Del bosc a la taula! Avui us convido a tastar una sopa ben tradicional del nostre territori, senzilla i econòmica, però molt bona i recomanable i amb una aroma a bosc que sempre captiva.
Té un barret sovint irregular, amb el centre que sobresurt i la cutícula seca, amb diferents tonalitats de color gris, com de vellut. Sol tenir fibres i esquames negroses, en especial a la part central. Les làmines són d'un blanc brut o grises i estan espaiades. El peu és prim, cilíndric i fibrós, i es trenca en un no res. La carn, molt minsa i fràgil, amb prou feines fa olor. L'himeni és laminat i de color clar, i es disposa de forma lliure. El fredolic és de carn blanca i comestible. Es fa servir en guisats i sopes. Es passa amb facilitat.
És un bolet tardà que surt a les pinedes, formant grups nombrosos, amb els primers freds (d'on li ve el nom popular), de manera que allarga la temporada boletaire. Se'l pot arribar a trobar congelat. Es considera bon comestible, però compte que hi ha espècies tòxiques que s'hi assemblen.
En general, hi ha espècies pròximes amb esquames molt negres, fins i tot al peu, i algunes en què es tendeixen a barrejar coloracions grogues, totes comestibles de semblant qualitat. És propi de les fagedes i avetoses per damunt dels 1.500m d'altitud. La meva recomanació, com sempre, és que compreu els bolets en una botiga de confiança, o al mercat municipal, i així us estalviareu problemes desagradables. Som-hi!
500 g de fredolics
1 ceba trinxada
1 all trinxat
llesques de pa sec
1 manat d'herbes (timó, sajolida, orenga, etc)
oli d'oliva
pebre
aigua o brou
sal
Per fer la picada:
1 gra d'all
un grapat d'ametlles torrades
Variants:
Es pot afegir tomàquet al sofregit
Es pot fer amb brou de verdures
![sopa fredolics 2 pas1 sopa fredolics 2 pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/40/85/sopa-fredolics-2-pas1.jpeg)
Com que es tracta d'un producte de temporada, quan en veig compro i llavors penso la recepta. En aquest cas, no vaig tenir cap dubte que en faria una sopeta.
![sopa fredolics 2 pas2 sopa fredolics 2 pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/41/12/sopa-fredolics-2-pas2.jpeg)
Els fredolics són una mena de bolets que no es corquen, però això no vol dir que no s'hagin de netejar.
![sopa fredolics 2 pas3 sopa fredolics 2 pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/41/39/sopa-fredolics-2-pas3.jpeg)
Com podeu veure, sempre tenen trossets de branca de pi, sorra i d'altres restes orgàniques del bosc.
![sopa fredolics 2 pas4 sopa fredolics 2 pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/41/66/sopa-fredolics-2-pas4.jpeg)
No és un bolet que absorbeixi massa l'aigua, per tant, els podeu rentar sota l'aixeta.
![sopa fredolics 2 pas5 sopa fredolics 2 pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/41/93/sopa-fredolics-2-pas5.jpeg)
Un cop ben nets, els reserveu.
![sopa fredolics 2 pas8 sopa fredolics 2 pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/42/74/sopa-fredolics-2-pas8.jpeg)
Per fer la picada.
![sopa fredolics 2 pas9 sopa fredolics 2 pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/43/01/sopa-fredolics-2-pas9.jpeg)
La ceba trinxada i unes branques de farigola. Podeu posar un manat d'altres herbes.
![sopa fredolics 2 pas10 sopa fredolics 2 pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/43/28/sopa-fredolics-2-pas10.jpeg)
En comptes d'aigua, jo faré servir brou de pollastre que tenia congelat. Poseu l'aigua o el brou a escalfar.
![sopa fredolics 2 pas11 sopa fredolics 2 pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/43/55/sopa-fredolics-2-pas11.jpeg)
Poseu a daurar la ceba en una paella amb una mica d'oli.
