Avui si que tenia nyores! El d'avui, és un plat d'aquells per treure's el barret, de debò. Un ranxet mariner molt similar a l'allipebre fet amb corball. Un deliciós peix no massa utilitzat i que us recomano tastar. De carn molsuda però saborosa.
Si trobeu corball salvatge... molt millor que de viver... és més bo. I no és un peix gaire car, però que és probable que el tingueu que encarregar per què no l'acostumen a tenir a les peixateries. Aquest plat el podria haver fet a filets, sense espina o a rodanxetes.... però no. L'he volgut cuinar de la forma més austera i arcaica possible: en tres talls. Així és com els pescadors cuinaven el peix dins les barques... sense miraments, sense tenir en compte l'obligada estètica a la que avui està sotmesa tota la gastronomia. Quan una cosa és bona... no li calen filigranes. A que no?
1 corball de 1kg o 1'5kg.
3 tomàquets madurs
1 cap d'all
2 o 3 tres patates
1 got de vi ranci o vi blanc
2 llesquetes de pa torrat
3 nyores seques
4 escamarlans frescos
brou de peix
pebre vermell dolç
pebre negre
julivert
oli d'oliva
sal
![suquet corball escamarlans pas1 suquet corball escamarlans pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/01/87/suquet-corball-escamarlans-pas1.jpeg)
El peixater m'ha aconseguit un corball salvatge.
![suquet corball escamarlans pas3 suquet corball escamarlans pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/02/41/suquet-corball-escamarlans-pas3.jpeg)
La seva carn té la textura d'un lluç però el gustet similar al rap... bona bona.
![suquet corball escamarlans pas4 suquet corball escamarlans pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/02/68/suquet-corball-escamarlans-pas4.jpeg)
Els escamarlans, frescos també.
![suquet corball escamarlans pas5 suquet corball escamarlans pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/02/95/suquet-corball-escamarlans-pas5.jpeg)
Tampoc cal que siguin massa massa grans. Recordeu, si tenen bigotis... normalment són frescos.
![suquet corball escamarlans pas6 suquet corball escamarlans pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/03/22/suquet-corball-escamarlans-pas6.jpeg)
Abans de res posarem les nyores a estovar.
![suquet corball escamarlans pas7 suquet corball escamarlans pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/03/49/suquet-corball-escamarlans-pas7.jpeg)
![suquet corball escamarlans pas8 suquet corball escamarlans pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/03/76/suquet-corball-escamarlans-pas8.jpeg)
Les submergirem dins aigua calenta durant una bona estona.
![suquet corball escamarlans pas9 suquet corball escamarlans pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/04/03/suquet-corball-escamarlans-pas9.jpeg)
Ara anirem preparant la picadeta... amb ametlles, avellanes...
![suquet corball escamarlans pas10 suquet corball escamarlans pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/04/30/suquet-corball-escamarlans-pas10.jpeg)
... torrarem una mica de pa...
![suquet corball escamarlans pas11 suquet corball escamarlans pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/04/57/suquet-corball-escamarlans-pas11.jpeg)
... i també l'afegirem a la picada.
![suquet corball escamarlans pas12 suquet corball escamarlans pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/04/84/suquet-corball-escamarlans-pas12.jpeg)
Ara daurem uns alls sencers en oli d'oliva...
![suquet corball escamarlans pas13 suquet corball escamarlans pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/05/11/suquet-corball-escamarlans-pas13.jpeg)
... i també a la picada... amb una cullerada de pebre vermell dolç. Al final, és gairebé com fer un allipebre.
![suquet corball escamarlans pas15 suquet corball escamarlans pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/05/65/suquet-corball-escamarlans-pas15.jpeg)
En tirarem mig got a la picada... ja que és molt concentrat. Si és vi blanc normal hi podeu posar un got.
![suquet corball escamarlans pas16 suquet corball escamarlans pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/06/34/suquet-corball-escamarlans-pas16.jpeg)
I a picar... a picar... a deixar-ho ben fi. També he afegit una mica de julivert picat i sal.
![suquet corball escamarlans pas17 suquet corball escamarlans pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/06/73/suquet-corball-escamarlans-pas17.jpeg)
Mentre, obrirem les nyores i treurem la carn de les parets... amb un ganivet.
![suquet corball escamarlans pas18 suquet corball escamarlans pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/07/30/suquet-corball-escamarlans-pas18.jpeg)
L'anirem afegint a la picada també. De fet, la picada és el secret d'aquest plat com podeu veure.
![suquet corball escamarlans pas20 suquet corball escamarlans pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/08/38/suquet-corball-escamarlans-pas20.jpeg)
En el mateix suc també daurem les patates, que les he trencat a trossos (escapçant-les).
![suquet corball escamarlans pas21 suquet corball escamarlans pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/08/95/suquet-corball-escamarlans-pas21.jpeg)
Si és patata vermella millor, ja que la farem bullir en el brou.
![suquet corball escamarlans pas22 suquet corball escamarlans pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/09/55/suquet-corball-escamarlans-pas22.jpeg)
Els tomacons, ben vermells i al punt.
