Tradicionalment, a casa nostra, hem preparat la sopa del caldo bullint en el brou de l'escudella una mica de pasta, normalment galets de mida petita. Vaja, el que es coneix com a "Sopa de galets" de tota la vida. Però si a aquesta sopa li afegiu un sofregit de ceba i tomàquet, com veurem avui, i també uns trossos de gallina de la carn d'olla, us quedarà una sopa de caldo extraordinària. No cal dir que podeu fer servir qualsevol mena de pasta, encara que jo utilitzaré la pasta de lletres.
brou de gallina o de l'escudella
2 tomàquets trinxats
1 ceba trinxada
carn de gallina esmicolada de l'escudella
120 g de pasta de lletres
sal
Variants:
Es pot fer amb brou de verdures
Es pot fer sense sofregit
![sopa caldo pas1 sopa caldo pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/21/59/sopa-caldo-pas1.jpeg)
Preparem la pasta, la ceba i rentem els tomàquets.
![sopa caldo pas2 sopa caldo pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/21/92/sopa-caldo-pas2.jpeg)
Com us comentava, avui farem servir pasta de lletres.
![sopa caldo pas3 sopa caldo pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/22/22/sopa-caldo-pas3.jpeg)
Per una banda, ratlleu els tomàquets.
![sopa caldo pas4 sopa caldo pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/22/49/sopa-caldo-pas4.jpeg)
Per una altra banda, trinxeu la ceba ben petita.
![sopa caldo pas6 sopa caldo pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/23/03/sopa-caldo-pas6.jpeg)
En una paella amb unes gotes d'oli sofregirem la ceba.
![sopa caldo pas7 sopa caldo pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/23/30/sopa-caldo-pas7.jpeg)
Mentrestant, tallarem uns trossos de la gallina sobrant de l'escudella. Si no en teniu, podeu passar per la planxa un pit de pollastre. Ho reservem.
![sopa caldo pas8 sopa caldo pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/23/57/sopa-caldo-pas8.jpeg)
Quan la ceba agafi color...
![sopa caldo pas9 sopa caldo pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/23/84/sopa-caldo-pas9.jpeg)
hi afegirem el tomàquet. Ho deixarem sofregir a foc baix durant uns 10 minuts.
![sopa caldo pas10 sopa caldo pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/24/11/sopa-caldo-pas10.jpeg)
Notareu que a poc a poc es consumeix tot el líquid i el sofregit comença a caramel·litzar. Fins i tot a enganxar-se una mica en el cul de la paella. Remeneu-lo per evitar que es cremi.
![sopa caldo pas11 sopa caldo pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/24/80/sopa-caldo-pas11.jpeg)
En aquest punt hi afegirem un bon cullerot de brou i remenarem.
![sopa caldo pas12 sopa caldo pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/25/07/sopa-caldo-pas12.jpeg)
A continuació, aquest sofregit deixatat l'afegirem a l'olla on tenim el brou.
![sopa caldo pas13 sopa caldo pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/25/34/sopa-caldo-pas13.jpeg)
Seguidament, incorporarem a l'olla la gallina que teníem reservada.
![sopa caldo pas14 sopa caldo pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/25/61/sopa-caldo-pas14.jpeg)
I ja per acabar, la pasta.
![sopa caldo pas15 sopa caldo pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/25/88/sopa-caldo-pas15.jpeg)
Deixeu que bulli uns 15 minuts aproximadament o fins que la pasta sigui cuita.
![sopa caldo pas16 sopa caldo pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/26/27/sopa-caldo-pas16.jpeg)
Si cal, rectifiqueu de sal.
![sopa caldo pas17 sopa caldo pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/26/54/sopa-caldo-pas17.jpeg)
Ja la podem servir ben calentona.
![sopa caldo pas18 sopa caldo pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/26/81/sopa-caldo-pas18.jpeg)
No cal dir que per garantir l'èxit del plat haurem de fer servir un brou de qualitat.
![sopa caldo pas19 sopa caldo pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/27/08/sopa-caldo-pas19.jpeg)
Bon profit!