No podia faltar en el nostre recull de receptes tradicionals la sopa d'all, que de ben segur tantes panxes ha arreglat entre nosaltres i els nostres avantpassats. 

Al cap i a la fi, es una preparació que neix en temps de frugalitat i de gana, i el sol fet d'afegir-hi uns trossos de cansalada i un parell d'ous ja era tot un luxe. Més senzilla de fer i econòmica impossible. 

No sería la millor sopa de l'univers, sobretot ara que tenim de tot, però també us ho dic un cosa: jo us convido a cuinar-la  i  just en el moment de tastar-la penseu en els vostres pares i mares, els vostres avis i àvies. Segur que la trobareu encara més bona i entendreu moltes coses de la vida.

Som-hi!

Ingredients

5 grans d'all

1 litre i mig d'aigua

llesques de pa sec

un raig d'oli d'oliva

sal

Variants:

- S'hi poden afegir uns ous batuts i/o sencers al final de la cocció

- S'hi pot afegir pebre vermell

- Es pot afegir cansalada o pernil fregit amb els alls

- Es poden bullir els alls (sense fregir-les) amb l'aigua i un raig d'oli i afegir-hi el pa

- La podeu fer amb brou enlloc d'aigua (o afegir-hi pastilles de brou)

- Hi ha qui li afegeix herbes aromàtiques (fonoll, farigola, romaní, etc)

Preparació
1.
IMG 0878

Prepareu els ingredients.

2.
IMG 0882

En una olla amb un bon raig d'oli, poseu a daurar els alls laminats.

3.
IMG 0885

Mentrestant, talleu a daus el pa sec.

4.
IMG 0894

Quan l'all agafi color, afegiu-hi (si us agrada) unes tires de pernil o cansalada. Li doneu un parell de voltes.

5.
IMG 0899

Ara, hi tireu una cullerada de café de pebre vermell. 

6.
IMG 0902

Ho remeneu durant 10 segons.

7.
IMG 0904

I de seguida hi aboqueu el pa, abans que es cremi el pebre vermell.

8.
IMG 0908

I ho remeneu bé, que el pa quedi ben sucat amb aquest oli. Li aneu donant voltes sense parar fins que el pa es torri una mica, que quedi ben eixut.

9.
IMG 0913

A continuació (amb compte de no cremar-vos), hi aboqueu l'aigua o el brou.

10.
IMG 0914

Ho saleu.

11.
IMG 0925

I ho tapeu. Ho deixeu coure uns 15-20 minuts màxim.

12.
IMG 0932

Mentrestant, remeneu un parell d'ous.

13.
IMG 0936

Passats els 15 minuts de cocció, afegiu-hi aquests ous i ho remeneu.

14.
IMG 0957

Serà el moment de deixar-ho tot ben fi amb un batedor. Rectifiqueu de sal si cal. Apagueu el foc.

15.
IMG 0945

Si voleu, ja amb el foc apagat, hi podeu afegir un parell d'ous sencers més.

16.
IMG 0949

Tapeu l'olla i deixeu coure els ous amb la calor passiva.

17.
IMG 0961

I ja ho podreu servir. Bon profit!