Quantes sardines en escabetx m'hauré menjat de petit? Moltes, és clar. La meva mare en feia sovint i és un producte que, a l'estar escabetxat, tot i ser peix, es conserva durant molts dies, fins i tot es conserva bé fora de la nevera, encara que jo us recomano que l'hi poseu.
No té massa secrets aquest plat, però si que és cert que costa molt de trobar en bars i restaurants. És un plat d'aquells que només el fem a casa. Òbviament no té res a veure amb les sardines en escabetx que podem comprar en conserva, que sembla de tot menys el que diu que és.
Aprofiteu les sardines quan és temporada, que sempre va bé una mica de peix blau per l'organisme!
400 g de sardina fresca
una mica de farina
1 cabeça d'all
2 gots d'oli d'oliva verge extra
1 got de vinagre de vi
una branca de farigola
una branca de romaní
3 fulles de llorer
2 cullerades de pebre vermell dolç
1 bitxo picant
aigua (si cal)
sal
Variants:
S'hi pot afegir pebre vermell picant
S'hi pot afegir ceba tallada a la juliana
Hi ha gent que hi posa orenga
![sardines escabetx pas1 sardines escabetx pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/28/88/sardines-escabetx-pas1.jpeg)
Renteu les sardines una primera vegada. Les sardines porten una mica de feina netejar-les. Els peixaters no sempre tenen temps per fer-te la feina, ja m'enteneu. Depèn del dia o de si hi ha molta cua a la parada.
![sardines escabetx pas2 sardines escabetx pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/29/12/sardines-escabetx-pas2.jpeg)
Primer de tot li traieu totes les escates sota l'aigua. Veureu que en tenen moltes.
![sardines escabetx pas3 sardines escabetx pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/29/36/sardines-escabetx-pas3.jpeg)
![sardines escabetx pas4 sardines escabetx pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/29/60/sardines-escabetx-pas4.jpeg)
Amb el mateix moviment gairebé us emportareu bona part dels budells. Ja sé que són imatges una mica desagradables, però algú ho havia d'ensenyar.
![sardines escabetx pas5 sardines escabetx pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/29/84/sardines-escabetx-pas5.jpeg)
Ara, introduïu el dit gros dins panxa i feu sortir la resta de budells.
![sardines escabetx pas7 sardines escabetx pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/30/32/sardines-escabetx-pas7.jpeg)
Les saleu i les enfarineu.
![sardines escabetx pas8 sardines escabetx pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/30/56/sardines-escabetx-pas8.jpeg)
Prepareu una paella amb abundant oli. Jo utilitzo de girasol o per fregir.
![sardines escabetx pas9 sardines escabetx pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/30/80/sardines-escabetx-pas9.jpeg)
Quan estigui ben calent, les fregiu.
![sardines escabetx pas10 sardines escabetx pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/31/04/sardines-escabetx-pas10.jpeg)
Per totes dues bandes.
![sardines escabetx pas11 sardines escabetx pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/31/28/sardines-escabetx-pas11.jpeg)
Un cop fregides, les reserveu sobre un paper absorbent.
![sardines escabetx pas12 sardines escabetx pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/31/52/sardines-escabetx-pas12.jpeg)
A continuació, les col·loqueu en una cassola de fang, ben distribuïdes.
![sardines escabetx pas13 sardines escabetx pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/31/76/sardines-escabetx-pas13.jpeg)
L'ordre és important. Penseu que l'escabetx s'haurà d'escampar bé.
![sardines escabetx pas14 sardines escabetx pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/32/00/sardines-escabetx-pas14.jpeg)
Te'n menjaries una ja, oi?
![sardines escabetx pas15 sardines escabetx pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/32/24/sardines-escabetx-pas15.jpeg)
Seguidament, aprofiteu l'oli de fregir les sardines, però passeu-lo per un colador.
![sardines escabetx pas16 sardines escabetx pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/32/48/sardines-escabetx-pas16.jpeg)
Perfecte.
![sardines escabetx pas17 sardines escabetx pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/32/72/sardines-escabetx-pas17.jpeg)
Ompliu un got amb aquest oli...
![sardines escabetx pas18 sardines escabetx pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/32/96/sardines-escabetx-pas18.jpeg)
... i el poseu en una paella...
![sardines escabetx pas19 sardines escabetx pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/33/20/sardines-escabetx-pas19.jpeg)
... un segon got d'oli i daureu una mica 4 o 5 alls sencers dins.
![sardines escabetx pas20 sardines escabetx pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/33/44/sardines-escabetx-pas20.jpeg)
Ara, poseu-hi la farigola, el llorer i el romaní.
![sardines escabetx pas21 sardines escabetx pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/33/68/sardines-escabetx-pas21.jpeg)
Ben repartit.
![sardines escabetx pas22 sardines escabetx pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/33/92/sardines-escabetx-pas22.jpeg)
Afegiu-hi el pebre vermell, ho remeneu una mica i immediatament (abans no es cremi el pebre). Molt a poc a poc, afegiu un got de vinagre a la paella. Molt de compte! Que fa una reacció una mica bèstia i se us pot encendre la paella. Tingueu a punt una tapa per si de cas. I repeteixo, a poc a poc.
![sardines escabetx pas23 sardines escabetx pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/34/16/sardines-escabetx-pas23.jpeg)
Un cop barrejat l'oli amb el vinagre, deixeu-ho coure uns 4 minuts.
![sardines escabetx pas24 sardines escabetx pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/34/82/sardines-escabetx-pas24.jpeg)
Remeneu una mica...
![sardines escabetx pas25 sardines escabetx pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/35/18/sardines-escabetx-pas25.jpeg)
... i ja ho tindreu a punt per tirar-ho per sobre de les sardines.
![sardines escabetx pas26 sardines escabetx pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/35/60/sardines-escabetx-pas26.jpeg)
Ben escampat. Les hauria gairebé de cobrir.
![sardines escabetx pas27 sardines escabetx pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/35/93/sardines-escabetx-pas27.jpeg)
Que no quedi cap sardina sense escabetx. Com veieu ara l'he afegit un bitxo.
![sardines escabetx pas28 sardines escabetx pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/36/17/sardines-escabetx-pas28.jpeg)
Amb aquest únic bitxo, agafarà un puntet picant molt agradable. Ja només ho heu de deixar refredar unes quatre hores mínim abans de menjar.
![sardines escabetx pas29 sardines escabetx pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/36/41/sardines-escabetx-pas29.jpeg)
Però de totes formes jo us aconsello menjar-ho l'endemà o dos dies després. Guardeu-ho a la nevera.
![sardines escabetx pas30 sardines escabetx pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/36/65/sardines-escabetx-pas30.jpeg)
I llest per menjar.
![sardines escabetx pas31 sardines escabetx pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/36/89/sardines-escabetx-pas31.jpeg)
Són molt bones!
![sardines escabetx pas32 sardines escabetx pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/37/13/sardines-escabetx-pas32.jpeg)
Ummmm!
![sardines escabetx pas33 sardines escabetx pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/37/37/sardines-escabetx-pas33.jpeg)
A mida que les aneu menjant, les haureu d'anar canviant de recipient a un més petit, per garantir que l'oli sempre les cobreix.
![sardines escabetx pas34 sardines escabetx pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/43/37/61/sardines-escabetx-pas34.jpeg)
Bon Profit!