Quantes sardines en escabetx m'hauré menjat de petit? Moltes, és clar. La meva mare en feia sovint i és un producte que, a l'estar escabetxat, tot i ser peix, es conserva durant molts dies, fins i tot es conserva bé fora de la nevera, encara que jo us recomano que l'hi poseu.
No té massa secrets aquest plat, però si que és cert que costa molt de trobar en bars i restaurants. És un plat d'aquells que només el fem a casa. Òbviament no té res a veure amb les sardines en escabetx que podem comprar en conserva, que sembla de tot menys el que diu que és.
Aprofiteu les sardines quan és temporada, que sempre va bé una mica de peix blau per l'organisme!
400 g de sardina fresca
una mica de farina
1 cabeça d'all
2 gots d'oli d'oliva verge extra
1 got de vinagre de vi
una branca de farigola
una branca de romaní
3 fulles de llorer
2 cullerades de pebre vermell dolç
1 bitxo picant
aigua (si cal)
sal
Variants:
S'hi pot afegir pebre vermell picant
S'hi pot afegir ceba tallada a la juliana
Hi ha gent que hi posa orenga
Renteu les sardines una primera vegada. Les sardines porten una mica de feina netejar-les. Els peixaters no sempre tenen temps per fer-te la feina, ja m'enteneu. Depèn del dia o de si hi ha molta cua a la parada.
Primer de tot li traieu totes les escates sota l'aigua. Veureu que en tenen moltes.
Amb el mateix moviment gairebé us emportareu bona part dels budells. Ja sé que són imatges una mica desagradables, però algú ho havia d'ensenyar.
Ara, introduïu el dit gros dins panxa i feu sortir la resta de budells.
Les saleu i les enfarineu.
Prepareu una paella amb abundant oli. Jo utilitzo de girasol o per fregir.
Quan estigui ben calent, les fregiu.
Per totes dues bandes.
Un cop fregides, les reserveu sobre un paper absorbent.
A continuació, les col·loqueu en una cassola de fang, ben distribuïdes.
L'ordre és important. Penseu que l'escabetx s'haurà d'escampar bé.
Te'n menjaries una ja, oi?
Seguidament, aprofiteu l'oli de fregir les sardines, però passeu-lo per un colador.
Perfecte.
Ompliu un got amb aquest oli...
... i el poseu en una paella...
... un segon got d'oli i daureu una mica 4 o 5 alls sencers dins.
Ara, poseu-hi la farigola, el llorer i el romaní.
Ben repartit.
Afegiu-hi el pebre vermell, ho remeneu una mica i immediatament (abans no es cremi el pebre). Molt a poc a poc, afegiu un got de vinagre a la paella. Molt de compte! Que fa una reacció una mica bèstia i se us pot encendre la paella. Tingueu a punt una tapa per si de cas. I repeteixo, a poc a poc.
Un cop barrejat l'oli amb el vinagre, deixeu-ho coure uns 4 minuts.
Remeneu una mica...
... i ja ho tindreu a punt per tirar-ho per sobre de les sardines.
Ben escampat. Les hauria gairebé de cobrir.
Que no quedi cap sardina sense escabetx. Com veieu ara l'he afegit un bitxo.
Amb aquest únic bitxo, agafarà un puntet picant molt agradable. Ja només ho heu de deixar refredar unes quatre hores mínim abans de menjar.
Però de totes formes jo us aconsello menjar-ho l'endemà o dos dies després. Guardeu-ho a la nevera.
I llest per menjar.
Són molt bones!
Ummmm!
A mida que les aneu menjant, les haureu d'anar canviant de recipient a un més petit, per garantir que l'oli sempre les cobreix.
Bon Profit!