Aquesta recepta de Sarsuela que us porto avui és la que habitualment fem a casa, una mica diferent, ja que queda una salseta no gaire espessa, més aviat com un suquet. Si la voleu espessir una mica més li feu un "roux" i llestos, però us recomano tastar-la així. Com ja us vaig comentar, a cosa nostra és tradició fer aquesta sarsuela per la Nit de Nadal, i aquest any no faltarà.

D'aquells plats que t'estàs llepant els dits una bona estona i que et deixen l'olor de peix durant tota la nit. Us desitjo que gaudiu sempre de la Sarsuela amb bona companyia....i amb un vi blanc fresquet, si pot ser.

Ingredients

brou de peix (cap de lluç, espines varies, crancs, galeres, pastanaga, api, ceba)

4 escamarlans 

8 gambes vermelles

2 talls macos de rap

2 talls o lloms de lluç

10-12 cloïsses

2 calamars mitjanets

8 grans d'all

1 ceba

1 trosset de porro

1 pebrot verd

1/2 pebrot vermell

5 tomàquets

mig got de vi blanc "Gran Chef"

mig got de brandi

julivert

pebre vermell dolç

una picada (pa, ametlles, avellanes i pinyons)

pebre negre

sal

Preparació
1.
sarsuela peix marisc suquet pas1

Preparem els ingredients. Netejarem tot el peix i el marisc.

2.
sarsuela peix marisc suquet pas2
3.
sarsuela peix marisc suquet pas4

Preparem també la verdura.

4.
sarsuela peix marisc suquet pas5

Ratllem els tomàquets i piquem l'all ben petit. Una part anirà al sofregit i la resta per fer la picada.

5.
sarsuela peix marisc suquet pas6

Piquem també la ceba, el trosset de porro i els pebrots.

6.
sarsuela peix marisc suquet pas7

A mi m'agrada afegir una cullerada de pebre vermell dolç al tomàquet, per enfortir el color.

7.
sarsuela peix marisc suquet pas8

Piquem també el julivert...

8.
sarsuela peix marisc suquet pas10

El calamar el tallarem a trossets macos.

9.
sarsuela peix marisc suquet pas11

Ara, salem i empebrem el peix (rap i lluç) i l'enfarinem.

10.
sarsuela peix marisc suquet pas12

Mentre, en una cassola amb oli... anirem saltant els calamars salats.

11.
sarsuela peix marisc suquet pas13

Perill de cremada nanos!... us recomano tapar-ho bé per què peten molt. Abans d'obrir la tapa, retireu la cassola del foc durant un minutet.

12.
sarsuela peix marisc suquet pas14

Perfecte, ja tenim el calamar daurat. El reservarem.

13.
sarsuela peix marisc suquet pas15

En el mateix oli, daurem el peix, però molt poc... un minut... banda i banda i ho reservem també.

14.
sarsuela peix marisc suquet pas16

Mentre no fem res... podem anant fotent-li a la ma de morter... i barrejant bé l'all i julivert.

15.
sarsuela peix marisc suquet pas18

Banda i banda i ho reservem també.

16.
sarsuela peix marisc suquet pas19

En aquest oli, farem el nostre sofregit d'all, ceba, porro i pebrots.

17.
sarsuela peix marisc suquet pas20

Aprofiteu per rascar bé el fons de la cassola. Això enganxat són les restes del calamar. És important aprofitar-ho, ja que té molt de sabor. 

18.
sarsuela peix marisc suquet pas21

El sofregit a foc baix i que vagi fent. El podeu tapar si voleu.

19.
sarsuela peix marisc suquet pas23

Quan el sofregit ja estigui daurat... hi tirarem el tomàquet.

20.
sarsuela peix marisc suquet pas24

Ho barregem tot bé.

21.
sarsuela peix marisc suquet pas25

I a continuació hi afegirem el got de vi o brandi. Jo faig meitat i meitat.

22.
sarsuela peix marisc suquet pas26

Afegiu-hi dues fulles de llorer.

23.
sarsuela peix marisc suquet pas27

Tapeu-lo i deixeu que s'evapori l'alcohol.

24.
sarsuela peix marisc suquet pas28

Passats uns 5 minutets... ja no farà tanta olor de vi o brandi...

25.
sarsuela peix marisc suquet pas29

... i li tirarem el brou... com uns 5 cullerots ben plens. Ho deixarem reduir uns 10 minuts. Aprofiteu per salar-ho.

26.
sarsuela peix marisc suquet pas30

Ara, agafeu dues culleradetes de la salseta i les incorporeu a la picada. Si la deixateu, us anirà molt millor per treballar-la.

27.
sarsuela peix marisc suquet pas31

Preparem un "xino" o un colador i un recipient fons.

28.
sarsuela peix marisc suquet pas32

Hem de colar el nostre sofregit.

29.
sarsuela peix marisc suquet pas33

Ajudeu-vos d'una ma de morter per premsar el sofregit i extreure'n tota l'essència.

30.
sarsuela peix marisc suquet pas34

Tingueu paciència... i aneu premsant poc a poc. Cada gota és molt important en aquest plat.

31.
sarsuela peix marisc suquet pas35

Ara, col.loqueu tot el peix i marisc dins la cassola, ben distribuït.

32.
sarsuela peix marisc suquet pas36

Tireu la salseta que hem preparat per sobre.

33.
sarsuela peix marisc suquet pas37

I poseu-lo a foc baix. Només ho volem escalfar 5 minutets més.... però abans...

34.
sarsuela peix marisc suquet pas38

... hi incorporeu la picada també.

35.
sarsuela peix marisc suquet pas39

I barregeu-la per tot arreu.

36.
sarsuela peix marisc suquet pas40

I finalment, hi poseu també les cloïsses, netes de sal.

37.
sarsuela peix marisc suquet pas41

I ara si, que faci xup-xup 5 minutets a foc lent.

38.
sarsuela peix marisc suquet pas42

Tapeu-lo.

39.
sarsuela peix marisc suquet pas43

Amb les nanses, podeu sacsejar la cassola a fi i efecte de remoure tot el guisat.

40.
sarsuela peix marisc suquet pas44

Proveu de sal... que això ja ho tenim.

41.
sarsuela peix marisc suquet pas45

Finalment, l'haureu de posat 3 o 4 minuts al forn... només en mode grill.

42.
sarsuela peix marisc suquet pas46

D'aquesta manera us quedarà aquest dauradet tan característic dels restaurants.

43.
sarsuela peix marisc suquet pas47

Quina pinta eh?

44.
sarsuela peix marisc suquet pas48

Serviu-lo ben calent.

45.
sarsuela peix marisc suquet pas49

... i a gaudir, que són dos dies!

46.
sarsuela peix marisc suquet pas50

Com us he comentat, aquesta recepta té el suquet més líquid.

47.
sarsuela peix marisc suquet pas51

Regueu el plat dels vostres convidats amb una cullerada d'aquest brou... i els dits no sé com acabaran, però segur que us faran un petó com a mínim

48.
sarsuela peix marisc suquet pas52

Un bon vi fresquet... i... mitja vida, titos. Bon profit!