Tens ganes de fer una mousse de torró de Xixona per Nadal? A vegades, quan fem pastissos, ens sobren retalls de pa de pessic que podem aprofitar de diverses maneres. Tanmateix, durant les festes de Nadal ens trobem amb altres sobrants al rebost com pot ser el torró de Xixona. Òbviament, no cal que es donin aquests dos condicionants per a preparar la recepta d'avui, però és molt interessant tenir sempre present aquesta cuina d'aprofitament que tantes sorpreses ens pot arribar a proporcionar. Avui veurem el pas a pas de com elaborar una mousse o semifred de torró de Xixona. Utilitzaré un motlle de ferro d'uns 28 cm de diàmetre. Espero que us agradi.

Ingredients

1 base de pa de pessic

50 g de cobertura de xocolata negra al 80% de cacau

125 g de llet + 50 g de sucre

4 rovells d'ou

4 clares d'ou + 30 g de sucre

5 fulls de gelatina

aigua

sucre bany (almívar + brandi)

1 barra de torró de Xixona esmicolada

500 ml de nata per muntar + 100 g de sucre

ametlla filada i torrada per decorar

Variants:

Podeu omplir tot el pastís amb roses de nata i tirar pols de torró de Xixona per sobre.

Podeu decorar-lo amb xocolata.

Podeu fer servir retalls de pa de pessic o planxes de pa de pessic com a base. Fins i tot melindros.

Si us en sobra una mica podeu servir-lo en uns gotets de postres.

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

Primer de tot separarem els rovells de les clares en recipients diferents.

3.

Ara, posarem en remull, en aigua freda, els fulls de gelatina.

4.

Ara el torró.

5.

Amb les mans, esmicoleu-lo fins a deixar-lo ben fi. Farem servir gairebé tota la barra per a fer la mousse.

6.

Però reserveu-ne una petita part per poder decorar al final el nostre pastís.

7.

Comencem a muntar les clares...

8.

amb el sucre. Podeu afegir el sucre a les clares quan gairebé estiguin ja muntades.

9.
10.

Mentrestant, prepararem la base del pastís. La foto potser us enganya, ja que no cal un pa de pessic sencer per fer aquesta recepta. Però us vull mostrar d'on podeu obtenir la base de pa de pessic: dels retalls.

11.

Altrament, podeu fer una planxa expressament per a l'ocasió.

12.

Agafem el motlle i retallem la part sobrant de pa de pessic.

13.

És aconsellable col·locar una mica de paper de forn (cuisson) a sota, per poder manipular-lo després.

14.

Per una altra banda, prepararem el sucre bany...

15.

per banyar la base de pa de pessic. Ho reservem.

16.

Recordeu que tenim les clares muntant-se. Ara, en un cassó, posarem la nata a escalfar.

17.

Quan arrenqui el bull la parem.

18.

Ara, agafem els fulls de gelatina...

19.

Remeneu-la bé fins a dissoldre completament la gelatina.

20.

que barrejarem un cop s'hagi fos. Ho reservem. Ara, batrem els rovells d'ou una estona. El que se'n diu blanquejar.

21.

Afegirem la barreja de llet, gelatina i cobertura als rovells.

22.

Ha de quedar ben lligat.

23.

A aquesta barreja li afegirem el torró esmicolat.

24.

Ho integrarem bé i ho reservem.

25.

Les clares ja estan muntades.

26.
27.

Aboquem la nata dins el bol, hi posem el sucre corresponent i...

28.

la muntem.

29.

Per fi, per una banda, tenim la barreja de rovells, gelatina, cobertura i torró. Per una altra banda, tenim les clares muntades. Per una altra, la nata muntada i la base de pa de pessic preparada. Ens queda l'últim pas: muntar-ho.

30.

Primer de tot, no us oblideu de reservar una mica de nata muntada per fer la decoració final.

31.

Poseu una mica de clares muntades a la barreja de rovells...

32.

i barregeu-ho.

33.

Ara, barregeu dins el bol la resta de clares amb la nata, però sense remenar massa.

34.

Afegiu-hi la barreja inicial i barregeu-lo tot plegat.

35.

Heu de procurar fer moviments que envoltin la barreja, per evitar abaixar-ho en excés.

36.

És millor utilitzar una pala de fusta que no pas una barnilla.

37.

Finalment, us ha de quedar una barreja com aquesta.

38.

Cremosa sobretot.

39.

Amb això farcirem el nostre motlle que tenim preparat amb la base de pa de pessic.

40.

Amb una paletina, allisarem la part superior.

41.

Ens ha de quedar arran.

42.

Molt bé.

43.

I ja podem posar el nostre semifred a la nevera. Allà el tindrem un parell d'hores mínim. També el podeu posar al congelador durant una hora.

44.

Passat aquest temps, i amb l'ajuda d'un ganivet, separarem el semifred del motlle de ferro.

45.

Amb compte de no malmetre el pastís.

46.

I ja el tenim desemmotllat. Compte, però, que necessitarà més hores de fred i l'estabilitat no serà la millor, però suficient per a decorar-lo i acabar la recepta.

47.

Amb la nata que hem reservat abans omplirem una mànega pastissera.

48.

I decorem al nostre gust.

49.

Jo he fet dos pastissos amb decoracions diferents.

50.

Una mica de torró esmicolat per sobre.

51.

Amb molt de compte, i amb una paletina, podreu moure el pastís a un cartó i blonda.

52.

Ja per acabar, una mica d'ametlla filada i torrada aportarà un toc de color.

53.

Suficient.

54.

I ja el podem reservar a la nevera unes 3 o 4 hores abans de consumir.

55.

El podeu congelar també i treure'l una hora abans de servir-lo.

56.

És un pastís molt saborós i lleuger en boca.

57.

El voleu tastar?

58.

Tallem-ne una porció.

59.

La podeu acompanyar de més nata o d'una mica de coca de iogurt amb salsa de gerds. I un bon cava, és clar. Bon profit!

60.