Avui, de nou, us presento una variant del tradicional suquet de lluç, que acompanyaré amb uns musclos "dàtil". S'anomena musclo dàtil al musclo francès de la costa de Normandia. Com sabreu, els francesos no toleren el musclo de mida grossa i aquests petitons són els que millor surten. Tot i ser petits, acostumen a sortir molt plens.
De vegades aquests musclos arriben a les nostres peixateries i val la pena aprofitar l'avinentesa. Personalment, em quedo amb els musclos de les terres de l'Ebre, així com amb el musclo de roca que podem trobar al llarg del nostre litoral. Però aquest de Normandia, realment, són musclos molt saborosos de mida petita i us agradaran segur, sobretot si sou dels que us fa una mica d'angúnia posar-vos un musclo gros a la boca. Us recomano la lectura de la recepta Musclos de Normandia a la planxa. Som-hi!
1 lluç fresc tallat en lloms (sense espines)
300 g de musclos dàtil
2 fulles de llorer
3 patates mitjanes
4 tomàquets madurs
1 cullerada de pebre vermell
1 raig de vi blanc per cuinar
3 grans d'all
1 ceba trinxada
pebre negre
oli d'oliva
aigua o brou de peix
sal
Variants:
Hi podeu afegir un bitxo picant al sofregit
Es pot fer el mateix guisat amb altres tipus de peix
![suquet lluc patates musclos datil pas1 suquet lluc patates musclos datil pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/80/85/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas1.jpeg)
Rentem i preparem el lluç.
![suquet lluc patates musclos datil pas2 suquet lluc patates musclos datil pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/81/12/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas2.jpeg)
Rentem els musclos i retirem les restes d'algues i/o clapes.
![suquet lluc patates musclos datil pas3 suquet lluc patates musclos datil pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/81/72/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas3.jpeg)
Com podeu comprovar, el musclo dàtil és força petit, però també és molt ple.
![suquet lluc patates musclos datil pas4 suquet lluc patates musclos datil pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/82/41/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas4.jpeg)
Començarem per trinxar la ceba i tallar els alls a làmines gruixudes.
![suquet lluc patates musclos datil pas6 suquet lluc patates musclos datil pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/82/95/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas6.jpeg)
Mentrestant, aprofiteu per ratllar els tomàquets madurs.
![suquet lluc patates musclos datil pas7 suquet lluc patates musclos datil pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/83/22/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas7.jpeg)
Quan l'all sigui daurat...
![suquet lluc patates musclos datil pas8 suquet lluc patates musclos datil pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/83/73/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas8.jpeg)
... hi abocarem la ceba. Deixeu-ho sofregir una estona.
![suquet lluc patates musclos datil pas9 suquet lluc patates musclos datil pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/84/00/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas9.jpeg)
Aprofiteu ara per anar pelant les patates.
![suquet lluc patates musclos datil pas11 suquet lluc patates musclos datil pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/84/54/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas11.jpeg)
Afegiu-hi les fulles de llorer quan la ceba ja sigui transparent. Si voleu donar-li un toc picant, ara hi podeu afegir també una mica de bitxo trinxat.
![suquet lluc patates musclos datil pas12 suquet lluc patates musclos datil pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/84/81/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas12.jpeg)
Seguidament, incorporeu-hi el tomàquet ratllat i...
![suquet lluc patates musclos datil pas13 suquet lluc patates musclos datil pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/85/08/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas13.jpeg)
... una mica de pebre vermell dolç.
![suquet lluc patates musclos datil pas14 suquet lluc patates musclos datil pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/85/35/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas14.jpeg)
Deixeu-ho reduir uns minuts fins que el tomàquet sigui cuit i s'hagi consumit tota l'aigua.
![suquet lluc patates musclos datil pas15 suquet lluc patates musclos datil pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/85/62/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas15.jpeg)
Molt bé.
![suquet lluc patates musclos datil pas16 suquet lluc patates musclos datil pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/85/89/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas16.jpeg)
![suquet lluc patates musclos datil pas17 suquet lluc patates musclos datil pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/86/16/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas17.jpeg)
Hi posarem una mica de pebre negre...
![suquet lluc patates musclos datil pas18 suquet lluc patates musclos datil pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/86/43/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas18.jpeg)
... i una mica de sal.
![suquet lluc patates musclos datil pas19 suquet lluc patates musclos datil pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/86/70/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas19.jpeg)
Deixeu-les sofregir una estona.
