El sucre bolat o esponja, és el mateix que fer carbó dolç, si, si, el de reis. Avui en dia ja està en desús... i s'utilitza  bàsicament per adornar el Tortell de Reis i alguna coseta més, però antigament s'utilitzava molt pels cafès amb llet... o en esmorzars i berenars.

Com veureu, l'he fet expressament pel Tortell de Reis, però si li afegiu colorant alimentari negre i l'aboqueu en un motlle de silicona amb una certa fondària... podeu fer carbó de reis. Consisteix a aconseguir una espècie d'escuma que, en refredar-se, s'assembla al carbó, d'aquí el nom. Jo l'he triturat a diferents mides.

Ingredients

Per l'almívar:

800gr. sucre

200ml. aigua

 

Per la glassa:

350gr. sucre llustre

1 clara d'ou

unes gotes de llimona

colorant (negre, vermell, groc, verd, blau, etc...a gust)

Preparació
1.

Primer prepararem la glassa i després l'almívar... i els barrejarem a temperatura de punt "bola fort". Ens farà falta una termòmetre de cuina... a no ser que sabeu com arribar al punt de "bola fort" segons el mètode tradicional. El primer pas és preparar la glassa en fred: sucre llustre en un 80% i aigua en un 20%, fins a obtenir una massa homogènia a la qual donarem color que més ens agradi.

2.

Si fem carbó, doncs colorant negre.

3.

Jo he posat un lleugeríssim toc de colorant d'ou, però me l'he oblidat i l'he posat més endavant.

4.

Ja la tenim espessa com cal.

5.

Ara barregem el sucre amb l'aigua i ho posem al foc.

6.

Que arrenqui el bull.

7.

Tindrem preparada la glassa a mà...

8.

... i un bol amb paper cuisson.

9.

Ho anirem controlant... fins que arribi a 129 graus centígrads, punt bola fort.

10.

Llavors, parem el foc i afegim la glassa de cop. Veureu com pujarà de forma considerable (per això hem utilitzat un recipient amb fondària). Remeneu-lo una mica i s'abaixarà. Espereu que poc a poc tornarà a pujar... i ara serà el moment de posar-ho en un recipient per refredar.

11.

Us quedarà una pasta esponjosa... cruixent... del color triat.

12.

Jo de seguida l'he estirat en el taulell, ja que m'interesa fer boletes petites... i no carbó.

13.
14.

Per tant, utilitzeu un cedàs o un colador per triar les peces més o menys grans.

15.

Us podeu ajudar amb un ganivet per esmicolar una mica els trossos més grans.

16.

Finalment, m'he guardat dues mides... una més petita i l'altre més gran.

17.

 He decorat el tortell de reis d'aquest any amb aquest sucre bolat... i ha quedat formidable.

18.

Bon Profit!