Com tots els plats de peix, i si voleu triomfar... és imprescindible una bona i fresca matèria primera. La resta... és bufar i fer ampolles, de veritat. En una hora o hora i mitja segur que la teniu feta. També podeu preparar el brou de peix el dia abans... i deixar la cocció de l'arròs per al final.

Aquesta és una sopa tradicional de pescadors o el que en francès diríem una bouillabaisse o en portuguès caldeirada. Però en tots casos, sembla ser, que l'origen d'aquesta recepta és català. La sopa s'elabora a base de diferents peixos de roca com ara: congre, morena, escòrpora, peix aranya, moll, parge, orada, etc. No cal que la feu exactament amb el peix que proposo. Escolliu el peix que més us agradi i aneu amb compte amb les espines, sobretot si n'han de menjar els petits de la casa. Hi ha variants d'aquesta sopa que la presenten amb rodanxes de pa torrat per sobre. Alguns afegeixen patates cuites i tot. A banda de l'arròs, a mi m'agrada posar fideus... perquè així ho feia la meva mare. Som-hi.

Ingredients

500 g de peix variat (escórpora, peix aranya net de punxes, salmonet, lluç, rap, etc...)

100 g d'arròs

100 g de fideus nº 2

100 g de gamba vermella fresca

3 tomàquets madurs ratllats (ecològics millor)

2 grans d'all

2 cebes

aigua

oli d'oliva

sal

 

Per a la picada:

1 gra d'all

un grapadet d'avellanes

julivert picat

 

Variants:

Podeu utilitzar el peix de roca que més us agradi

Hi podeu posar cloïsses i/o musclos 10 minuts abans d'acabar la cocció

Podeu flamejar el sofregit amb brandi

Podeu enriquir el sofregit amb porro, pastanagues, etc.

Podeu servir-ho amb llesques petites de pa torrat per sobre

Hi podeu incorporar patates cuites

Preparació
1.
sopa pescadors pas1

Començarem netejant el peix. Utilitzarem un parell de molls.

2.
sopa pescadors pas2

Un peix aranya ben maco. Normalment a la peixateria ja li treien les punxes verinoses, per tant, no heu de patir més amb altres peixos amb espines.

3.
sopa pescadors pas3

Una cueta de lluç...

4.
sopa pescadors pas4

I una mica de rap.

5.
sopa pescadors pas5

Preparem també els tomàquets, la ceba i l'all, tot ecològic si és possible.

6.
sopa pescadors pas6

Unes gambetes vermelles, ben gustoses.

7.
sopa pescadors pas7

En una cassola fonda (o una olla)... sofregirem l'all i les cebes picadetes, amb un bon raig d'oli d'oliva.

8.
sopa pescadors pas8

Mentre es fa, anirem pelant les gambes.

9.
sopa pescadors pas9

I reservarem les cues per més endavant.

10.
sopa pescadors pas10

Afegim les pells i els caps de gamba al sofregit... i aixafem una mica els caps per extreure'n tot el suc.

11.
sopa pescadors pas11

Ratllem els tomàquets.

12.
sopa pescadors pas12
13.
sopa pescadors pas13

A continuació, ja podem afegir el peix aranya, el lluç...

14.
sopa pescadors pas14

els molls...

15.
sopa pescadors pas16

I la cueta de rap.

16.
sopa pescadors pas17

I tirem aigua fins cobrir del tot del peix.

17.
sopa pescadors pas18

Així està bé... i una mica més i tot si la voleu estirar una mica. Així si sobra, ja teniu el sopar de l'endemà.

18.

La salem una mica i ho deixem coure tapat, durant 20 minutets a foc mitjà.

19.
20.
sopa pescadors pas21

No remeneu gaire el peix, per no esmicolar-lo, però sí que podeu moure-ho tot plegat una mica, amb cura.

21.
sopa pescadors pas22

Passats els 20 minuts, retirarem les peces grans de peix per triar-ne la carn...

22.
sopa pescadors pas23

I colarem la resta...

23.
sopa pescadors pas24

Ja té bon coloret, oi?... això ho fan bàsicament les gambes.

24.
sopa pescadors pas25

Ara, en una olla o cassola fonda, posarem la quantitat de sopa que necessitem per al número de persones que siguem.

25.
sopa pescadors pas26

Preparem l'arròs i els fideus...

26.
sopa pescadors pas27

juntament amb les cues de gamba...

27.
sopa pescadors pas28

I ho aboquem al caldo, que salarem una mica fins a trobar-ne el punt.

28.
sopa pescadors pas29

En aquest mateix moment, hi tirarem també la picadeta.

29.
sopa pescadors pas30

Ho barregem bé i ho deixem coure 20 minuts a foc mitjà, per coure la pasta bàsicament.

30.
sopa pescadors pas31

Mentre, quan el peix estigui una mica fred, procurem triar la carn retirant totes les espines.

31.
sopa pescadors pas32

És una feinada sí, però ho heu de fer bé per evitar trobar-vos alguna espina després. Tot dependrà del tipus de peix que utilitzeu, també.

32.
33.
sopa pescadors pas34

10 minuts abans d'acabar la cocció afegim el peix a l'olla.

34.
sopa pescadors pas35

Ja queda poquet... ummmm... quina oloreta! Oi que no té cap misteri? Productes frescos, res més.

35.
sopa pescadors pas36

Un cop estiguin l'arròs i els fideus gairebé cuits... ho parem i deixem reposar 5 minuts. L'arròs lligarà la sopeta.

36.
sopa pescadors pas37

Servim, nanos... Quina gana!

37.
sopa pescadors pas38

Un bon plat: així.

38.
sopa pescadors pas39

Ja tenim la nostra sopa de pescadors. No hem trigat tant, oi?

39.
sopa pescadors pas40

Bon profit!