![sopa fredolics 2 pas13 sopa fredolics 2 pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/44/15/sopa-fredolics-2-pas13.jpeg)
A mi m'agrada tallar les ametlles per evitar que rellisquin i saltin del morter.
![sopa fredolics 2 pas14 sopa fredolics 2 pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/44/42/sopa-fredolics-2-pas14.jpeg)
Una mica de sal, julivert fresc i vinga!
![sopa fredolics 2 pas15 sopa fredolics 2 pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/44/69/sopa-fredolics-2-pas15.jpeg)
Feu la picada al gust: fina o no massa fina.
![sopa fredolics 2 pas16 sopa fredolics 2 pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/44/96/sopa-fredolics-2-pas16.jpeg)
Jo l'he deixat així.
![sopa fredolics 2 pas17 sopa fredolics 2 pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/45/23/sopa-fredolics-2-pas17.jpeg)
Quan la ceba agafi color, afegiu-hi els bolets i els saleu.
![sopa fredolics 2 pas18 sopa fredolics 2 pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/45/50/sopa-fredolics-2-pas18.jpeg)
Tireu pebre també.
![sopa fredolics 2 pas19 sopa fredolics 2 pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/45/77/sopa-fredolics-2-pas19.jpeg)
I que vagi fent, fins que els bolets quedin cuits.
![sopa fredolics 2 pas20 sopa fredolics 2 pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/46/04/sopa-fredolics-2-pas20.jpeg)
Quan bulli el brou o l'aigua, tireu-hi aquest sofregit amb els bolets.
![sopa fredolics 2 pas21 sopa fredolics 2 pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/46/31/sopa-fredolics-2-pas21.jpeg)
Afegiu-hi les herbes i saleu-ho.
![sopa fredolics 2 pas22 sopa fredolics 2 pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/46/58/sopa-fredolics-2-pas22.jpeg)
Deixeu-ho coure tot junt uns 25-30 minuts a foc baix.
![sopa fredolics 2 pas23 sopa fredolics 2 pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/46/85/sopa-fredolics-2-pas23.jpeg)
Quina flaire eh? Retireu les herbes amb cura quan faltin 5 minuts per acabar la cocció.
![sopa fredolics 2 pas24 sopa fredolics 2 pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/47/24/sopa-fredolics-2-pas24.jpeg)
Al mateix moment, poseu-hi el pa. Quant pa? Dependrà de com d'espessa la voleu.
![sopa fredolics 2 pas25 sopa fredolics 2 pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/47/51/sopa-fredolics-2-pas25.jpeg)
Jo per dos litres d'aigua he posat quatre llesques petites de pa torrat.
![sopa fredolics 2 pas27 sopa fredolics 2 pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/48/05/sopa-fredolics-2-pas27.jpeg)
Remeneu-ho bé i deixeu que acabi la cocció.
![sopa fredolics 2 pas28 sopa fredolics 2 pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/48/32/sopa-fredolics-2-pas28.jpeg)
Doncs ja ho teniu això.
![sopa fredolics 2 pas30 sopa fredolics 2 pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/48/86/sopa-fredolics-2-pas30.jpeg)
Hi ha qui serveix aquesta sopa així directament, amb els trossos, però a mi m'agrada triturar-la.
![sopa fredolics 2 pas32 sopa fredolics 2 pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/49/40/sopa-fredolics-2-pas32.jpeg)
Ja la podeu servir, tot i que jo us recomano deixar-la reposar una bona estona. Si són unes hores millor encara.
![sopa fredolics 2 pas33 sopa fredolics 2 pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/49/67/sopa-fredolics-2-pas33.jpeg)
Els dies de fred entra molt bé aquesta sopeta.
![sopa fredolics 2 pas34 sopa fredolics 2 pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/49/94/sopa-fredolics-2-pas34.jpeg)
Que bona!
![sopa fredolics 2 pas35 sopa fredolics 2 pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/46/50/21/sopa-fredolics-2-pas35.jpeg)
Bon profit!