Del bosc a la taula! Avui us convido a tastar una sopa ben tradicional del nostre territori, senzilla i econòmica, però molt bona i recomanable i amb una aroma a bosc que sempre captiva. 

Té un barret sovint irregular, amb el centre que sobresurt i la cutícula seca, amb diferents tonalitats de color gris, com de vellut. Sol tenir fibres i esquames negroses, en especial a la part central. Les làmines són d'un blanc brut o grises i estan espaiades. El peu és prim, cilíndric i fibrós, i es trenca en un no res. La carn, molt minsa i fràgil, amb prou feines fa olor. L'himeni és laminat i de color clar, i es disposa de forma lliure. El fredolic és de carn blanca i comestible. Es fa servir en guisats i sopes. Es passa amb facilitat.

És un bolet tardà que surt a les pinedes, formant grups nombrosos, amb els primers freds (d'on li ve el nom popular), de manera que allarga la temporada boletaire. Se'l pot arribar a trobar congelat. Es considera bon comestible, però compte que hi ha espècies tòxiques que s'hi assemblen.

En general, hi ha espècies pròximes amb esquames molt negres, fins i tot al peu, i algunes en què es tendeixen a barrejar coloracions grogues, totes comestibles de semblant qualitat. És propi de les fagedes i avetoses per damunt dels 1.500m d'altitud. La meva recomanació, com sempre, és que compreu els bolets en una botiga de confiança, o al mercat municipal, i així us estalviareu problemes desagradables. Som-hi!

Ingredients

500 g de fredolics

1 ceba trinxada

1 all trinxat

llesques de pa sec

1 manat d'herbes (timó, sajolida, orenga, etc)

oli d'oliva

pebre

aigua o brou

sal

Per fer la picada:

1 gra d'all

un grapat d'ametlles torrades

Variants:

Es pot afegir tomàquet al sofregit

Es pot fer amb brou de verdures

Preparació
1.
sopa fredolics 2 pas1

Com que es tracta d'un producte de temporada, quan en veig compro i llavors penso la recepta. En aquest cas, no vaig tenir cap dubte que en faria una sopeta.

2.
sopa fredolics 2 pas2

Els fredolics són una mena de bolets que no es corquen, però això no vol dir que no s'hagin de netejar.

3.
sopa fredolics 2 pas3

Com podeu veure, sempre tenen trossets de branca de pi, sorra i d'altres restes orgàniques del bosc.

4.
sopa fredolics 2 pas4

No és un bolet que absorbeixi massa l'aigua, per tant, els podeu rentar sota l'aixeta.

5.
sopa fredolics 2 pas5

Un cop ben nets, els reserveu.

6.
sopa fredolics 2 pas8

Per fer la picada.

7.
sopa fredolics 2 pas9

La ceba trinxada i unes branques de farigola. Podeu posar un manat d'altres herbes.

8.
sopa fredolics 2 pas10

En comptes d'aigua, jo faré servir brou de pollastre que tenia congelat. Poseu l'aigua o el brou a escalfar.

9.
sopa fredolics 2 pas11

Poseu a daurar la ceba en una paella amb una mica d'oli.

10.
sopa fredolics 2 pas13

A mi m'agrada tallar les ametlles per evitar que rellisquin i saltin del morter.

11.
sopa fredolics 2 pas14

Una mica de sal, julivert fresc i vinga!

12.
sopa fredolics 2 pas15

Feu la picada al gust: fina o no massa fina.

13.
sopa fredolics 2 pas16

Jo l'he deixat així.

14.
sopa fredolics 2 pas17

Quan la ceba agafi color, afegiu-hi els bolets i els saleu.

15.
sopa fredolics 2 pas18

Tireu pebre també.

16.
sopa fredolics 2 pas19

I que vagi fent, fins que els bolets quedin cuits.

17.
sopa fredolics 2 pas20

Quan bulli el brou o l'aigua, tireu-hi aquest sofregit amb els bolets.

18.
sopa fredolics 2 pas21

Afegiu-hi les herbes i saleu-ho.

19.
sopa fredolics 2 pas22

Deixeu-ho coure tot junt uns 25-30 minuts a foc baix.

20.
sopa fredolics 2 pas23

Quina flaire eh? Retireu les herbes amb cura quan faltin 5 minuts per acabar la cocció.

21.
sopa fredolics 2 pas24

Al mateix moment, poseu-hi el pa. Quant pa? Dependrà de com d'espessa la voleu.

22.
sopa fredolics 2 pas25

Jo per dos litres d'aigua he posat quatre llesques petites de pa torrat.

23.
sopa fredolics 2 pas27

Remeneu-ho bé i deixeu que acabi la cocció.

24.
sopa fredolics 2 pas28

Doncs ja ho teniu això.

25.
sopa fredolics 2 pas30

Hi ha qui serveix aquesta sopa així directament, amb els trossos, però a mi m'agrada triturar-la.

26.
sopa fredolics 2 pas32

Ja la podeu servir, tot i que jo us recomano deixar-la reposar una bona estona. Si són unes hores millor encara.

27.
sopa fredolics 2 pas33

Els dies de fred entra molt bé aquesta sopeta.

28.
sopa fredolics 2 pas34

Que bona!

29.
sopa fredolics 2 pas35

Bon profit!