Avui, l'Òscar Manresa ens mostra el procés d'elaboració de les sardines en escabetx, un plat molt de mar i un dels més il·lustres de la nostra gastronomia. L'escabetx de sardines és un dels més clàssics de la història de la cuina catalana. Té moltes variacions, incloent-hi vinagres, vins, tota mena d'herbes aromàtiques, fruits secs, cítrics, etc. En aquest cas ens decantem per un toc més cítric per a les nostres sardines en escabetx.
Per menjar unes bones sardines en escabetx, un cop fetes, ens esperarem fins a l'endemà per gaudir al 100% del sabor d'aquest deliciós plat català. Fes play al vídeo per saber-ne tots els detalls, ingredients i pas a pas. Som-hi!
Ingredients per a 12 sardines:
- 12 sardines
- Farina
- 100 ml d'oli l'oliva
- 1 ceba
- 3 grans d'all
- 100 ml de vinagre de xerès
- Pell de llimona
- Pell de taronja
- Pebre negre en gra
- Branca de romaní
- Branca de farigola
Anem a la peixateria local del poble i comprem tres o quatre sardines per cap. A casa les netegem bé: traiem el cap, les tripes i les espines més exteriors.
Un cop netes del tot, procedim a enfarinar-les.
Posem força oli d'oliva a la paella i fregim les sardines. Les daurem a banda i banda. Un cop estiguin ja fregides i amb aquell color característic, les retirem.
Aprofitem l'oli d'oliva que hem fet servir anteriorment. El colem i en aquest oli reaprofitat hi posem la ceba tallada a la juliana. Hi afegim una mica de romaní, farigola, grans d'all, pell de la taronja i de la llimona i pebre negre.
Quan comenci a bullir hi afegim un raig de vinagre.
Deixem uns minuts bullint i abaixem el foc. Sense cremar-nos, anem introduint a la cassoleta les sardines ja fregides.
Acabem amb el toc final de la ratlladura de la llima. Deixem reposar unes 24 hores i ja podem gaudir-ho. Bon profit!