No descobriré en aquests moments les bondats gastronòmiques del cranc blau, però sí que voldria recordar l'ús d'aquest excel·lent producte que podem trobar habitualment a les peixateries del nostre país. Un bon fumet de peix, quatre patates i una picada, i tindràs un plat per emmarcar. Vaja, per passar-hi una bona estona a taula. Som-hi!

Ingredients

4 crancs blaus vius

3 patates mitjanes

3 grans d'all

1 tros de porro trinxat

unes fulles d'api trinxades

1 ceba vermella trinxada

uns brins de safrà

1 copa de brandi

1 sípia a daus amb la melsa (salsa marró)

12 gambetes vermelles 

un grapat de tellerines o cloïsses

200 ml de tomàquet triturat 

1 cullerada de pebre vermell dolç

1 litre de fumet de peix

julivert fresc

oli d'oliva

sal

Per fer la picada:

1 gran d'all

2 llesques de pa torrat

2 nyores hidratades i sense llavors amb l'aigua d'hidratar-les

un grapat d'avellanes

una mica de julivert fresc

sal

Variants:

- Pots afegir-hi una mica de xocolata a la picada

- Ho pots fer amb cloïsses o musclos

Preparació
1.
IMG 6255

Prepara tota la verdura i trinxa-la.

2.
IMG 6252

Pela les patates i escapça-les. D'aquesta manera, el midó lligarà la salsa.

 

3.
IMG 6256

Posa les nyores en remull sense llavors.

4.
IMG 6282

Renta la sípia.

5.
IMG 6286

La meitat de la salsa marró la pots afegir al tomàquet, que li donarà molt bon gust al plat.

6.
IMG 6290

Posa-hi aquí també el pebre vermell i el safrà, i barreja-ho tot.

7.
IMG 6296

Prepara les gambes també, tot i que són opcionals.

8.
IMG 6293

Posa a escalfar el fumet de peix.

9.
IMG 6303

Renta els crancs.

10.
IMG 6315

Obra'ls i neteja'ls. Trobaràs altres receptes amb cranc blau on s'explica detalladament com netejar-los.

11.
IMG 6308

En una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva aromatitzat amb all, salta les gambes.

12.
IMG 6317

Reserva les gambes i fes el mateix amb la sípia. Reserva-ho tot plegat.

13.
IMG 6319

En el mateix oli, i si cal, afegeix-hi més, salta també els crancs que hauràs partit per la meitat.

14.
IMG 6329

De seguida que agafin color per les dues bandes, ja els pots reservar també.

15.
IMG 6326

Ara, sofregeix la ceba, l'api i el porro.

16.
IMG 6337

Quan estigui ben daurat el sofregit, afegeix-hi les patates i el brandi. Tapa-ho i deixa que s'evapori l'alcohol uns 5 minuts. Remena-ho de tant en tant.

17.
IMG 6345

Ara, afegeix-hi la barreja del tomàquet.

18.
IMG 6354

I també el fumet de peix, que ha de cobrir sobradament les patates. Sala-ho lleugerament i deixa-ho fer a foc lent durant uns 20 minuts.

19.
IMG 6260

En paral·lel, prepara la picada. En un pot, posa-hi un gra d'all pelat i un grapat d'avellanes.

20.
IMG 6264

Un parell de llesques de pa torrat.

21.
IMG 6270

Les nyores amb pell i l'aigua d'hidratar-les. Un grapat de julivert i sal.

22.
IMG 6277

Tritura-ho bé.

23.
IMG 6330

A banda, si has tingut les tellerines amb aigua i sal per purgar-les, ja les pots netejar.

24.
IMG 6383

Són molt maques avui!

25.
IMG 6358

Quan la patata estigui pràcticament cuita, afegeix-hi el cranc.

26.
IMG 6385

També les gambes i la sípia.

27.
IMG 6390

També la picada.

28.
IMG 6395

I deixa-ho bullir tot junt 10 minuts més. Rectifica de sal.

29.
IMG 6399

Quan faltin un parell de minuts per apagar el foc, afegeix-hi les tellerines.

30.
IMG 6402

I ara si, apaga el foc, ben tapat, deixa reposar el plat uns 15-20 minuts més.

31.
IMG 6408

Escalfa'l i serveix-lo. Bon profit!