Continuem amb la incursió a la cuina del mediterrani. El Shawarma o döner kebab és un plat originari de l'Orient Mitjà que consisteix en fines làmines de carn de xai, pollastre o vedella rostida en un rostidor vertical, consumides al interior d'un pa de pita juntament amb vegetals i altres acompanyaments. S'ha fet popular a Europa com menjar ràpid gràcies a la influència d'emigrants nord-africans i turcs.
Des del punt de vista nutricional, el shawarma inclou gairebé tots els grups alimentaris necessaris per a una alimentació i un estil de vida saludables. Conté, a més de la carn, pa (cereals), verdures i hortalisses com col, ceba, tomàquet i enciam, lactis (a la salsa) i oli, encara que els seus ingredients poden ser d'allò més variats.
La carn es rosteix en un espet vertical giratori, i es tallen d'ella tires que després s'introdueixen en pans de pita o truites de blat de moro. Inicialment s'emprava exclusivament carn de xai. Avui en dia (almenys fora de Turquia) és comú la carn de vedella, res o d'au. La variant amb només verdures es coneix com vegetariana. També hi ha una varietat sense carn on a les verdures se'ls afegeix formatge feta.
Com veureu, jo he l'he fet amb uns pinxitos de xai amb Ras el Hanout, i queda formidable. A més, la farcirem amb ceba, tomàquet, julivert i salsa de iogurt. Se us farà la boca aigua!
Pa de pita
Ceba picada
Tomàquet picat
Julivert picat
Pinxitos de xai al Ras el Hanout
Salsa de iogurt
![shawarma kebab pas1 shawarma kebab pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/14/34/shawarma-kebab-pas1.jpeg)
Preparem el pa de pita. Si voleu el podeu comprar fet, però no costa gens de fer.
![shawarma kebab pas2 shawarma kebab pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/14/73/shawarma-kebab-pas2.jpeg)
Picarem una mica de ceba, de tomàquet i de julivert.
![shawarma kebab pas3 shawarma kebab pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/15/12/shawarma-kebab-pas3.jpeg)
Farem els pinxos morunos de xai al Ras el Hanout.
![shawarma kebab pas4 shawarma kebab pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/15/51/shawarma-kebab-pas4.jpeg)
Ho servirem tot per separat amb una salsa de iogurt, així cadascú que es faci el seu shawarma o kebab com més li agradi.
![shawarma kebab pas5 shawarma kebab pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/15/90/shawarma-kebab-pas5.jpeg)
... i el pa de pita, clar...
![shawarma kebab pas6 shawarma kebab pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/16/29/shawarma-kebab-pas6.jpeg)
... què tovet i què bo que està el pa de pita...
![shawarma kebab pas7 shawarma kebab pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/16/68/shawarma-kebab-pas7.jpeg)
Fuasss... espectacular!
![shawarma kebab pas8 shawarma kebab pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/17/07/shawarma-kebab-pas8.jpeg)
La veritat és que està super bo... i a més super sa...
![shawarma kebab pas9 shawarma kebab pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/17/97/shawarma-kebab-pas9.jpeg)
Penseu que tot són ingredients fets a casa, per tant, no heu de patir per si us posen coses "rares"... jeje.
![shawarma kebab pas10 shawarma kebab pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/18/48/shawarma-kebab-pas10.jpeg)
Poseu molta salsa de iogurt... i estarà més bo.
![shawarma kebab pas11 shawarma kebab pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/18/93/shawarma-kebab-pas11.jpeg)
Jo m'he posat fins al cul...
![shawarma kebab pas12 shawarma kebab pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/19/32/shawarma-kebab-pas12.jpeg)
Si no teniu xai o vedella, també podeu improvisar i saltar una mica de "lacón" a la planxa... adobat amb Ras el Hanout i comí, però clar, si utilitzeu porc...
![shawarma kebab pas14 shawarma kebab pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/19/71/shawarma-kebab-pas14.jpeg)
Gaudiu-lo doncs.
![shawarma kebab pas15 shawarma kebab pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/20/10/shawarma-kebab-pas15.jpeg)
Bon profit!