Un guisadet tradicional, un plat que cuinaven aquells savis pescadors dins la mateixa barca. La primera setmana de febrer, se celebra el concurs del suquet de peix calero a l'Ametlla de Mar. El plat rep aquest nom perquè és típic de la Cala, que és el nom que tenia antigament aquesta població marinera.

Com sempre, trobareu algunes variants d'aquest plat.

Ingredients

1 kg de peix blanc (congre, rap, rafet, rèmol, a escollir)

5 grans d'all

1 tomàquet

1 branca de julivert

1 cullerada de pebre vermell

uns brins de safrà

oli d'oliva

aigua

sal

Variants:

Podeu substituir l'aigua per fumet de peix

S'hi poden incorporar cloïsses i algun musclo

Preparació
1.
suquet calero pas1

Com que és un plat que es basa en una bona picada, començarem per aquest punt.

2.
suquet calero pas3

el pebre vermell...

3.
suquet calero pas4

el tomàquet madur sense pell...

4.
suquet calero pas6

A poc a poc, aneu fent la picadeta. Compte que esquitxa, poseu-hi l'altra mà a sobre.

5.
suquet calero pas7

Amb paciència us quedarà una mena de salseta...

6.
suquet calero pas8

amb alguns trossets, sí, però veureu que més endavant li donarem una presentació millor.

7.
suquet calero pas9

Si no teniu brou, poseu a escalfar un litre i mig d'aigua, aproximadament.

8.
suquet calero pas10

Utilitzaré dues cues mitjanes de rap, però ho podeu fer amb altres peixos de carn blanca.

9.
suquet calero pas11

Tallarem cada cua en tres trossos, les netegem bé i les salem...

10.
suquet calero pas12

... i empebrem...

11.
suquet calero pas13

Poseu a escalfar una cassola plana per a guisats de peix, amb un petit raig d'oli. Quan sigui ben calenta aboqueu-hi la picada i compte amb la reacció!

12.
suquet calero pas14

En posar tomàquet i líquid en fred sobre la cassola calenta esquitxarà una mica, no us cremeu. Fins i tot es pot calar una mica de foc, que podeu sufocar amb una tapa.

13.
suquet calero pas15

És important donar-li aquest cop fort de foc...

14.
suquet calero pas16

i aquesta picadeta agafarà un gust memorable. Fins i tot se us pot enganxar (o gairebé cremar) una miqueta, però no passa res.

15.
suquet calero pas17

Seguidament, tireu-hi un bon raig d'aigua (no tota).

16.
suquet calero pas18

Ho remenem i deixem que arrenqui el bull.

17.
suquet calero pas19

Ara, hi incorporem el peix.

18.
suquet calero pas20

I aboquem la resta d'aigua bullent...

19.
suquet calero pas21

fins a gairebé cobrir el peix. Si la cassola és de diàmetre petit, el pot cobrir.

20.
suquet calero pas22

Ho salem tot plegat una mica.

21.
suquet calero pas23

Tapem i deixem guisar uns 10 minutets.

22.
suquet calero pas24

Ja sabeu que el rap és de carn dura i requereix més cocció que altres peixos. Per tant, haureu d'adequar la cocció al tipus de peix emprat.

23.
suquet calero pas25

Aquest pas no és imprescindible, però a mi m'agrada lligar més la salsa d'aquest plat. Al cap de 10 minuts, reserveu el rap.

24.
suquet calero pas27

El resultat serà una salseta més espessa i sense trossets, molt fina.

25.
suquet calero pas28

Torneu a incorporar-hi el peix...

26.
suquet calero pas29

... i rectifiqueu de sal la salsa, si cal.

27.
suquet calero pas30

Piqueu una mica de julivert fresc...

28.
suquet calero pas31

... i tireu-lo per sobre. Quan arrenqui el bull, apagueu el foc.

29.
suquet calero pas32

Finalment, abans de servir, li donarem un cop de grill al forn, uns 3-4 minuts.

30.
suquet calero pas33

Emplatem, primer el rap...

31.
suquet calero pas34

... i ho cobrim amb tota la salseta.

32.
suquet calero pas35

Recordeu que és un suquet i, per tant, s'ha de menjar amb cullera.

33.
suquet calero pas36

També es pot servir en plat gran.

34.
suquet calero pas37

Acompanyeu-lo amb un bon vinet blanc.

35.
suquet calero pas38

Bon profit!