Ja hem vist com fer una "Sarsuela de peix i marisc amb suquet", que és una recepta de tradició familiar. La que us presento avui és la recepta més tradicional de totes. Respecte dels ingredients indicats, només he inclòs la variant de la picada d'ametlles i avellanes i he obviat les rodanxes d'orada.
De fet, jo sempre l'he fet amb rap i lluç. En qualsevol cas, si hi poseu gaire peix... us trobareu que no hi cap tot a la cassola. Per aquesta raó, només he utilitzat un tall de rap per persona i, això si, he duplicat el nombre de gambes... que a casa ens agraden molt. També he afegit la melsa d'una sípia i una mica de pebre vermell tot barrejat amb el tomàquet ratllat. Us deixo amb el pas a pas d'aquesta recepta.
12 musclos
12 cloïsses
4 rodanxes de rap
4 rodanxes d'orada
4 gambes vermelles
4 escamarlans
300gr. calamars nets i tallats a rodanxes
4 tomàquets trinxats
2 cebes trinxades
1 fulla de llorer
1 copa de vi blanc
1 litre de brou de peix
farina
oli d'oliva
pebre negre
sal
Per la picada:
2 grans d'all
uns brins de safrà
julivert
Variants:
A la picada es poden afegir ametlles, avellanes i carquinyolis
Els musclos i cloïsses es poden obrir prèviament i afegir a la cassola amb l'aigua de bullir-los
S'hi pot afegir llagosta
Podeu utilitzar lluç o qualsevol altre peix blanc enlloc de l'orada
Si us agrada més sucosa poseu 1,5 l de brou i deixeu sense enfarinar el marisc
![sarsuela pas1 sarsuela pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/16/82/sarsuela-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![sarsuela pas2 sarsuela pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/17/09/sarsuela-pas2.jpeg)
El peix i el marisc, si són frescos, millor... i és que no sempre cuinem aquest plat, oi?
![sarsuela pas3 sarsuela pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/17/36/sarsuela-pas3.jpeg)
La verdura ecològica i de temporada, a ser possible.
![sarsuela pas4 sarsuela pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/17/63/sarsuela-pas4.jpeg)
Com us comentava, jo incorporaré una picadeta d'ametlles i avellanes.
![sarsuela pas5 sarsuela pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/17/90/sarsuela-pas5.jpeg)
El brou de peix, ja el tenia fet i congelat. Us recomano la lectura prèvia del "Brou de peix" o "Brou de peix vermell".
![sarsuela pas7 sarsuela pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/18/44/sarsuela-pas7.jpeg)
El peix, rap en aquest cas, el salarem...
![sarsuela pas8 sarsuela pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/18/71/sarsuela-pas8.jpeg)
... i l'enfarinarem.
![sarsuela pas10 sarsuela pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/19/25/sarsuela-pas10.jpeg)
L'hem de fregir per totes dues bandes, però no excés. Penseu que després el farem coure entre 5-10 minuts a la cassola.
![sarsuela pas11 sarsuela pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/19/73/sarsuela-pas11.jpeg)
Un cop fregit, ja podeu col.locar el peix en una cassola ample i de perfil baix. Ho reservem.
![sarsuela pas12 sarsuela pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/20/21/sarsuela-pas12.jpeg)
Fem el mateix amb el marisc. Primer salem els escamarlans...
![sarsuela pas14 sarsuela pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/21/08/sarsuela-pas14.jpeg)
... i els fregim...
![sarsuela pas15 sarsuela pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/21/35/sarsuela-pas15.jpeg)
... volta i volta.
![sarsuela pas16 sarsuela pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/21/62/sarsuela-pas16.jpeg)
![sarsuela pas18 sarsuela pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/22/16/sarsuela-pas18.jpeg)
Un cop enfarinades...
![sarsuela pas19 sarsuela pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/22/43/sarsuela-pas19.jpeg)
... les fregim...
![sarsuela pas20 sarsuela pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/22/70/sarsuela-pas20.jpeg)
... volta i volta.
![sarsuela pas21 sarsuela pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/22/97/sarsuela-pas21.jpeg)
I també les incorporem a la cassola.
![sarsuela pas22 sarsuela pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/23/24/sarsuela-pas22.jpeg)
![sarsuela pas23 sarsuela pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/23/51/sarsuela-pas23.jpeg)
... les enfarinem...
![sarsuela pas24 sarsuela pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/23/78/sarsuela-pas24.jpeg)
... i també les fregim.
![sarsuela pas25 sarsuela pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/24/05/sarsuela-pas25.jpeg)
Les reservem dins la cassola, ben repartit tot plegat.
![sarsuela pas26 sarsuela pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/24/32/sarsuela-pas26.jpeg)
![sarsuela pas27 sarsuela pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/24/59/sarsuela-pas27.jpeg)
Trinxem la ceba...
![sarsuela pas28 sarsuela pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/24/86/sarsuela-pas28.jpeg)
... i la deixem fer.
![sarsuela pas29 sarsuela pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/25/13/sarsuela-pas29.jpeg)
... a foc més aviat baix... que vagi agafant color.
![sarsuela pas30 sarsuela pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/25/40/sarsuela-pas30.jpeg)
Mentrestant, podem anar ratllant els tomàquets.
![sarsuela pas31 sarsuela pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/25/67/sarsuela-pas31.jpeg)
Als ingredients no apareix, però a mi sempre m'agrada incorporar una culleradeta de pebre vermell. Donarà un sabor especial i aportarà un color més intens al sofregit.
![sarsuela pas32 sarsuela pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/25/94/sarsuela-pas32.jpeg)
Com que tenia una melsa de sípia... també la barrejaré amb el tomàquet, però si no la teniu no passa res.
