Avui, de nou, us presento una variant del tradicional suquet de lluç, que acompanyaré amb uns musclos "dàtil". S'anomena musclo dàtil al musclo francès de la costa de Normandia. Com sabreu, els francesos no toleren el musclo de mida grossa i aquests petitons són els que millor surten. Tot i ser petits, acostumen a sortir molt plens.

De vegades aquests musclos arriben a les nostres peixateries i val la pena aprofitar l'avinentesa. Personalment, em quedo amb els musclos de les terres de l'Ebre, així com amb el musclo de roca que podem trobar al llarg del nostre litoral. Però aquest de Normandia, realment, són musclos molt saborosos de mida petita i us agradaran segur, sobretot si sou dels que us fa una mica d'angúnia posar-vos un musclo gros a la boca. Us recomano la lectura de la recepta Musclos de Normandia a la planxa. Som-hi!

Ingredients

1 lluç fresc tallat en lloms (sense espines)

300 g de musclos dàtil

2 fulles de llorer

3 patates mitjanes

4 tomàquets madurs

1 cullerada de pebre vermell

1 raig de vi blanc per cuinar

3 grans d'all

1 ceba trinxada

pebre negre

oli d'oliva

aigua o brou de peix

sal

Variants:

Hi podeu afegir un bitxo picant al sofregit

Es pot fer el mateix guisat amb altres tipus de peix

Preparació
1.
suquet lluc patates musclos datil pas1

Rentem i preparem el lluç.

2.
suquet lluc patates musclos datil pas2

Rentem els musclos i retirem les restes d'algues i/o clapes.

3.
suquet lluc patates musclos datil pas3

Com podeu comprovar, el musclo dàtil és força petit, però també és molt ple.

4.
suquet lluc patates musclos datil pas4

Començarem per trinxar la ceba i tallar els alls a làmines gruixudes.

5.
suquet lluc patates musclos datil pas6

Mentrestant, aprofiteu per ratllar els tomàquets madurs.

6.
suquet lluc patates musclos datil pas7

Quan l'all sigui daurat...

7.
suquet lluc patates musclos datil pas8

... hi abocarem la ceba. Deixeu-ho sofregir una estona.

8.
suquet lluc patates musclos datil pas9

Aprofiteu ara per anar pelant les patates.

9.
suquet lluc patates musclos datil pas11

Afegiu-hi les fulles de llorer quan la ceba ja sigui transparent. Si voleu donar-li un toc picant, ara hi podeu afegir també una mica de bitxo trinxat.

10.
suquet lluc patates musclos datil pas12

Seguidament, incorporeu-hi el tomàquet ratllat i...

11.
suquet lluc patates musclos datil pas13

... una mica de pebre vermell dolç.

12.
suquet lluc patates musclos datil pas14

Deixeu-ho reduir uns minuts fins que el tomàquet sigui cuit i s'hagi consumit tota l'aigua.

13.
suquet lluc patates musclos datil pas15

Molt bé.

14.
suquet lluc patates musclos datil pas16
15.
suquet lluc patates musclos datil pas17

Hi posarem una mica de pebre negre...

16.
suquet lluc patates musclos datil pas18

... i una mica de sal.

17.
suquet lluc patates musclos datil pas19

Deixeu-les sofregir una estona.

18.
suquet lluc patates musclos datil pas20

Remeneu-ho per evitar que s'enganxi.

19.
suquet lluc patates musclos datil pas23

Tapeu-ho i deixeu-ho fer uns 10 minuts, fins que evapori l'alcohol.

20.
suquet lluc patates musclos datil pas24

Passat aquest temps, cobriu les patates amb aigua o brou de peix. No és necessari, però amb brou de peix sempre obtindreu un gust més intens a la salsa, tot i que amb aigua queda més que bé. Recordeu que hi estem posant peix fresc i musclos.

21.
suquet lluc patates musclos datil pas25

Tireu-hi una cullerada de farina també.

22.
suquet lluc patates musclos datil pas26

No us preocupeu pels grumolls. Com que ha de bullir es desfaran tots. La farina ens ajudarà a lligar la salsa.

23.
suquet lluc patates musclos datil pas27

Passats uns 15-20 minuts més, les patates haurien d'estar cuites.

24.
suquet lluc patates musclos datil pas29

És el moment perfecte per afegir-hi el peix. Rectifiqueu de sal.

25.
suquet lluc patates musclos datil pas30

Saleu el lluç.

26.
suquet lluc patates musclos datil pas31

I empebreu-lo.

27.
suquet lluc patates musclos datil pas32

Col·loqueu-lo amb gràcia dins la cassola.

28.
suquet lluc patates musclos datil pas33

Molt bé.

29.
suquet lluc patates musclos datil pas34

Repartiu bé els trossos.

30.
suquet lluc patates musclos datil pas35

I finalment, al mateix temps, incorporeu-hi també els musclos.

31.
suquet lluc patates musclos datil pas36

Perfecte.

32.
suquet lluc patates musclos datil pas37

Ara, si voleu, podeu sacsejar la cassola una mica, a fi i efecte d'impregnar tot el conjunt amb la salsa.

33.
suquet lluc patates musclos datil pas38

Tapeu-ho i deixeu-ho fer a foc mitjà-baix uns minuts, fins que s'obrin els musclos.

34.
suquet lluc patates musclos datil pas39

Tasteu-ho de sal. Afegiu-hi també una mica de julivert trinxat per sobre.

35.
suquet lluc patates musclos datil pas40

I ja ho tenim fet. Deixeu reposar el guisat uns minuts abans de servir.

36.
suquet lluc patates musclos datil pas41

Si voleu, ho podeu posar al forn en mode grill i daurar una mica la capa superior.

37.
suquet lluc patates musclos datil pas42

I ja ho podeu emplatar.

38.
suquet lluc patates musclos datil pas43

Ummmmm... quina flaire!

39.
suquet lluc patates musclos datil pas44

Una copeta fresca de vi blanc, no?

40.
suquet lluc patates musclos datil pas45

Bon profit!