Ja hem vist com fer una "Sarsuela de peix i marisc amb suquet"que és una recepta de tradició familiar. La que us presento avui és la recepta més tradicional de totes. Respecte dels ingredients indicats, només he inclòs la variant de la picada d'ametlles i avellanes i he obviat les rodanxes d'orada.

De fet, jo sempre l'he fet amb rap i lluç. En qualsevol cas, si hi poseu gaire peix... us trobareu que no hi cap tot a la cassola. Per aquesta raó, només he utilitzat un tall de rap per persona i, això si, he duplicat el nombre de gambes... que a casa ens agraden molt. També he afegit la melsa d'una sípia i una mica de pebre vermell tot barrejat amb el tomàquet ratllat. Us deixo amb el pas a pas d'aquesta recepta.

 

Ingredients

12 musclos

12 cloïsses

4 rodanxes de rap

4 rodanxes d'orada

4 gambes vermelles

4 escamarlans

300gr. calamars nets i tallats a rodanxes

4 tomàquets trinxats

2 cebes trinxades

1 fulla de llorer

1 copa de vi blanc

1 litre de brou de peix

farina

oli d'oliva

pebre negre

sal

Per la picada:

2 grans d'all

uns brins de safrà

julivert

Variants:

A la picada es poden afegir ametlles, avellanes i carquinyolis

Els musclos i cloïsses es poden obrir prèviament i afegir a la cassola amb l'aigua de bullir-los

S'hi pot afegir llagosta

Podeu utilitzar lluç o qualsevol altre peix blanc enlloc de l'orada

Si us agrada més sucosa poseu 1,5 l de brou i deixeu sense enfarinar el marisc

Preparació
1.
sarsuela pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
sarsuela pas2

El peix i el marisc, si són frescos, millor... i és que no sempre cuinem aquest plat, oi?

3.
sarsuela pas3

La verdura ecològica i de temporada, a ser possible.

4.
sarsuela pas4

Com us comentava, jo incorporaré una picadeta d'ametlles i avellanes.

5.
sarsuela pas5

El brou de peix, ja el tenia fet i congelat. Us recomano la lectura prèvia del "Brou de peix" o "Brou de peix vermell".

6.
sarsuela pas7

El peix, rap en aquest cas, el salarem...

7.
sarsuela pas8

... i l'enfarinarem.

8.
sarsuela pas10

L'hem de fregir per totes dues bandes, però no excés. Penseu que després el farem coure entre 5-10 minuts a la cassola.

9.
sarsuela pas11

Un cop fregit, ja podeu col.locar el peix en una cassola ample i de perfil baix. Ho reservem.

10.
sarsuela pas12

Fem el mateix amb el marisc. Primer salem els escamarlans...

11.
sarsuela pas14

... i els fregim...

12.
sarsuela pas15

... volta i volta.

13.
sarsuela pas16
14.
sarsuela pas18

Un cop enfarinades...

15.
sarsuela pas19

... les fregim...

16.
sarsuela pas20

... volta i volta.

17.
sarsuela pas21

I també les incorporem a la cassola.

18.
sarsuela pas22
19.
sarsuela pas23

... les enfarinem...

20.
sarsuela pas24

... i també les fregim.

21.
sarsuela pas25

Les reservem dins la cassola, ben repartit tot plegat.

22.
sarsuela pas26
23.
sarsuela pas27

Trinxem la ceba...

24.
sarsuela pas28

... i la deixem fer.

25.
sarsuela pas29

... a foc més aviat baix... que vagi agafant color.

26.
sarsuela pas30

Mentrestant, podem anar ratllant els tomàquets.

27.
sarsuela pas31

Als ingredients no apareix, però a mi sempre m'agrada incorporar una culleradeta de pebre vermell. Donarà un sabor especial i aportarà un color més intens al sofregit.

28.
sarsuela pas32

Com que tenia una melsa de sípia... també la barrejaré amb el tomàquet, però si no la teniu no passa res.

29.
sarsuela pas33

La ceba l'anirem remenant per evitar que es cremi i que agafi bon coloret. Hi podeu afegir un rajolinet d'aigua si cal, per evitar que s'enganxi massa.

30.
sarsuela pas34

Un cop cuita la ceba, hi afegim el llorer...

31.
sarsuela pas35

... i el tomàquet ratllat amb la melsa i el pebre vermell.

32.
sarsuela pas36

Ho remenem tot plegat i deixem que caramel·litzi a foc baix durant uns 5 minuts. Vigileu no es cremi.

33.
sarsuela pas37

Mentrestant, i per anar aprofitant el temps, ja podem anar preparant la picada.

34.
sarsuela pas38

Hi afegim ametlles, avellanes, all...

35.
sarsuela pas39

... uns brins de safrà...

36.
sarsuela pas40
37.
sarsuela pas41

... i a treballar amics meus. Es pot triturar amb una batedora, però no és el mateix.

38.
sarsuela pas42

Piqueu-lo bé fins que quedi tot ben petit i barrejat. Reservem aquesta picada.

39.
sarsuela pas43

El sofregit ja ha consumit tota l'aigua del tomàquet i es comença a enganxar una mica.

40.
sarsuela pas44

És el moment d'incorporar-hi el vi blanc.

41.
sarsuela pas45

A mi m'agrada barrejar meitat vi amb meitat brandi.

42.
sarsuela pas46

Ho deixarem reduir uns 5-7 minuts també.

43.
sarsuela pas47

Fins que el sofregit agafi textura de melmelada gairebé.

44.
sarsuela pas48

En aquest punt, hi afegim el brou de peix que tenim bullent.

45.
sarsuela pas49

Deixem coure la barreja durant 5 minuts i rectifiquem de sal.

46.
sarsuela pas50

Retirem el llorer.

47.
sarsuela pas51

Aquest pas no és obligatori, però a mi m'agrada deixar la salsa ben fina.

48.
sarsuela pas52

Li passaré una batedora elèctrica per dissoldre bé el sofregit.

49.
sarsuela pas53

Recordeu que tenim la cassola amb tot el peix i marisc reservat.

50.
sarsuela pas54

És el moment de tirar-hi aquesta salsa per sobre de tot.

51.
sarsuela pas55

Hi afegirem també la picada... que repartirem bé.

52.
sarsuela pas56

Ja estem acabant. En aquest punt hi incorporem els musclos i les cloïsses.

53.
sarsuela pas57

Jo acostumo a afegir-los en cru, sense obrir-los al vapor prèviament. Però si teniu cap dubte us aconsello obrir-los abans ja que un sol musclo us pot fer llençar tota la cassola a les escombreries.

54.
sarsuela pas58

Ara, és qüestió de fer-ho coure tot junt durant 5 minutets... fins que s'obrin els musclos.

55.
sarsuela pas59

Un cop oberts, com fem sempre, passarem la cassola al forn, en mode grill, on torrarem la part superior durant uns 5 minuts. Si cuineu la Sarsuela unes hores abans, aquest pas el podeu deixar pel final i us assegurareu de presentar el plat calent a taula.

56.
sarsuela pas60

I ja tenim la nostra Sarsuela acabada.

57.
sarsuela pas61

Emplatem, amb una mica de tot, és clar.

58.
sarsuela pas62

Un gran plat.

59.
sarsuela pas63

Com podeu observar, la salsa és espesa, però s'hi pot sucar pa perfectament.

60.
sarsuela pas64

I només us caldrà maridar el plat amb un bon vi blanc.

61.
sarsuela pas65

Bon profit!