Tens ganes de fer una mousse de torró de Xixona per Nadal? A vegades, quan fem pastissos, ens sobren retalls de pa de pessic que podem aprofitar de diverses maneres. Tanmateix, durant les festes de Nadal ens trobem amb altres sobrants al rebost com pot ser el torró de Xixona. Òbviament, no cal que es donin aquests dos condicionants per a preparar la recepta d'avui, però és molt interessant tenir sempre present aquesta cuina d'aprofitament que tantes sorpreses ens pot arribar a proporcionar. Avui veurem el pas a pas de com elaborar una mousse o semifred de torró de Xixona. Utilitzaré un motlle de ferro d'uns 28 cm de diàmetre. Espero que us agradi.

Ingredients

1 base de pa de pessic

50 g de cobertura de xocolata negra al 80% de cacau

125 g de llet + 50 g de sucre

4 rovells d'ou

4 clares d'ou + 30 g de sucre

5 fulls de gelatina

aigua

sucre bany (almívar + brandi)

1 barra de torró de Xixona esmicolada

500 ml de nata per muntar + 100 g de sucre

ametlla filada i torrada per decorar

Variants:

Podeu omplir tot el pastís amb roses de nata i tirar pols de torró de Xixona per sobre.

Podeu decorar-lo amb xocolata.

Podeu fer servir retalls de pa de pessic o planxes de pa de pessic com a base. Fins i tot melindros.

Si us en sobra una mica podeu servir-lo en uns gotets de postres.

Preparació
1.
semifred torro xixona pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
semifred torro xixona pas2

Primer de tot separarem els rovells de les clares en recipients diferents.

3.
semifred torro xixona pas4

Ara, posarem en remull, en aigua freda, els fulls de gelatina.

4.
semifred torro xixona pas6

Ara el torró.

5.
semifred torro xixona pas7

Amb les mans, esmicoleu-lo fins a deixar-lo ben fi. Farem servir gairebé tota la barra per a fer la mousse.

6.
semifred torro xixona pas8

Però reserveu-ne una petita part per poder decorar al final el nostre pastís.

7.
semifred torro xixona pas9

Comencem a muntar les clares...

8.
semifred torro xixona pas10

amb el sucre. Podeu afegir el sucre a les clares quan gairebé estiguin ja muntades.

9.
semifred torro xixona pas11
10.
semifred torro xixona pas12

Mentrestant, prepararem la base del pastís. La foto potser us enganya, ja que no cal un pa de pessic sencer per fer aquesta recepta. Però us vull mostrar d'on podeu obtenir la base de pa de pessic: dels retalls.

11.
semifred torro xixona pas13

Altrament, podeu fer una planxa expressament per a l'ocasió.

12.
semifred torro xixona pas14

Agafem el motlle i retallem la part sobrant de pa de pessic.

13.
semifred torro xixona pas15

És aconsellable col·locar una mica de paper de forn (cuisson) a sota, per poder manipular-lo després.

14.
semifred torro xixona pas16

Per una altra banda, prepararem el sucre bany...

15.
semifred torro xixona pas17

per banyar la base de pa de pessic. Ho reservem.

16.
semifred torro xixona pas18

Recordeu que tenim les clares muntant-se. Ara, en un cassó, posarem la nata a escalfar.

17.
semifred torro xixona pas19

Quan arrenqui el bull la parem.

18.
semifred torro xixona pas20

Ara, agafem els fulls de gelatina...

19.
semifred torro xixona pas23

Remeneu-la bé fins a dissoldre completament la gelatina.

20.
semifred torro xixona pas25

que barrejarem un cop s'hagi fos. Ho reservem. Ara, batrem els rovells d'ou una estona. El que se'n diu blanquejar.

21.
semifred torro xixona pas28

Afegirem la barreja de llet, gelatina i cobertura als rovells.

22.
semifred torro xixona pas30

Ha de quedar ben lligat.

