgamat, apagueu el foc i ja teniu la salsa a punt per combinar amb la vostra pasta favorita.
![salsa siciliana pas13 salsa siciliana pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/26/31/salsa-siciliana-pas13.jpeg)
A Itàlia, si la feu picant, se serveix amb espaguetis, plat conegut com Spaguettis alà diàbola.
![salsa siciliana pas14 salsa siciliana pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/11/26/58/salsa-siciliana-pas14.jpeg)
Bon profit!