Excel·lent sopeta que sempre entra bé. A mi és que m'encanten totes les sopes de peix. Podeu aprofitar tota mena d'espines i restes de peix blanc per fer el brou. Tot i ser una sopa de rap, com a ingredient principal, podeu posar-hi altres tipus de peix o acompanyar-la d'unes gambetes pelades (com he fet jo), uns musclos o unes cloïsses, tot ben fresc és clar.
Si voleu gaudir encara més d'aquest plat, deixeu-lo reposar unes hores abans de consumir-lo. Vaja, com acostuma a passar amb gairebé tots els plats tradicionals. Els ingredients, els gustos, les aromes s'integren molt millor. A casa agrada molt, tant als grans com als petits i és un plat que podeu cuinar en qualsevol moment, ja que no està associat a cap temporada, tot que hem de reconèixer que en èpoques de fred sempre ve més de gust una sopeta calenta, oi?
1 rap d'1 kg
cap i espines de peix blanc
5 tomàquets madurs trinxats
3 grans d'all aixafats
2 cebes trinxades
llesques de pa
llorer
farigola
aigua
Per la picada:
20 g d'ametlles torrades
uns brins de safrà
pebre
sal
Variants:
- S'hi poden afegir unes gotes d'anís o d'absenta
- S'hi pot afegir una mica de pebre vermell
- Es poden afegir gambes pelades, musclos o cloïsses
Prepareu tots els ingredients.
Primer de tot renteu bé el peix.
Aprofiteu totes les restes de peix blanc que tinguin a la peixateria. Feu un brou amb tot aquest peix.
Jo hi he posat uns crancs de platja, que donen molt bon gust.
El llorer.
Una mica de farigola i deixeu-ho bullir durant uns 20-25 minuts amb una mica de sal.
La cua de rap ha d'estar neta d'espina, que es facin els dos lloms i l'espina pel brou també.
Talleu el rap a trossos macos.
Aprofiteu per ratllar els tomàquets, que si són de temporada millor, és clar.
Molt bé.
A mi m'agrada afegir-hi una mica de pebre vermell, que hi donarà gust i color. Però és opcional.
Aixafeu els grans d'all.
La pell saltarà sola.
Poseu un raig d'oli d'oliva en una olla. No us passeu.
Poseu un all per aromatitzar l'oli.
A banda del rap, a mi m'agrada afegir-hi unes gambes pelades, però és opcional també.
De seguida que agafin color les retireu.
I les reserveu.
En aquest mateix oli, enrossiu la resta de l'all.
De tant en tant, vigileu el brou.
Trinxeu la ceba.
I afegiu-la a l'all.
Deixeu-ho fer uns 10 minuts a foc mitjà. Remenar de tant en tant.
Quan la ceba tingui color...
ja hi podeu afegir el tomàquet.
Un punt de sal i deixeu que es faci el sofregit uns 10-15 minuts més. Vigileu no es cremi.
Mentre es fa el sofregit, prepareu la picada.
Hi heu de posar uns brins de safrà, no massa.
Poseu les ametlles, el safrà, la sal i...
una mica de pebre negre en un morter.
Trinxeu la picada.
Que quedi prou fina, però sense tornar-vos bojos tampoc.
Afegiu el pa al sofregit. Això farà espessir la sopa.
Remeneu-ho bé. No us preocupeu que després ho triturarem.
El brou ja el tindreu fet.
Ara, amb l'ajut d'un colador, passeu el brou a l'altra cassola, on teniu el sofregit.
Perfecte.
Tritureu-ho ben fi.
Molt bé.
I ara, deixeu que bulli uns 10-15 minuts més.
Fins que quedi una sopa amb bon color.
En aquest moment, ja hi podeu afegir la picada.
També les gambes.
I finalment el rap.
Deixeu-ho bullir 10 minuts més i ja podreu parar el foc.
Està perfecte!
Podeu servir la sopa immediatament.
Trinxeu una mica de julivert fresc i tireu-lo per sobre.
I a dinar!
Aquesta sopa està molt bona, creieu-me.
Respecte a la textura, us vull dir que és normal que quedin plaques d'oli, ja que l'oli no s'integra massa bé amb l'aigua i necessita temps. Això s'aconsegueix deixant reposar la sopa unes hores, molt aconsellable.
Vaja, que d'un dia per un altre està encara més bona.
L'endemà veureu com la textura és més uniforme. Bon profit!