El sucre bolat o esponja, és el mateix que fer carbó dolç, si, si, el de reis. Avui en dia ja està en desús... i s'utilitza bàsicament per adornar el Tortell de Reis i alguna coseta més, però antigament s'utilitzava molt pels cafès amb llet... o en esmorzars i berenars.
Com veureu, l'he fet expressament pel Tortell de Reis, però si li afegiu colorant alimentari negre i l'aboqueu en un motlle de silicona amb una certa fondària... podeu fer carbó de reis. Consisteix a aconseguir una espècie d'escuma que, en refredar-se, s'assembla al carbó, d'aquí el nom. Jo l'he triturat a diferents mides.
Per l'almívar:
800gr. sucre
200ml. aigua
Per la glassa:
350gr. sucre llustre
1 clara d'ou
unes gotes de llimona
colorant (negre, vermell, groc, verd, blau, etc...a gust)
Primer prepararem la glassa i després l'almívar... i els barrejarem a temperatura de punt "bola fort". Ens farà falta una termòmetre de cuina... a no ser que sabeu com arribar al punt de "bola fort" segons el mètode tradicional. El primer pas és preparar la glassa en fred: sucre llustre en un 80% i aigua en un 20%, fins a obtenir una massa homogènia a la qual donarem color que més ens agradi.
Si fem carbó, doncs colorant negre.
Jo he posat un lleugeríssim toc de colorant d'ou, però me l'he oblidat i l'he posat més endavant.
Ja la tenim espessa com cal.
Ara barregem el sucre amb l'aigua i ho posem al foc.
Que arrenqui el bull.
Tindrem preparada la glassa a mà...
... i un bol amb paper cuisson.
Ho anirem controlant... fins que arribi a 129 graus centígrads, punt bola fort.
Llavors, parem el foc i afegim la glassa de cop. Veureu com pujarà de forma considerable (per això hem utilitzat un recipient amb fondària). Remeneu-lo una mica i s'abaixarà. Espereu que poc a poc tornarà a pujar... i ara serà el moment de posar-ho en un recipient per refredar.
Us quedarà una pasta esponjosa... cruixent... del color triat.
Jo de seguida l'he estirat en el taulell, ja que m'interesa fer boletes petites... i no carbó.
Per tant, utilitzeu un cedàs o un colador per triar les peces més o menys grans.
Us podeu ajudar amb un ganivet per esmicolar una mica els trossos més grans.
Finalment, m'he guardat dues mides... una més petita i l'altre més gran.
He decorat el tortell de reis d'aquest any amb aquest sucre bolat... i ha quedat formidable.
Bon Profit!