![suquet corball escamarlans pas24 suquet corball escamarlans pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/10/78/suquet-corball-escamarlans-pas24.jpeg)
... ho deixem fer uns dos o tres minuts... tot remenant...
![suquet corball escamarlans pas25 suquet corball escamarlans pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/11/35/suquet-corball-escamarlans-pas25.jpeg)
Ara li tirem la picada....
![suquet corball escamarlans pas26 suquet corball escamarlans pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/11/86/suquet-corball-escamarlans-pas26.jpeg)
... i ho remenem tot plegat...
![suquet corball escamarlans pas27 suquet corball escamarlans pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/12/70/suquet-corball-escamarlans-pas27.jpeg)
Això ja fot una flaire que flipes!
![suquet corball escamarlans pas28 suquet corball escamarlans pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/13/42/suquet-corball-escamarlans-pas28.jpeg)
Jo tenia brou congelat d'un altre vegada, per tant, només l'he hagut d'escalfar.
![suquet corball escamarlans pas29 suquet corball escamarlans pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/14/20/suquet-corball-escamarlans-pas29.jpeg)
Incorporem el suquet fins cobrir generosament les patates. Si cal, ho podeu completar amb aigua.
![suquet corball escamarlans pas30 suquet corball escamarlans pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/14/74/suquet-corball-escamarlans-pas30.jpeg)
Ara abaixarem una mica el foc i taparem la cassola. Ha de coure uns 20 minutets... fins que les patates comencin a estar cuites. Rectifiqueu de sal pel camí, tot tastant el suquet.
![suquet corball escamarlans pas31 suquet corball escamarlans pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/15/43/suquet-corball-escamarlans-pas31.jpeg)
I per fi arriba el moment d'incorporar el nostre peix.
![suquet corball escamarlans pas32 suquet corball escamarlans pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/15/70/suquet-corball-escamarlans-pas32.jpeg)
Així, a trossos grans, com feien els antics pescadors, jeje.
![suquet corball escamarlans pas33 suquet corball escamarlans pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/15/97/suquet-corball-escamarlans-pas33.jpeg)
També aprofitem per posar els escamarlans... i ho repartirem estratègicament.
![suquet corball escamarlans pas34 suquet corball escamarlans pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/16/66/suquet-corball-escamarlans-pas34.jpeg)
Ara hi podeu tirar un polsim més de pebre vermell per sobre de tot el plat.
![suquet corball escamarlans pas35 suquet corball escamarlans pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/16/93/suquet-corball-escamarlans-pas35.jpeg)
Ho taparem... i ho deixarem fer uns 12-14 minuts aproximadament.
![suquet corball escamarlans pas36 suquet corball escamarlans pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/17/20/suquet-corball-escamarlans-pas36.jpeg)
Sembla que ja ho tenim. Ara, com sempre, li donarem un cop de grill dins el forn, durant 5 minuts.
![suquet corball escamarlans pas37 suquet corball escamarlans pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/17/47/suquet-corball-escamarlans-pas37.jpeg)
I sortirà així de torradet... fuasss!
![suquet corball escamarlans pas38 suquet corball escamarlans pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/17/74/suquet-corball-escamarlans-pas38.jpeg)
Això és pecat!
![suquet corball escamarlans pas39 suquet corball escamarlans pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/18/01/suquet-corball-escamarlans-pas39.jpeg)
Ja el podem servir a taula... així mateix.
![suquet corball escamarlans pas40 suquet corball escamarlans pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/18/28/suquet-corball-escamarlans-pas40.jpeg)
Un plat molt representatiu del nostre país.
![suquet corball escamarlans pas41 suquet corball escamarlans pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/18/55/suquet-corball-escamarlans-pas41.jpeg)
No vulgueu ni saber com estan aquestes patates.
![suquet corball escamarlans pas42 suquet corball escamarlans pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/18/82/suquet-corball-escamarlans-pas42.jpeg)
Servim un plat?
![suquet corball escamarlans pas43 suquet corball escamarlans pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/19/09/suquet-corball-escamarlans-pas43.jpeg)
Ho podem fer curiós... amb una mica de cada cosa i un polsim de julivert sec picat...
![suquet corball escamarlans pas44 suquet corball escamarlans pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/19/36/suquet-corball-escamarlans-pas44.jpeg)
... o podem fer com feien els pescadors... i omplir un plat fondo amb molt de suquet...
![suquet corball escamarlans pas45 suquet corball escamarlans pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/19/63/suquet-corball-escamarlans-pas45.jpeg)
... i quina carn... la del corball...
![suquet corball escamarlans pas46 suquet corball escamarlans pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/19/90/suquet-corball-escamarlans-pas46.jpeg)
Em faig ràbia a mi mateix, per què ara ja fa uns dies que el vaig menjar... i m'està entrant gana !!!
![suquet corball escamarlans pas47 suquet corball escamarlans pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/44/20/17/suquet-corball-escamarlans-pas47.jpeg)
Bon Profit!