Excel·lent sopeta que sempre entra bé. A mi és que m'encanten totes les sopes de peix. Podeu aprofitar tota mena d'espines i restes de peix blanc per fer el brou. Tot i ser una sopa de rap, com a ingredient principal, podeu posar-hi altres tipus de peix o acompanyar-la d'unes gambetes pelades (com he fet jo), uns musclos o unes cloïsses, tot ben fresc és clar.

Si voleu gaudir encara més d'aquest plat, deixeu-lo reposar unes hores abans de consumir-lo. Vaja, com acostuma a passar amb gairebé tots els plats tradicionals. Els ingredients, els gustos, les aromes s'integren molt millor. A casa agrada molt, tant als grans com als petits i és un plat que podeu cuinar en qualsevol moment, ja que no està associat a cap temporada, tot que hem de reconèixer que en èpoques de fred sempre ve més de gust una sopeta calenta, oi?

Ingredients

1 rap d'1 kg

cap i espines de peix blanc

5 tomàquets madurs trinxats

3 grans d'all aixafats

2 cebes trinxades

llesques de pa

llorer

farigola

aigua

Per la picada:

20 g d'ametlles torrades

uns brins de safrà

pebre

sal

Variants:

- S'hi poden afegir unes gotes d'anís o d'absenta

- S'hi pot afegir una mica de pebre vermell

- Es poden afegir gambes pelades, musclos o cloïsses

Preparació
1.
sopa rap pas1

Prepareu tots els ingredients.

2.
sopa rap pas2

Primer de tot renteu bé el peix.

3.
sopa rap pas4

Aprofiteu totes les restes de peix blanc que tinguin a la peixateria. Feu un brou amb tot aquest peix.

4.
sopa rap pas5

Jo hi he posat uns crancs de platja, que donen molt bon gust.

5.
sopa rap pas6

El llorer.

6.
sopa rap pas7

Una mica de farigola i deixeu-ho bullir durant uns 20-25 minuts amb una mica de sal.

7.
sopa rap pas8

La cua de rap ha d'estar neta d'espina, que es facin els dos lloms i l'espina pel brou també.

8.
sopa rap pas9

Talleu el rap a trossos macos.

9.
sopa rap pas10

Aprofiteu per ratllar els tomàquets, que si són de temporada millor, és clar.

10.
sopa rap pas11

Molt bé.

11.
sopa rap pas12

A mi m'agrada afegir-hi una mica de pebre vermell, que hi donarà gust i color. Però és opcional.

12.
sopa rap pas13

Aixafeu els grans d'all.

13.
sopa rap pas14

La pell saltarà sola.

14.
sopa rap pas15

Poseu un raig d'oli d'oliva en una olla. No us passeu.

15.
sopa rap pas16

Poseu un all per aromatitzar l'oli.

16.
sopa rap pas17

A banda del rap, a mi m'agrada afegir-hi unes gambes pelades, però és opcional també.

17.
sopa rap pas19

De seguida que agafin color les retireu.

18.
sopa rap pas20

I les reserveu.

19.
sopa rap pas21

En aquest mateix oli, enrossiu la resta de l'all.

20.
sopa rap pas22

De tant en tant, vigileu el brou.

21.
sopa rap pas23

Trinxeu la ceba.

22.
sopa rap pas24

I afegiu-la a l'all.

23.
sopa rap pas25

Deixeu-ho fer uns 10 minuts a foc mitjà. Remenar de tant en tant.

24.
sopa rap pas26

Quan la ceba tingui color...

25.
sopa rap pas27

ja hi podeu afegir el tomàquet.

26.
sopa rap pas28

Un punt de sal i deixeu que es faci el sofregit uns 10-15 minuts més. Vigileu no es cremi.

27.
sopa rap pas29

Mentre es fa el sofregit, prepareu la picada.

28.
sopa rap pas30

Hi heu de posar uns brins de safrà, no massa.

29.
sopa rap pas31

Poseu les ametlles, el safrà, la sal i...

30.
sopa rap pas32

una mica de pebre negre en un morter.

31.
sopa rap pas33

Trinxeu la picada.

32.
sopa rap pas34

Que quedi prou fina, però sense tornar-vos bojos tampoc.

33.
sopa rap pas36

Afegiu el pa al sofregit. Això farà espessir la sopa.

34.
sopa rap pas37

Remeneu-ho bé. No us preocupeu que després ho triturarem.

35.
sopa rap pas38

El brou ja el tindreu fet.

36.
sopa rap pas39

Ara, amb l'ajut d'un colador, passeu el brou a l'altra cassola, on teniu el sofregit.

37.
sopa rap pas40

Perfecte.

38.
sopa rap pas41

Tritureu-ho ben fi.

39.
sopa rap pas43

Molt bé.

40.
sopa rap pas44

I ara, deixeu que bulli uns 10-15 minuts més.

41.
sopa rap pas45

Fins que quedi una sopa amb bon color.

42.
sopa rap pas46

En aquest moment, ja hi podeu afegir la picada.

43.
sopa rap pas47

També les gambes.

44.
sopa rap pas48

I finalment el rap.

45.
sopa rap pas49

Deixeu-ho bullir 10 minuts més i ja podreu parar el foc.

46.
sopa rap pas50

Està perfecte!

47.
sopa rap pas51

Podeu servir la sopa immediatament.

48.
sopa rap pas52

Trinxeu una mica de julivert fresc i tireu-lo per sobre.

49.
sopa rap pas53

I a dinar!

50.
sopa rap pas54

Aquesta sopa està molt bona, creieu-me.

51.
sopa rap pas55

Respecte a la textura, us vull dir que és normal que quedin plaques d'oli, ja que l'oli no s'integra massa bé amb l'aigua i necessita temps. Això s'aconsegueix deixant reposar la sopa unes hores, molt aconsellable.

52.
sopa rap pas56

Vaja, que d'un dia per un altre està encara més bona.

53.
sopa rap pas57

L'endemà veureu com la textura és més uniforme. Bon profit!