Segons la Viquipèdia, el suquet de peix és un plat fet habitualment en cassola, amb trossos de diferents peixos i patata, típic de tota la zona costanera i illenca dels Països Catalans. És un plat senzill, però nutritiu que elaboraven en origen els pescadors en arribar a casa després de la feina amb els peixos que havien quedat malmesos i no podrien vendre.

A la Grècia Antiga ja es feien preparacions de peix i marisc molt similars, però, és clar, sense patata ni tomàquet, i les van estendre a tota la Mediterrània. La majoria d'aquests països van incorporar aquests dos ingredients com a productes importants a la dieta en general i en aquesta sopa en particular, que a cada lloc ha derivat en plats molt pareguts, com el zimino a Sardenya, l'aziminu a Còrsega, la bullabessa occitana o la caldeirada portuguesa. Som-hi!

Ingredients

1 cua de rap gran

3 patates blanques (noves) de mida mitjana

2 tomàquets madurs

2 nyores

oli d'oliva

sal

aigua o brou de peix

Per la picada:

un grapat d'ametlles torrades

un grapat d'avellanes torrades

2 llesques de pa torrat o fregit

un parell de branques de julivert fresc

1 cullerada de farina

4 alls fregits

2 cullerades de la salsa de la cassola

Variants:

Hi podeu afegir el fetge del rap fregit a la picada

Preparació
1.
suquet rap patates pas1

Preparem tots els ingredients. Utilitzarem un morter dels de tota la vida per fer la picada.

2.
suquet rap patates pas2

He tret una mica de brou de peix que tenia al congelador. Si no en teniu, podeu posar-hi aigua, però si voleu fer el brou de peix podeu consultar la recepta.

3.
suquet rap patates pas4

Peleu les avellanes i les ametlles i les poseu dins el morter.

4.
suquet rap patates pas6

En una cassola baixa, afegir un bon raig d'oli d'oliva.

5.
suquet rap patates pas7

Fregirem els alls i el pa.

6.
suquet rap patates pas8

I abans que es cremin els retirarem...

7.
suquet rap patates pas9

... i els posarem dins el morter.

8.
suquet rap patates pas10

Ara, escaldarem les nyores amb aigua calenta durant uns minuts...

9.
suquet rap patates pas11

... seguidament, les obriu i amb una cullera rasqueu la carn que hi ha enganxada a la pell...

10.
suquet rap patates pas12

Aquesta pasta és la que ens interessa.

11.
suquet rap patates pas13

La podeu barrejar amb els tomàquets que haurem ratllat.

12.
suquet rap patates pas14

Ara, heu d'escapçar les patates perquè deixin anar tot el midó... i lligui millor la salsa del plat.

13.
suquet rap patates pas15

Feu un tall fins a la meitat del recorregut i la resta forceu que es trenqui amb la mà, que el tall no quedi net.

14.
suquet rap patates pas16

Us han de quedar així.

15.
suquet rap patates pas17

Incorporem el julivert a la picada... i anirem picant...

16.
suquet rap patates pas18

Alhora, ja podrem marcar les patates...

17.
suquet rap patates pas19

... fins que agafin un color daurat. No les volem fregir ni coure, només marcar ràpidament.

18.
suquet rap patates pas20

A continuació, afegirem el tomàquet amb les nyores.

19.
suquet rap patates pas21

Ho remenem i ho tapem... i ho deixarem reduir uns 5 minutets. Remeneu-lo que no s'enganxin les patates.

20.
suquet rap patates pas22

Seguim picant la picada...

21.
suquet rap patates pas23

Ara incorporem un raig de vi blanc a les patates...

22.
suquet rap patates pas24

Remenem una mica i deixem reduir 5 minuts més tapat.

23.
suquet rap patates pas25

Llavors, ja podrem incorporar el brou.

24.
suquet rap patates pas26

El brou ha de cobrir les patates gairebé del tot.

25.
suquet rap patates pas27

... una mica més...

26.
suquet rap patates pas28

Ara sí.

27.
suquet rap patates pas29

Podem agafar un parell de cullerades d'aquest suquet per a lligar la nostra picada.

28.
suquet rap patates pas30

Als 15-20 minutets, quan les patates comencin a estovar-se, afegirem el rap salpebrat.

29.
suquet rap patates pas31

Ho taparem i ho deixarem coure amb el peix uns 10 minutets... però ara posarem la picada al cap de 2 minuts de coure.

30.
suquet rap patates pas32

Ja tenim la picada a punt.

31.
suquet rap patates pas33

La podem incorporar al nostre guisat.

32.
suquet rap patates pas34

Remeneu bé la salsa per a repartir la picada per tot el plat.

33.
suquet rap patates pas36

Finalment, només ens quedarà posar-ho al forn (mode grill)... uns 5 minutets.

34.
suquet rap patates pas37

D'aquesta manera obtindrem aquest torradet tan apetitós.

35.
suquet rap patates pas38

Avui, contràriament al que és habitual, l'he acompanyat d'un vi negre Raimat Abadía. Qui diu que el peix s'ha de menjar sempre amb vi blanc?

36.
suquet rap patates pas39

Aquí el teniu emplatat.

37.
suquet rap patates pas40

Us puc garantir que era deliciós.

38.
suquet rap patates pas41

A moltes receptes de suquet... podeu enfarinar i fregir el rap prèviament també. Doncs això és tot. Espero que us hagi agradat. Bon Profit!

39.
suquet rap patates pas42