Continuem amb la incursió a la cuina del mediterrani. El Shawarma o döner kebab és un plat originari de l'Orient Mitjà que consisteix en fines làmines de carn de xai, pollastre o vedella rostida en un rostidor vertical, consumides al interior d'un pa de pita juntament amb vegetals i altres acompanyaments. S'ha fet popular a Europa com menjar ràpid gràcies a la influència d'emigrants nord-africans i turcs.
Des del punt de vista nutricional, el shawarma inclou gairebé tots els grups alimentaris necessaris per a una alimentació i un estil de vida saludables. Conté, a més de la carn, pa (cereals), verdures i hortalisses com col, ceba, tomàquet i enciam, lactis (a la salsa) i oli, encara que els seus ingredients poden ser d'allò més variats.
La carn es rosteix en un espet vertical giratori, i es tallen d'ella tires que després s'introdueixen en pans de pita o truites de blat de moro. Inicialment s'emprava exclusivament carn de xai. Avui en dia (almenys fora de Turquia) és comú la carn de vedella, res o d'au. La variant amb només verdures es coneix com vegetariana. També hi ha una varietat sense carn on a les verdures se'ls afegeix formatge feta.
Com veureu, jo he l'he fet amb uns pinxitos de xai amb Ras el Hanout, i queda formidable. A més, la farcirem amb ceba, tomàquet, julivert i salsa de iogurt. Se us farà la boca aigua!
Pa de pita
Ceba picada
Tomàquet picat
Julivert picat
Pinxitos de xai al Ras el Hanout
Salsa de iogurt
Preparem el pa de pita. Si voleu el podeu comprar fet, però no costa gens de fer.
Picarem una mica de ceba, de tomàquet i de julivert.
Farem els pinxos morunos de xai al Ras el Hanout.
Ho servirem tot per separat amb una salsa de iogurt, així cadascú que es faci el seu shawarma o kebab com més li agradi.
... i el pa de pita, clar...
... què tovet i què bo que està el pa de pita...
Fuasss... espectacular!
La veritat és que està super bo... i a més super sa...
Penseu que tot són ingredients fets a casa, per tant, no heu de patir per si us posen coses "rares"... jeje.
Poseu molta salsa de iogurt... i estarà més bo.
Jo m'he posat fins al cul...
Si no teniu xai o vedella, també podeu improvisar i saltar una mica de "lacón" a la planxa... adobat amb Ras el Hanout i comí, però clar, si utilitzeu porc...
Gaudiu-lo doncs.
Bon profit!