![sarsuela pas33 sarsuela pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/26/21/sarsuela-pas33.jpeg)
La ceba l'anirem remenant per evitar que es cremi i que agafi bon coloret. Hi podeu afegir un rajolinet d'aigua si cal, per evitar que s'enganxi massa.
![sarsuela pas34 sarsuela pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/26/48/sarsuela-pas34.jpeg)
Un cop cuita la ceba, hi afegim el llorer...
![sarsuela pas35 sarsuela pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/26/75/sarsuela-pas35.jpeg)
... i el tomàquet ratllat amb la melsa i el pebre vermell.
![sarsuela pas36 sarsuela pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/27/44/sarsuela-pas36.jpeg)
Ho remenem tot plegat i deixem que caramel·litzi a foc baix durant uns 5 minuts. Vigileu no es cremi.
![sarsuela pas37 sarsuela pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/27/83/sarsuela-pas37.jpeg)
Mentrestant, i per anar aprofitant el temps, ja podem anar preparant la picada.
![sarsuela pas38 sarsuela pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/28/22/sarsuela-pas38.jpeg)
Hi afegim ametlles, avellanes, all...
![sarsuela pas39 sarsuela pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/28/49/sarsuela-pas39.jpeg)
... uns brins de safrà...
![sarsuela pas40 sarsuela pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/28/76/sarsuela-pas40.jpeg)
![sarsuela pas41 sarsuela pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/29/03/sarsuela-pas41.jpeg)
... i a treballar amics meus. Es pot triturar amb una batedora, però no és el mateix.
![sarsuela pas42 sarsuela pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/29/30/sarsuela-pas42.jpeg)
Piqueu-lo bé fins que quedi tot ben petit i barrejat. Reservem aquesta picada.
![sarsuela pas43 sarsuela pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/29/57/sarsuela-pas43.jpeg)
El sofregit ja ha consumit tota l'aigua del tomàquet i es comença a enganxar una mica.
![sarsuela pas44 sarsuela pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/29/84/sarsuela-pas44.jpeg)
És el moment d'incorporar-hi el vi blanc.
![sarsuela pas45 sarsuela pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/30/11/sarsuela-pas45.jpeg)
A mi m'agrada barrejar meitat vi amb meitat brandi.
![sarsuela pas46 sarsuela pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/30/38/sarsuela-pas46.jpeg)
Ho deixarem reduir uns 5-7 minuts també.
![sarsuela pas47 sarsuela pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/30/65/sarsuela-pas47.jpeg)
Fins que el sofregit agafi textura de melmelada gairebé.
![sarsuela pas48 sarsuela pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/30/92/sarsuela-pas48.jpeg)
En aquest punt, hi afegim el brou de peix que tenim bullent.
![sarsuela pas49 sarsuela pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/31/19/sarsuela-pas49.jpeg)
Deixem coure la barreja durant 5 minuts i rectifiquem de sal.
![sarsuela pas50 sarsuela pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/31/46/sarsuela-pas50.jpeg)
Retirem el llorer.
![sarsuela pas51 sarsuela pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/31/73/sarsuela-pas51.jpeg)
Aquest pas no és obligatori, però a mi m'agrada deixar la salsa ben fina.
![sarsuela pas52 sarsuela pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/32/00/sarsuela-pas52.jpeg)
Li passaré una batedora elèctrica per dissoldre bé el sofregit.
![sarsuela pas53 sarsuela pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/32/27/sarsuela-pas53.jpeg)
Recordeu que tenim la cassola amb tot el peix i marisc reservat.
![sarsuela pas54 sarsuela pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/32/54/sarsuela-pas54.jpeg)
És el moment de tirar-hi aquesta salsa per sobre de tot.
![sarsuela pas55 sarsuela pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/32/81/sarsuela-pas55.jpeg)
Hi afegirem també la picada... que repartirem bé.
![sarsuela pas56 sarsuela pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/33/08/sarsuela-pas56.jpeg)
Ja estem acabant. En aquest punt hi incorporem els musclos i les cloïsses.
![sarsuela pas57 sarsuela pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/33/35/sarsuela-pas57.jpeg)
Jo acostumo a afegir-los en cru, sense obrir-los al vapor prèviament. Però si teniu cap dubte us aconsello obrir-los abans ja que un sol musclo us pot fer llençar tota la cassola a les escombreries.
![sarsuela pas58 sarsuela pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/33/62/sarsuela-pas58.jpeg)
Ara, és qüestió de fer-ho coure tot junt durant 5 minutets... fins que s'obrin els musclos.
![sarsuela pas59 sarsuela pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/33/89/sarsuela-pas59.jpeg)
Un cop oberts, com fem sempre, passarem la cassola al forn, en mode grill, on torrarem la part superior durant uns 5 minuts. Si cuineu la Sarsuela unes hores abans, aquest pas el podeu deixar pel final i us assegurareu de presentar el plat calent a taula.
![sarsuela pas60 sarsuela pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/34/16/sarsuela-pas60.jpeg)
I ja tenim la nostra Sarsuela acabada.
![sarsuela pas61 sarsuela pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/34/43/sarsuela-pas61.jpeg)
Emplatem, amb una mica de tot, és clar.
![sarsuela pas62 sarsuela pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/34/70/sarsuela-pas62.jpeg)
Un gran plat.
![sarsuela pas63 sarsuela pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/34/97/sarsuela-pas63.jpeg)
Com podeu observar, la salsa és espesa, però s'hi pot sucar pa perfectament.
![sarsuela pas64 sarsuela pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/35/24/sarsuela-pas64.jpeg)
I només us caldrà maridar el plat amb un bon vi blanc.
![sarsuela pas65 sarsuela pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/35/51/sarsuela-pas65.jpeg)
Bon profit!