23.
semifred torro xixona pas31

A aquesta barreja li afegirem el torró esmicolat.

24.
semifred torro xixona pas32

Ho integrarem bé i ho reservem.

25.
semifred torro xixona pas33

Les clares ja estan muntades.

26.
semifred torro xixona pas34
27.
semifred torro xixona pas35

Aboquem la nata dins el bol, hi posem el sucre corresponent i...

28.
semifred torro xixona pas36

la muntem.

29.
semifred torro xixona pas37

Per fi, per una banda, tenim la barreja de rovells, gelatina, cobertura i torró. Per una altra banda, tenim les clares muntades. Per una altra, la nata muntada i la base de pa de pessic preparada. Ens queda l'últim pas: muntar-ho.

30.
semifred torro xixona pas38

Primer de tot, no us oblideu de reservar una mica de nata muntada per fer la decoració final.

31.
semifred torro xixona pas39

Poseu una mica de clares muntades a la barreja de rovells...

32.
semifred torro xixona pas40

i barregeu-ho.

33.
semifred torro xixona pas41

Ara, barregeu dins el bol la resta de clares amb la nata, però sense remenar massa.

34.
semifred torro xixona pas42

Afegiu-hi la barreja inicial i barregeu-lo tot plegat.

35.
semifred torro xixona pas43

Heu de procurar fer moviments que envoltin la barreja, per evitar abaixar-ho en excés.

36.
semifred torro xixona pas44

És millor utilitzar una pala de fusta que no pas una barnilla.

37.
semifred torro xixona pas45

Finalment, us ha de quedar una barreja com aquesta.

38.
semifred torro xixona pas46

Cremosa sobretot.

39.
semifred torro xixona pas47

Amb això farcirem el nostre motlle que tenim preparat amb la base de pa de pessic.

40.
semifred torro xixona pas48

Amb una paletina, allisarem la part superior.

41.
semifred torro xixona pas49

Ens ha de quedar arran.

42.
semifred torro xixona pas50

Molt bé.

43.
semifred torro xixona pas51

I ja podem posar el nostre semifred a la nevera. Allà el tindrem un parell d'hores mínim. També el podeu posar al congelador durant una hora.

44.
semifred torro xixona pas52

Passat aquest temps, i amb l'ajuda d'un ganivet, separarem el semifred del motlle de ferro.

45.
semifred torro xixona pas53

Amb compte de no malmetre el pastís.

46.
semifred torro xixona pas54

I ja el tenim desemmotllat. Compte, però, que necessitarà més hores de fred i l'estabilitat no serà la millor, però suficient per a decorar-lo i acabar la recepta.

47.
semifred torro xixona pas55

Amb la nata que hem reservat abans omplirem una mànega pastissera.

48.
semifred torro xixona pas56

I decorem al nostre gust.

49.
semifred torro xixona pas57

Jo he fet dos pastissos amb decoracions diferents.

50.
semifred torro xixona pas58

Una mica de torró esmicolat per sobre.

51.
semifred torro xixona pas59

Amb molt de compte, i amb una paletina, podreu moure el pastís a un cartó i blonda.

52.
semifred torro xixona pas60

Ja per acabar, una mica d'ametlla filada i torrada aportarà un toc de color.

53.
semifred torro xixona pas61

Suficient.

54.
semifred torro xixona pas62

I ja el podem reservar a la nevera unes 3 o 4 hores abans de consumir.

55.
semifred torro xixona pas63

El podeu congelar també i treure'l una hora abans de servir-lo.

56.
semifred torro xixona pas64

És un pastís molt saborós i lleuger en boca.

57.
semifred torro xixona pas65

El voleu tastar?

58.
semifred torro xixona pas66

Tallem-ne una porció.

59.
semifred torro xixona pas67

La podeu acompanyar de més nata o d'una mica de coca de iogurt amb salsa de gerds. I un bon cava, és clar. Bon profit!

60.
semifred torro xixona pas68