![suquet lluc patates musclos datil pas20 suquet lluc patates musclos datil pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/86/97/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas20.jpeg)
Remeneu-ho per evitar que s'enganxi.
![suquet lluc patates musclos datil pas23 suquet lluc patates musclos datil pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/88/11/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas23.jpeg)
Tapeu-ho i deixeu-ho fer uns 10 minuts, fins que evapori l'alcohol.
![suquet lluc patates musclos datil pas24 suquet lluc patates musclos datil pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/88/38/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas24.jpeg)
Passat aquest temps, cobriu les patates amb aigua o brou de peix. No és necessari, però amb brou de peix sempre obtindreu un gust més intens a la salsa, tot i que amb aigua queda més que bé. Recordeu que hi estem posant peix fresc i musclos.
![suquet lluc patates musclos datil pas25 suquet lluc patates musclos datil pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/88/65/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas25.jpeg)
Tireu-hi una cullerada de farina també.
![suquet lluc patates musclos datil pas26 suquet lluc patates musclos datil pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/88/92/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas26.jpeg)
No us preocupeu pels grumolls. Com que ha de bullir es desfaran tots. La farina ens ajudarà a lligar la salsa.
![suquet lluc patates musclos datil pas27 suquet lluc patates musclos datil pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/89/19/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas27.jpeg)
Passats uns 15-20 minuts més, les patates haurien d'estar cuites.
![suquet lluc patates musclos datil pas29 suquet lluc patates musclos datil pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/90/15/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas29.jpeg)
És el moment perfecte per afegir-hi el peix. Rectifiqueu de sal.
![suquet lluc patates musclos datil pas30 suquet lluc patates musclos datil pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/90/42/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas30.jpeg)
Saleu el lluç.
![suquet lluc patates musclos datil pas31 suquet lluc patates musclos datil pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/90/69/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas31.jpeg)
I empebreu-lo.
![suquet lluc patates musclos datil pas32 suquet lluc patates musclos datil pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/90/96/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas32.jpeg)
Col·loqueu-lo amb gràcia dins la cassola.
![suquet lluc patates musclos datil pas33 suquet lluc patates musclos datil pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/91/23/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas33.jpeg)
Molt bé.
![suquet lluc patates musclos datil pas34 suquet lluc patates musclos datil pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/91/50/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas34.jpeg)
Repartiu bé els trossos.
![suquet lluc patates musclos datil pas35 suquet lluc patates musclos datil pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/91/77/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas35.jpeg)
I finalment, al mateix temps, incorporeu-hi també els musclos.
![suquet lluc patates musclos datil pas36 suquet lluc patates musclos datil pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/92/04/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas36.jpeg)
Perfecte.
![suquet lluc patates musclos datil pas37 suquet lluc patates musclos datil pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/92/31/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas37.jpeg)
Ara, si voleu, podeu sacsejar la cassola una mica, a fi i efecte d'impregnar tot el conjunt amb la salsa.
![suquet lluc patates musclos datil pas38 suquet lluc patates musclos datil pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/92/58/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas38.jpeg)
Tapeu-ho i deixeu-ho fer a foc mitjà-baix uns minuts, fins que s'obrin els musclos.
![suquet lluc patates musclos datil pas39 suquet lluc patates musclos datil pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/92/85/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas39.jpeg)
Tasteu-ho de sal. Afegiu-hi també una mica de julivert trinxat per sobre.
![suquet lluc patates musclos datil pas40 suquet lluc patates musclos datil pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/93/12/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas40.jpeg)
I ja ho tenim fet. Deixeu reposar el guisat uns minuts abans de servir.
![suquet lluc patates musclos datil pas41 suquet lluc patates musclos datil pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/93/39/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas41.jpeg)
Si voleu, ho podeu posar al forn en mode grill i daurar una mica la capa superior.
![suquet lluc patates musclos datil pas42 suquet lluc patates musclos datil pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/93/66/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas42.jpeg)
I ja ho podeu emplatar.
![suquet lluc patates musclos datil pas43 suquet lluc patates musclos datil pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/93/93/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas43.jpeg)
Ummmmm... quina flaire!
![suquet lluc patates musclos datil pas44 suquet lluc patates musclos datil pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/94/20/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas44.jpeg)
Una copeta fresca de vi blanc, no?
![suquet lluc patates musclos datil pas45 suquet lluc patates musclos datil pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/94/47/suquet-lluc-patates-musclos-datil-pas45.jpeg)
Bon profit!