Avui veurem com preparar els tradicionals seitons en vinagre. És com preparar anxoves. Ja fa temps que es parla molt sobre la perillositat de consumir seitons en vinagre per allò de l'anisakis. La gent gran, que els ha preparat tota la vida, continua fent els seitons de la forma més tradicional i no aparenten estar massa amoïnats pel tema. Jo he considerat oportú afegir un pas més a l'elaboració d'aquesta tapa per a garantir una seguretat total en el seu consum: la congelació prèvia.
Per la resta, són molt fàcils d'elaborar. Jo els tinc submergits en vinagre durant 4 hores. Després els conservo en oli. Com veureu, a mi m'agrada presentar-los amb pebre negre, pebre vermell i all i julivert trinxats, però es poden servir només amb oli. Això si, no els serviu amb oli i ketchup com fan a un restaurant que conec, un autèntic despropòsit.
300 g de seitó fresc
300 ml de vinagre de vi blanc
1 cullerada de sal
oli d'oliva verge extra
all i julivert trinxat
1 cullerada de pebre vermell
pebre negre
Variants:
- Es poden servir amb olives farcides
- S'hi pot posar un raig de llimona
- Podeu servir-los sense pebre vermell i sense all i julivert trinxats
![seitons vinagre pas1 seitons vinagre pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/22/11/seitons-vinagre-pas1.jpeg)
El que farem primer serà rentar-los
![seitons vinagre pas2 seitons vinagre pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/22/53/seitons-vinagre-pas2.jpeg)
Li traurem el cap...
![seitons vinagre pas3 seitons vinagre pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/23/07/seitons-vinagre-pas3.jpeg)
... i els budells tot passant el dit per l'interior del seitó i provocant que s'obri la carn. La imatge no és massa agradable, sincerament.
![seitons vinagre pas4 seitons vinagre pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/23/58/seitons-vinagre-pas4.jpeg)
Ara, a sota l'aixeta, netejarem bé la carn del seitó...
![seitons vinagre pas5 seitons vinagre pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/23/94/seitons-vinagre-pas5.jpeg)
... i en retirarem l'espina.
![seitons vinagre pas6 seitons vinagre pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/24/24/seitons-vinagre-pas6.jpeg)
El reservem en un recipient fondo i fem la mateixa operació amb la resta de seitons.
![seitons vinagre pas7 seitons vinagre pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/24/51/seitons-vinagre-pas7.jpeg)
![seitons vinagre pas8 seitons vinagre pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/24/78/seitons-vinagre-pas8.jpeg)
Els tindrem 10-15 minuts submergits en aigua glaçada. L'aigua freda farà sortir tota resta de sang i emblanquinarà la carn del peix.
![seitons vinagre pas9 seitons vinagre pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/25/05/seitons-vinagre-pas9.jpeg)
Passat aquest temps, retirem tota l'aigua.
![seitons vinagre pas10 seitons vinagre pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/25/32/seitons-vinagre-pas10.jpeg)
I els posem a congelar. Es recomana una congelació de 48 hores. Després, podeu accelerar la descongelació ruixant-los amb aigua a sota de l'aixeta.
![seitons vinagre pas11 seitons vinagre pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/25/59/seitons-vinagre-pas11.jpeg)
En aquest punt, en un got o tassa gran de cafè, prepararem una cullerada de sal...
![seitons vinagre pas12 seitons vinagre pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/25/86/seitons-vinagre-pas12.jpeg)
... i vinagre de vi blanc fins a dalt de tot.
![seitons vinagre pas13 seitons vinagre pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/26/13/seitons-vinagre-pas13.jpeg)
Ho remenem una mica.
![seitons vinagre pas14 seitons vinagre pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/26/40/seitons-vinagre-pas14.jpeg)
Tenim els seitons nets i descongelats. Els col·locarem en un recipient per a marinar.
![seitons vinagre pas15 seitons vinagre pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/26/67/seitons-vinagre-pas15.jpeg)
Aboquem la barreja de sal i vinagre per sobre. Ens hem d'assegurar que totes les parts de tots els seitons queden impregnades i submergides en vinagre. Si voleu podeu anar mullant amb vinagre entre capa i capa.
![seitons vinagre pas16 seitons vinagre pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/26/94/seitons-vinagre-pas16.jpeg)
Ho remenem una mica. Notarem que de seguida canvien de color.
![seitons vinagre pas17 seitons vinagre pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/27/21/seitons-vinagre-pas17.jpeg)
Ara, els deixarem marinar en vinagre durant un mínim de 4 hores. Poden ser 6 o 8. Tot dependrà de com voleu marinar-los i si els voleu més o menys forts de vinagre. Si els voleu deixar marinant d'un dia per un altre, podeu rebaixar la fortor del vinagre rebaixant-lo amb una mica d'aigua.
![seitons vinagre pas18 seitons vinagre pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/27/48/seitons-vinagre-pas18.jpeg)
Per fi, acabarem l'elaboració del seitons. Si només els voleu conservar, retireu el vinagre i submergiu-los en oli. Us aguantaran força temps. Però si els voleu servir a taula directament podeu incorporar l'all i julivert i el pebre negre i vermell.
![seitons vinagre pas19 seitons vinagre pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/28/44/seitons-vinagre-pas19.jpeg)
Trinxarem una mica d'all i julivert fresc.
![seitons vinagre pas20 seitons vinagre pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/28/83/seitons-vinagre-pas20.jpeg)
Retirem els seitons del vinagre i els col.loquem en un recipient per guardar o per servir.
![seitons vinagre pas21 seitons vinagre pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/29/28/seitons-vinagre-pas21.jpeg)
Hi afegirem una mica d'all i julivert.
![seitons vinagre pas22 seitons vinagre pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/29/64/seitons-vinagre-pas22.jpeg)
Una cullerada de pebre vermell dolç, tipus "De la Vera".
![seitons vinagre pas23 seitons vinagre pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/29/91/seitons-vinagre-pas23.jpeg)
Una mica de pebre negre.
![seitons vinagre pas24 seitons vinagre pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/30/18/seitons-vinagre-pas24.jpeg)
I abundant oli d'oliva verge extra, fins que els cobreixi totalment.
![seitons vinagre pas25 seitons vinagre pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/30/45/seitons-vinagre-pas25.jpeg)
Penseu que la correcta conservació del peix dependrà de l'oli.
![seitons vinagre pas26 seitons vinagre pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/30/72/seitons-vinagre-pas26.jpeg)
Ho remenem tot plegat una mica amb una cullereta i ja es poden servir a taula o reservar a la nevera.
![seitons vinagre pas27 seitons vinagre pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/30/99/seitons-vinagre-pas27.jpeg)
I ja només ens queda gaudir d'aquest bé de Déu!
![seitons vinagre pas28 seitons vinagre pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/31/26/seitons-vinagre-pas28.jpeg)
Si allà on aneu fan bé els seitons en vinagre, és molt probable que la resta també ho facin bé.
![seitons vinagre pas29 seitons vinagre pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/31/53/seitons-vinagre-pas29.jpeg)
I com us comentava, també els podeu presentar sense pebre vermell.
![seitons vinagre pas30 seitons vinagre pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/70/31/80/seitons-vinagre-pas30.jpeg)
Bon profit!