Fa un temps vam veure com fer la "Sípia amb pèsols i mandonguilles", una plat molt tradicional i bo de gust. Avui us porto la versió més senzilla de la mateixa recepta... sense incloure les mandonguilles, que també és un plat molt tradicional. Us recomano aprofitar la temporada de pèsols frescos del Maresme per què són una autèntica del.lícia... i ja de passada... fem una mica de país, que bona falta fa.

D'altre banda, una recepta molt saludable. En aquesta ocasió, ja tenim fet el brou de peix.

Ingredients

1,5kg. sípia tallada a daus

4 tomàquets ratllats

2 cebes trinxades

2 grans d'all tallats a làmines

500gr. pèsols frescos (sense tavella)

brou de peix o aigua

oli d'oliva

sal

Per la picada:

2 llesquetes de pa fregit o torrat

un grapadet d'ametlles

Variants:

Es pot afegir una branca de canyella al sofregit

Es pot afegir la melsa de la sípia al sofregit

Es pot afegir una mica de xocolata negre a la picada

Es pot acompanyar el plat amb patates o altres verdures

Preparació
1.

Primer de tot, i amb tota la calma del món... haurem de pelar els pèsols.

2.

Quina feina més maca!... als meus fills els encanta seure a taula a pelar pèsols i faves.

3.

Tsch... que es poden menjar en cru, eh?... són dolços i molt bons.

4.

A mi també m'agrada ficar la mà dins els pèsols... sóc una mena d'Amelie.

5.

Vinga, anem a per la sípia. És important que guardem aquesta bosseta marró: la melsa.

6.

La barrejarem juntament amb el tomàquet. La sípia la netegem bé i la tallem a trossets.

7.

Ara, anem a preparar la picada, clau en aquest plat.

8.

Peleu unes quantes ametlles torrades i poseu-les en un morter.

9.

Torreu unes llesques de pa.

10.

I poseu-los al morter també.

11.

Piqueu-lo ben picat.

12.

La sípia ja la tenim apunt.

13.

El tomàquet ratllat amb la melsa.

14.

Piquem la ceba i l'all... i ja podem començar.

15.

En una cassoleta... amb un bon raig d'oli, daurem una mica la sípia.

16.

A continuació incorporem la ceba i l'all.

17.

Passats uns 10 minutets... afegim també el tomàquet.

18.

Ho deixem reduïr uns 20 minutets també, que es cogui bé la sípia.

19.

Ara afegirem el brou de peix, que ja tenia fet.

20.

Sempre quedarà més bo que amb aigua. Afegim uns 4 cullerots, que quedi ben cobert.

21.

Quan comenci a bullir el brou...

22.

... incorporarem els pèsols.

23.

Ho salem... i ho deixem coure uns 25 minuts, fins que els pèsols siguin ben cuits.

24.

Podeu deixatar la picada amb una mica de brou.

25.

Amb salseta us serà més fàcil picar-la també.

26.

La incorporem al guisat.

27.

Ho tapem i ho deixem coure.

28.

Tastem els pèsols per veure si ja són cuits... i si cal rectificar de sal. Veureu que els pèsols s'arruguen una mica... com el que ens passa als dits quan estàs molta estona a l'aigua.

29.

Ho deixem reposar, com tot guisadet. De fet, a l'endemà sempre està més bo.

30.

Ja tenim fet el nostre plat d'avui.

31.

Enplatem.

32.

Ummm... quina oloreta!

33.

I a sobre m'ha sobrat un "tupper" per congelar! Bon Profit!