Com diu la vikipedia, per a la preparació d'aquest plat es tallen unes quantes cebes en forma de brunoise o juliana i posteriorment es fregeixen en mantega o qualsevol altre oli vegetal. Tot això es bull posteriorment en aigua o brou.
Se sol servir calenta en una espècie de tassa amb la ceba surant sobre uns trossos de pa blanc. Es pot preparar "a la francesa" que diuen, i que consisteix en posar-hi uns trossos de formatge que suren amb la ceba sobre els esmentats trossos de pa i posteriorment es gratina creant una daurada i cruixent crosta a la superfície. Aquesta sopa se serveix com a entrant en molts restaurants europeus. Total, una gran sopa que entra molt bé en aquells dies tan fred d'hivern. Que vagi de gust!
1 kg de cebes tallades a la juliana
4 llesques de pa sec
oli d'oliva
pebre negre
aigua
sal
Variants:
Podeu posar el pa al plat i afegir-hi la sopa a sobre
Es pot fer amb brou en lloc d'aigua
S'hi poden afegir uns rovells d'ou batuts
Es pot gratinar amb formatge ratllat
Es pot fer amb llet en lloc de brou
Podeu fer servir mantega i oli o mantega sola per coure la ceba
S'hi pot afegir farina
![sopa ceba pas1 sopa ceba pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/29/81/sopa-ceba-pas1.jpeg)
Prepararem els ingredients.
![sopa ceba pas2 sopa ceba pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/30/29/sopa-ceba-pas2.jpeg)
Pelem les cebes i...
![sopa ceba pas3 sopa ceba pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/30/62/sopa-ceba-pas3.jpeg)
les tallem a la juliana.
![sopa ceba pas4 sopa ceba pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/30/89/sopa-ceba-pas4.jpeg)
Seguidament, tallarem un tros de mantega i...
![sopa ceba pas6 sopa ceba pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/31/43/sopa-ceba-pas6.jpeg)
Quan estigui la mantega calenta...
![sopa ceba pas7 sopa ceba pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/31/73/sopa-ceba-pas7.jpeg)
hi afegirem la ceba.
![sopa ceba pas8 sopa ceba pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/32/39/sopa-ceba-pas8.jpeg)
Ben remenat.
![sopa ceba pas9 sopa ceba pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/32/66/sopa-ceba-pas9.jpeg)
Ho deixarem una estona fins que la ceba comenci a fer-se transparent. No s'ha de daurar massa.
![sopa ceba pas10 sopa ceba pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/32/93/sopa-ceba-pas10.jpeg)
Si noteu que s'enganxa, hi podeu afegir un petit raig d'aigua o del mateix brou.
![sopa ceba pas11 sopa ceba pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/33/20/sopa-ceba-pas11.jpeg)
I seguir coent la ceba fins que quedi cuita però blanca i transparent.
![sopa ceba pas12 sopa ceba pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/33/47/sopa-ceba-pas12.jpeg)
Perfecte.
![sopa ceba pas13 sopa ceba pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/33/74/sopa-ceba-pas13.jpeg)
Ara ja hi podrem abocar tot el brou. Podeu posar aigua també o barrejar les dues coses.
![sopa ceba pas14 sopa ceba pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/34/01/sopa-ceba-pas14.jpeg)
Com que jo només tenia mig litre de brou congelat, he hagut de completar-ho amb aigua. En total, he posat 1 litre i mig de líquid.
![sopa ceba pas15 sopa ceba pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/34/28/sopa-ceba-pas15.jpeg)
Una mica de pebre negre...
![sopa ceba pas16 sopa ceba pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/34/55/sopa-ceba-pas16.jpeg)
i una mica de sal.
![sopa ceba pas17 sopa ceba pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/34/82/sopa-ceba-pas17.jpeg)
Ho taparem i ho deixarem reduir una mitja hora a foc baix.
![sopa ceba pas18 sopa ceba pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/35/09/sopa-ceba-pas18.jpeg)
Mentrestant, prepararem el pa torrat.
![sopa ceba pas19 sopa ceba pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/35/36/sopa-ceba-pas19.jpeg)
Jo he torrat unes llesques amb la torradora, però si teniu llar de foc, molt millor és clar.
![sopa ceba pas20 sopa ceba pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/35/63/sopa-ceba-pas20.jpeg)
De fet, no caldria ni torrar-lo. S'hi pot posar pa sec directament.
![sopa ceba pas21 sopa ceba pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/35/90/sopa-ceba-pas21.jpeg)
La sopa ja està a punt.
![sopa ceba pas22 sopa ceba pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/36/17/sopa-ceba-pas22.jpeg)
Rectifiqueu-la de sal, si cal.
![sopa ceba pas23 sopa ceba pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/36/44/sopa-ceba-pas23.jpeg)
I omplirem unes cassoletes de fang.
![sopa ceba pas24 sopa ceba pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/36/71/sopa-ceba-pas24.jpeg)
A sobre, hi posarem les torrades de pa.
![sopa ceba pas25 sopa ceba pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/36/98/sopa-ceba-pas25.jpeg)
I per acabar, el formatge per gratinar.
![sopa ceba pas26 sopa ceba pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/37/25/sopa-ceba-pas26.jpeg)
He fet servir formatge emmental, molt adient pel que volem fer.
![sopa ceba pas27 sopa ceba pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/37/52/sopa-ceba-pas27.jpeg)
A continuació, gratinar durant uns 10 minuts al forn, en mode grill (gratinador). També ho podeu fer amb el microones, si voleu.
![sopa ceba pas28 sopa ceba pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/37/79/sopa-ceba-pas28.jpeg)
La qüestió és aconseguir una capa cruixent com aquesta.
![sopa ceba pas29 sopa ceba pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/38/06/sopa-ceba-pas29.jpeg)
I ja podem servir la nostra sopa de ceba a taula.
![sopa ceba pas30 sopa ceba pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/38/33/sopa-ceba-pas30.jpeg)
Excel·lent plat d'hivern.
![sopa ceba pas31 sopa ceba pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/38/60/sopa-ceba-pas31.jpeg)
Bon profit!