"El suquet" és un plat collonut. Això d'entrada. És sinònim de guisat amb peix de roca. Un plat típic de Catalunya i també d'algunes zones costaneres de la Comunitat Valenciana, originari de la costa de Tarragona, creat pels pescadors, que a l'acabar la seva jornada i a la mateixa barca, elaboraven un guisat senzill, per al qual utilitzaven els peixos que havien quedat una mica trencats, masegats o poc presentables. Li afegien verdura i patata i per quatre duros tenien un guisat la hòstia de bo. Antigament això era menjar de pobres. Ara, en canvi, paguem el que demanin per aquest plat. El suquet ha passat a ser d'alta gastronomia.
Però tornem a l'escórpora. El peix del "Suquet" per excel·Lència. Aneu amb molt de compte per què punxa molt. Que us la netegin bé a la peixateria. Sobretot que us treguin bé totes les escames. Aquest suquet el podeu fer amb qualsevol peix, eh?... el més important és la forma de cuinar-lo.
1 escórpora a filets (d'uns 800gr) (que us posin el fetge)
2 patates grans
1 ceba
4 cullerades d'oli
pebre
sal
Per al brou:
el cap i les espines de l'escórpora
"herbes del caldo"
tot el peix que trobeu, si és de roca millor (roger, cintes, cap de lluç, un rapet, crancs, galeres, etc..)
3 fulles de llorer
Per al sofregit
1/2 porro
1 pastanaga
3 grans d'all
3 tomàquets madurs
2 cullerades d'oli
sal
vi blanc
Per a la picada:
20 gr d'avellanes torrades sense pell
1 gra d'all pelat
2 branquetes de julivert
50 gr de pa sec
100 ml de vi blanc o brou de peix
uns brins de safrà
![suquet descorpora patates pas5 suquet descorpora patates pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/14/82/suquet-descorpora-patates-pas5.jpeg)
Primer de tot prepararem un brou de peix. Posarem aigua a escalfar i colocarem tot el peix ben net a dins. He aprofitat per comprar bastant de peix i fer un bon brou. Així em sobrarà i tindré brou de peix congelat per tot el mes.
![suquet descorpora patates pas8 suquet descorpora patates pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/15/66/suquet-descorpora-patates-pas8.jpeg)
Unes cintes.
![suquet descorpora patates pas9 suquet descorpora patates pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/16/08/suquet-descorpora-patates-pas9.jpeg)
El cap de l'escòrpora.
![suquet descorpora patates pas10 suquet descorpora patates pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/16/50/suquet-descorpora-patates-pas10.jpeg)
Un rapet sencer.
![suquet descorpora patates pas11 suquet descorpora patates pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/16/92/suquet-descorpora-patates-pas11.jpeg)
Peix de roca.
![suquet descorpora patates pas12 suquet descorpora patates pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/17/34/suquet-descorpora-patates-pas12.jpeg)
L'espina d'un llenguado.
![suquet descorpora patates pas13 suquet descorpora patates pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/17/76/suquet-descorpora-patates-pas13.jpeg)
Crancs, galeres, cap de lluç, tot el que li sobri al peixater serà benvingut.
![suquet descorpora patates pas14 suquet descorpora patates pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/18/18/suquet-descorpora-patates-pas14.jpeg)
I finalment les herbes del caldo (chiribia, pastanaga, porro, api...)
![suquet descorpora patates pas15 suquet descorpora patates pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/18/60/suquet-descorpora-patates-pas15.jpeg)
El sofregit es pot fer de varies maneres. Podeu fer el sofregit i amb això preparar el brou barrejant-ho amb el peix, aigua, herbes caldo, etc... O podeu fer un sofregit de tomàquet al que després hi afegirem el brou de peix, com he fet jo. Escalfar l'oli en una cassola i afegir-hi el porro, la pastanaga, l'all i la ceba. Daurar uns quatre minuts a foc suau.
![suquet descorpora patates pas16 suquet descorpora patates pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/19/02/suquet-descorpora-patates-pas16.jpeg)
El secret d'un bon sofregit és deixar-lo caramelitzat... coure poc a poc i que es vagi torrant.
![suquet descorpora patates pas17 suquet descorpora patates pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/19/44/suquet-descorpora-patates-pas17.jpeg)
Aprofitem per daurar una mica el fetge de l'escórpora i reservar, que l'utilitzarem per la picada.
![suquet descorpora patates pas18 suquet descorpora patates pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/19/86/suquet-descorpora-patates-pas18.jpeg)
Quan estigui roset incorporar els tomàquets triturats.
![suquet descorpora patates pas20 suquet descorpora patates pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/20/70/suquet-descorpora-patates-pas20.jpeg)
Afegir un got de vi blanc. Jo he posat meitat "Gran Chef" i meitat "Albariño Rias Baixas".
![suquet descorpora patates pas21 suquet descorpora patates pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/21/12/suquet-descorpora-patates-pas21.jpeg)
Tapar i coure 5 minutets a foc lent.
![suquet descorpora patates pas22 suquet descorpora patates pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/21/54/suquet-descorpora-patates-pas22.jpeg)
Llavors, passar-li el turmix (en la mateixa paella o en un pot apart).
![suquet descorpora patates pas23 suquet descorpora patates pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/21/96/suquet-descorpora-patates-pas23.jpeg)
D'altre banda, preparar una picada. Fregir les avellanes, amb el pa sec, el julivert i l'all. Quan estigui una mica torrat, col.locar-ho en un pot per la batedora, afegir el fetge de l'escòrporda i una mica més de vi o una mica del mateix brou de peix, i tritura-ho fins obtenir una crema.
![suquet descorpora patates pas24 suquet descorpora patates pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/22/38/suquet-descorpora-patates-pas24.jpeg)
Aneu en compte no se us cremi el julivert, que serà qui mani el límit de temps.
![suquet descorpora patates pas28 suquet descorpora patates pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/23/22/suquet-descorpora-patates-pas28.jpeg)
Pelar les patates i tallar-les a rodanxes d'un centímetre de gruix. Escalfar l'oli en una cassola i, si voleu, com he fet jo, fregiu unes gambetes que ens serviran per a decorar el plat. Retirar-les i reservar-les amb l'escórpora.
![suquet descorpora patates pas29 suquet descorpora patates pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/23/64/suquet-descorpora-patates-pas29.jpeg)
En en mateix oli i en la cassola, posar el sofregit que ja tenim a punt i afegir el brou de peix (colat) suficient per a coure amb garanties les patates (que les cobreixi bastant). Salpebrar i coure durant uns 20 minuts tapat.
![suquet descorpora patates pas30 suquet descorpora patates pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/24/06/suquet-descorpora-patates-pas30.jpeg)
Quan veieu que a les patates els falta molt i molt poc, afegir els filets d'escórpora i les gambes.
![suquet descorpora patates pas31 suquet descorpora patates pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/24/48/suquet-descorpora-patates-pas31.jpeg)
Seguidament, ja podeu afegir també la picada i escampar-la bé per tota la cassola.
![suquet descorpora patates pas33 suquet descorpora patates pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/25/32/suquet-descorpora-patates-pas33.jpeg)
Salar i sacsejar la cassola de tant en tant.
![suquet descorpora patates pas34 suquet descorpora patates pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/25/74/suquet-descorpora-patates-pas34.jpeg)
Coure tres minuts més i servir ben calent, amb un cop de grill al forn (3 minutets).
![suquet descorpora patates pas36 suquet descorpora patates pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/26/58/suquet-descorpora-patates-pas36.jpeg)
Bon profit!