Com diu la vikipedia, per a la preparació d'aquest plat es tallen unes quantes cebes en forma de brunoise o juliana i posteriorment es fregeixen en mantega o qualsevol altre oli vegetal. Tot això es bull posteriorment en aigua o brou.

Se sol servir calenta en una espècie de tassa amb la ceba surant sobre uns trossos de pa blanc. Es pot preparar "a la francesa" que diuen, i que consisteix en posar-hi uns trossos de formatge que suren amb la ceba sobre els esmentats trossos de pa i posteriorment es gratina creant una daurada i cruixent crosta a la superfície. Aquesta sopa se serveix com a entrant en molts restaurants europeus. Total, una gran sopa que entra molt bé en aquells dies tan fred d'hivern. Que vagi de gust!

 

Ingredients

1 kg de cebes tallades a la juliana

4 llesques de pa sec

oli d'oliva

pebre negre

aigua

sal

 

Variants:

Podeu posar el pa al plat i afegir-hi la sopa a sobre

Es pot fer amb brou en lloc d'aigua

S'hi poden afegir uns rovells d'ou batuts

Es pot gratinar amb formatge ratllat

Es pot fer amb llet en lloc de brou

Podeu fer servir mantega i oli o mantega sola per coure la ceba

S'hi pot afegir farina

Preparació
1.
sopa ceba pas1

Prepararem els ingredients.

2.
sopa ceba pas2

Pelem les cebes i...

3.
sopa ceba pas3

les tallem a la juliana.

4.
sopa ceba pas4

Seguidament, tallarem un tros de mantega i...

5.
6.
sopa ceba pas6

Quan estigui la mantega calenta...

7.
sopa ceba pas7

hi afegirem la ceba.

8.
sopa ceba pas8

Ben remenat.

9.
sopa ceba pas9

Ho deixarem una estona fins que la ceba comenci a fer-se transparent. No s'ha de daurar massa.

10.
sopa ceba pas10

Si noteu que s'enganxa, hi podeu afegir un petit raig d'aigua o del mateix brou.

11.
sopa ceba pas11

I seguir coent la ceba fins que quedi cuita però blanca i transparent.

12.
sopa ceba pas12

Perfecte.

13.
sopa ceba pas13

Ara ja hi podrem abocar tot el brou. Podeu posar aigua també o barrejar les dues coses.

14.
sopa ceba pas14

Com que jo només tenia mig litre de brou congelat, he hagut de completar-ho amb aigua. En total, he posat 1 litre i mig de líquid.

15.
sopa ceba pas15

Una mica de pebre negre...

16.
sopa ceba pas16

i una mica de sal.

17.
sopa ceba pas17

Ho taparem i ho deixarem reduir una mitja hora a foc baix.

18.
sopa ceba pas18

Mentrestant, prepararem el pa torrat.

19.
sopa ceba pas19

Jo he torrat unes llesques amb la torradora, però si teniu llar de foc, molt millor és clar.

20.
sopa ceba pas20

De fet, no caldria ni torrar-lo. S'hi pot posar pa sec directament.

21.
sopa ceba pas21

La sopa ja està a punt.

22.
sopa ceba pas22

Rectifiqueu-la de sal, si cal.

23.
sopa ceba pas23

I omplirem unes cassoletes de fang.

24.
sopa ceba pas24

A sobre, hi posarem les torrades de pa.

25.
sopa ceba pas25

I per acabar, el formatge per gratinar.

26.
sopa ceba pas26

He fet servir formatge emmental, molt adient pel que volem fer.

27.
sopa ceba pas27

A continuació, gratinar durant uns 10 minuts al forn, en mode grill (gratinador). També ho podeu fer amb el microones, si voleu.

28.
sopa ceba pas28

La qüestió és aconseguir una capa cruixent com aquesta.

29.
sopa ceba pas29

I ja podem servir la nostra sopa de ceba a taula.

30.
sopa ceba pas30

Excel·lent plat d'hivern.

31.
sopa ceba pas31

Bon profit!