He trobat dues sípies de platja excel·lents i això m'ha fet pensar en el plat. De vegades vas a comprar amb la idea clara del plat que vols cuinar, però en aquesta ocasió ha estat a l'inrevés: el producte m'ha condicionat. I ben contents han estat a casa! Han gaudit de valent!

Aquesta mena de guisats resulten molt apropiats per a les èpoques de fred, tot i que aquest en particular, el podeu fer durant tot l'any sense problema. Com veureu, la seva elaboració no té gaire misteri, però si destacaria la importància de fer servir la melsa de la pròpia sípia, ja que condiciona força el gust d'aquest plat sensacional. Parlem d'un plaer casolà, que us recomano tastar. 

Només us caldrà tenir a mà un bon vi i una barra de pa cruixent per anar sucant en aquesta saborosa i particular salsa. Concentració màxima: suqueu-hi pa!

 

 

Ingredients

1 kg de sípia
1 kg de patates esbocinades
2 tomàquets madurs partits per la meitat
1 ceba tallada a la juliana
3 grans d'all tallats a làmines
1 got de vi blanc
1 fulla de llorer
julivert fresc
aigua
oli d'oliva
sal

Variants:

S'hi pot afegir allioli negat al final
S'hi pot afegir xocolata amb la resta d'ingredients
Es poden posar cigrons en comptes de patates

Preparació
1.

Renteu bé la sípia. Si no us la han tallat a daus a la peixateria, feu-ho vosaltres mateixos.

2.

Reserveu la melsa.

3.

Prepareu la resta d'ingredients.

4.

Talleu la ceba a la juliana. Talleu també els alls. Reserveu-ho.

5.

Poseu a escalfar un bon raig d'oli d'oliva dins l'olla i tireu-hi l'all. Seguidament, poseu-hi el llorer. Deixeu-ho uns instants que doni sabor a l'oli.

6.

Llavors, ja hi podeu posar la ceba. I el julivert fresc.

7.
8.

Al mateix temps, podeu posar una mica de xocolata (opcional).

9.

I també una cullerada de pebre vermell (opcional). Remeneu-ho bé. Llavors, poseu-hi la salsa marró de la melsa. Deixeu que es faci durant uns 10 minuts.

10.

Passat aquest temps, ja hi podreu tirar la sípia.

11.

A continuació, podeu posar-hi el vi. Jo utilitzo un vi especial per cuinar. Però pot ser qualsevol vi blanc. Un bon raig.

12.

Una mica de sal.

13.

Tapeu-ho i deixeu fer el guisat durant uns 20 minuts. Vigileu no falti líquid.

14.

Mentrestant, aneu pelant les patates. Les heu d'escapçar (esbocinar o trencar). D'aquesta manera s'alliberarà millor el midó que conté la patata, el que farà espessir la salsa.

15.

Reserveu-les.

16.

Passat els 20 minuts ja podreu posar-hi les patates i l'aigua.

17.

Primer les patates.

18.

Jo l'aigua la tiro a ull, més o menys que cobreixi les patates.

19.

I una mica més de sal.

20.

Deixeu-ho coure uns 30-35 minuts a foc mig. De tant en tant remeneu i vigileu la textura de la sípia, ha de quedar ben tendra. Si cal, afegiu-hi més aigua i rectifiqueu de sal.

21.

Passat aquest temps (si cal una mica més), comproveu que la patata sigui ben cuita i la sípia tova. Llavors apagueu el foc i deixeu reposar al plat una estona (preferiblement un parell d'hores).

22.

Serviu el plat ben calent i acompanyat d'una mica de pa per sucar. I a gaudir, que són dos dies! Bon profit!

23.

I per beure...