Aquest sucre líquid s'utilitza en pastisseria per a banyar el pa de pessic de tots els pastissos. És un almívar que s'obté seguint les indicacions de l'article: Els sucres a la pastisseria. Necessitareu fer ús d'un termòmetre de cuina de precisió, però amb aquesta quantitat si voleu ho podeu fer a ull. Quan arrenqui el bull deixeu-ho uns tres minuts i apagueu el foc. Us recomano fer-ho un dia abans d'utilitzar-ho.
375 g de sucre
250 ml d'aigua
![sucre bany pastisser almivar pas1 sucre bany pastisser almivar pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/41/58/sucre-bany-pastisser-almivar-pas1.jpeg)
Peseu i aboqueu el sucre en un cassó.
![sucre bany pastisser almivar pas2 sucre bany pastisser almivar pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/41/85/sucre-bany-pastisser-almivar-pas2.jpeg)
Peseu i hi afegiu l'aigua.
![sucre bany pastisser almivar pas3 sucre bany pastisser almivar pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/42/12/sucre-bany-pastisser-almivar-pas3.jpeg)
Barregeu-ho bé i porteu-ho a ebullició.
![sucre bany pastisser almivar pas4 sucre bany pastisser almivar pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/42/66/sucre-bany-pastisser-almivar-pas4.jpeg)
Procureu que la punta del termòmetre no toqui el fons de la cassola, que sempre està més calent. Només volem mesurar la temperatura del seu contingut.
![sucre bany pastisser almivar pas5 sucre bany pastisser almivar pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/42/93/sucre-bany-pastisser-almivar-pas5.jpeg)
Remeneu el sucre dins l'aigua i escalfeu el conjunt fins arribar als 101ºC. En realitat són uns 27º Baumé, mesura en un pesaxarops, dubto que en tingueu a casa (jo tampoc en tinc). Deixeu refredar a temperatura ambient i un cop fred guardeu-lo a la nevera.
![sucre bany pastisser almivar pas6 sucre bany pastisser almivar pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/43/20/sucre-bany-pastisser-almivar-pas6.jpeg)
Ara, agafeu l'almívar que ja tenim preparat i afegiu-li un 20-30% de brandi. A això li diem "Sucre bany" i serveix per banyar els pastissos. Si han de menjar els nens, es pot banyar la meitat amb almívar sol i l'altre meitat del pastís amb sucre bany (per als adults). També es pot banyar el pastís directament amb llet. El lleuger sabor a brandi és molt important en un pastis, però el sucre bany serveix sobretot per a garantir que el pa de pessic estigui sucós i no pas sec.
![sucre bany pastisser almivar pas7 sucre bany pastisser almivar pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/43/47/sucre-bany-pastisser-almivar-pas7.jpeg)
Com veureu, l'alcohol es queda a dalt i el sucre a baix, ja que tenen densitats diferents.
![sucre bany pastisser almivar pas8 sucre bany pastisser almivar pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/43/74/sucre-bany-pastisser-almivar-pas8.jpeg)
Els hem de barrejar bé abans de pintar.
![sucre bany pastisser almivar pas9 sucre bany pastisser almivar pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/44/01/sucre-bany-pastisser-almivar-pas9.jpeg)
I ja podem mullar el nostre pa de pessic. Bon profit!