Com tots els plats de peix, i si voleu triomfar... és imprescindible una bona i fresca matèria primera. La resta... és bufar i fer ampolles, de veritat. En una hora o hora i mitja segur que la teniu feta. També podeu preparar el brou de peix el dia abans... i deixar la cocció de l'arròs per al final.

Aquesta és una sopa tradicional de pescadors o el que en francès diríem una bouillabaisse o en portuguès caldeirada. Però en tots casos, sembla ser, que l'origen d'aquesta recepta és català. La sopa s'elabora a base de diferents peixos de roca com ara: congre, morena, escòrpora, peix aranya, moll, parge, orada, etc. No cal que la feu exactament amb el peix que proposo. Escolliu el peix que més us agradi i aneu amb compte amb les espines, sobretot si n'han de menjar els petits de la casa. Hi ha variants d'aquesta sopa que la presenten amb rodanxes de pa torrat per sobre. Alguns afegeixen patates cuites i tot. A banda de l'arròs, a mi m'agrada posar fideus... perquè així ho feia la meva mare. Som-hi.

Ingredients

500 g de peix variat (escórpora, peix aranya net de punxes, salmonet, lluç, rap, etc...)

100 g d'arròs

100 g de fideus nº 2

100 g de gamba vermella fresca

3 tomàquets madurs ratllats (ecològics millor)

2 grans d'all

2 cebes

aigua

oli d'oliva

sal

 

Per a la picada:

1 gra d'all

un grapadet d'avellanes

julivert picat

 

Variants:

Podeu utilitzar el peix de roca que més us agradi

Hi podeu posar cloïsses i/o musclos 10 minuts abans d'acabar la cocció

Podeu flamejar el sofregit amb brandi

Podeu enriquir el sofregit amb porro, pastanagues, etc.

Podeu servir-ho amb llesques petites de pa torrat per sobre

Hi podeu incorporar patates cuites

Preparació
1.

Començarem netejant el peix. Utilitzarem un parell de molls.

2.

Un peix aranya ben maco. Normalment a la peixateria ja li treien les punxes verinoses, per tant, no heu de patir més amb altres peixos amb espines.

3.

Una cueta de lluç...

4.

I una mica de rap.

5.

Preparem també els tomàquets, la ceba i l'all, tot ecològic si és possible.

6.

Unes gambetes vermelles, ben gustoses.

7.

En una cassola fonda (o una olla)... sofregirem l'all i les cebes picadetes, amb un bon raig d'oli d'oliva.

8.

Mentre es fa, anirem pelant les gambes.

9.

I reservarem les cues per més endavant.

10.

Afegim les pells i els caps de gamba al sofregit... i aixafem una mica els caps per extreure'n tot el suc.

11.

Ratllem els tomàquets.

12.
13.

A continuació, ja podem afegir el peix aranya, el lluç...

14.

els molls...

15.

I la cueta de rap.

16.

I tirem aigua fins cobrir del tot del peix.

17.

Així està bé... i una mica més i tot si la voleu estirar una mica. Així si sobra, ja teniu el sopar de l'endemà.

18.

La salem una mica i ho deixem coure tapat, durant 20 minutets a foc mitjà.

19.
20.

No remeneu gaire el peix, per no esmicolar-lo, però sí que podeu moure-ho tot plegat una mica, amb cura.

21.

Passats els 20 minuts, retirarem les peces grans de peix per triar-ne la carn...

22.

I colarem la resta...

23.

Ja té bon coloret, oi?... això ho fan bàsicament les gambes.

24.

Ara, en una olla o cassola fonda, posarem la quantitat de sopa que necessitem per al número de persones que siguem.

25.

Preparem l'arròs i els fideus...

26.

juntament amb les cues de gamba...

27.

I ho aboquem al caldo, que salarem una mica fins a trobar-ne el punt.

28.

En aquest mateix moment, hi tirarem també la picadeta.

29.

Ho barregem bé i ho deixem coure 20 minuts a foc mitjà, per coure la pasta bàsicament.

30.

Mentre, quan el peix estigui una mica fred, procurem triar la carn retirant totes les espines.

31.

És una feinada sí, però ho heu de fer bé per evitar trobar-vos alguna espina després. Tot dependrà del tipus de peix que utilitzeu, també.

32.
33.

10 minuts abans d'acabar la cocció afegim el peix a l'olla.

34.

Ja queda poquet... ummmm... quina oloreta! Oi que no té cap misteri? Productes frescos, res més.

35.

Un cop estiguin l'arròs i els fideus gairebé cuits... ho parem i deixem reposar 5 minuts. L'arròs lligarà la sopeta.

36.

Servim, nanos... Quina gana!

37.

Un bon plat: així.

38.

Ja tenim la nostra sopa de pescadors. No hem trigat tant, oi?

39.

Bon profit!