Segons la Viquipèdia, el suquet de peix és un plat fet habitualment en cassola, amb trossos de diferents peixos i patata, típic de tota la zona costanera i illenca dels Països Catalans. És un plat senzill, però nutritiu que elaboraven en origen els pescadors en arribar a casa després de la feina amb els peixos que havien quedat malmesos i no podrien vendre.
A la Grècia Antiga ja es feien preparacions de peix i marisc molt similars, però, és clar, sense patata ni tomàquet, i les van estendre a tota la Mediterrània. La majoria d'aquests països van incorporar aquests dos ingredients com a productes importants a la dieta en general i en aquesta sopa en particular, que a cada lloc ha derivat en plats molt pareguts, com el zimino a Sardenya, l'aziminu a Còrsega, la bullabessa occitana o la caldeirada portuguesa. Som-hi!
1 cua de rap gran
3 patates blanques (noves) de mida mitjana
2 tomàquets madurs
2 nyores
oli d'oliva
sal
aigua o brou de peix
Per la picada:
un grapat d'ametlles torrades
un grapat d'avellanes torrades
2 llesques de pa torrat o fregit
un parell de branques de julivert fresc
1 cullerada de farina
4 alls fregits
2 cullerades de la salsa de la cassola
Variants:
Hi podeu afegir el fetge del rap fregit a la picada
![suquet rap patates pas1 suquet rap patates pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/97/77/suquet-rap-patates-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients. Utilitzarem un morter dels de tota la vida per fer la picada.
![suquet rap patates pas2 suquet rap patates pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/98/01/suquet-rap-patates-pas2.jpeg)
He tret una mica de brou de peix que tenia al congelador. Si no en teniu, podeu posar-hi aigua, però si voleu fer el brou de peix podeu consultar la recepta.
![suquet rap patates pas4 suquet rap patates pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/98/49/suquet-rap-patates-pas4.jpeg)
Peleu les avellanes i les ametlles i les poseu dins el morter.
![suquet rap patates pas6 suquet rap patates pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/99/09/suquet-rap-patates-pas6.jpeg)
En una cassola baixa, afegir un bon raig d'oli d'oliva.
![suquet rap patates pas7 suquet rap patates pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/99/39/suquet-rap-patates-pas7.jpeg)
Fregirem els alls i el pa.
![suquet rap patates pas8 suquet rap patates pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/75/99/78/suquet-rap-patates-pas8.jpeg)
I abans que es cremin els retirarem...
![suquet rap patates pas9 suquet rap patates pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/00/05/suquet-rap-patates-pas9.jpeg)
... i els posarem dins el morter.
![suquet rap patates pas10 suquet rap patates pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/00/29/suquet-rap-patates-pas10.jpeg)
Ara, escaldarem les nyores amb aigua calenta durant uns minuts...
![suquet rap patates pas11 suquet rap patates pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/00/53/suquet-rap-patates-pas11.jpeg)
... seguidament, les obriu i amb una cullera rasqueu la carn que hi ha enganxada a la pell...
![suquet rap patates pas12 suquet rap patates pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/00/77/suquet-rap-patates-pas12.jpeg)
Aquesta pasta és la que ens interessa.
![suquet rap patates pas13 suquet rap patates pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/01/01/suquet-rap-patates-pas13.jpeg)
La podeu barrejar amb els tomàquets que haurem ratllat.
![suquet rap patates pas14 suquet rap patates pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/01/25/suquet-rap-patates-pas14.jpeg)
Ara, heu d'escapçar les patates perquè deixin anar tot el midó... i lligui millor la salsa del plat.
![suquet rap patates pas15 suquet rap patates pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/01/49/suquet-rap-patates-pas15.jpeg)
Feu un tall fins a la meitat del recorregut i la resta forceu que es trenqui amb la mà, que el tall no quedi net.
![suquet rap patates pas16 suquet rap patates pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/01/73/suquet-rap-patates-pas16.jpeg)
Us han de quedar així.
![suquet rap patates pas17 suquet rap patates pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/01/97/suquet-rap-patates-pas17.jpeg)
Incorporem el julivert a la picada... i anirem picant...
![suquet rap patates pas18 suquet rap patates pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/02/21/suquet-rap-patates-pas18.jpeg)
Alhora, ja podrem marcar les patates...
![suquet rap patates pas19 suquet rap patates pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/02/45/suquet-rap-patates-pas19.jpeg)
... fins que agafin un color daurat. No les volem fregir ni coure, només marcar ràpidament.
![suquet rap patates pas20 suquet rap patates pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/02/69/suquet-rap-patates-pas20.jpeg)
A continuació, afegirem el tomàquet amb les nyores.
![suquet rap patates pas21 suquet rap patates pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/02/93/suquet-rap-patates-pas21.jpeg)
Ho remenem i ho tapem... i ho deixarem reduir uns 5 minutets. Remeneu-lo que no s'enganxin les patates.
![suquet rap patates pas22 suquet rap patates pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/03/17/suquet-rap-patates-pas22.jpeg)
Seguim picant la picada...
![suquet rap patates pas23 suquet rap patates pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/03/41/suquet-rap-patates-pas23.jpeg)
Ara incorporem un raig de vi blanc a les patates...
![suquet rap patates pas24 suquet rap patates pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/03/65/suquet-rap-patates-pas24.jpeg)
Remenem una mica i deixem reduir 5 minuts més tapat.
![suquet rap patates pas25 suquet rap patates pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/03/89/suquet-rap-patates-pas25.jpeg)
Llavors, ja podrem incorporar el brou.
![suquet rap patates pas26 suquet rap patates pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/04/13/suquet-rap-patates-pas26.jpeg)
El brou ha de cobrir les patates gairebé del tot.
![suquet rap patates pas27 suquet rap patates pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/04/37/suquet-rap-patates-pas27.jpeg)
... una mica més...
![suquet rap patates pas28 suquet rap patates pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/04/61/suquet-rap-patates-pas28.jpeg)
Ara sí.
![suquet rap patates pas29 suquet rap patates pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/04/85/suquet-rap-patates-pas29.jpeg)
Podem agafar un parell de cullerades d'aquest suquet per a lligar la nostra picada.
![suquet rap patates pas30 suquet rap patates pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/05/09/suquet-rap-patates-pas30.jpeg)
Als 15-20 minutets, quan les patates comencin a estovar-se, afegirem el rap salpebrat.
![suquet rap patates pas31 suquet rap patates pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/05/33/suquet-rap-patates-pas31.jpeg)
Ho taparem i ho deixarem coure amb el peix uns 10 minutets... però ara posarem la picada al cap de 2 minuts de coure.
![suquet rap patates pas32 suquet rap patates pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/05/57/suquet-rap-patates-pas32.jpeg)
Ja tenim la picada a punt.
![suquet rap patates pas33 suquet rap patates pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/05/81/suquet-rap-patates-pas33.jpeg)
La podem incorporar al nostre guisat.
![suquet rap patates pas34 suquet rap patates pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/06/05/suquet-rap-patates-pas34.jpeg)
Remeneu bé la salsa per a repartir la picada per tot el plat.
![suquet rap patates pas36 suquet rap patates pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/06/53/suquet-rap-patates-pas36.jpeg)
Finalment, només ens quedarà posar-ho al forn (mode grill)... uns 5 minutets.
![suquet rap patates pas37 suquet rap patates pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/06/77/suquet-rap-patates-pas37.jpeg)
D'aquesta manera obtindrem aquest torradet tan apetitós.
![suquet rap patates pas38 suquet rap patates pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/07/31/suquet-rap-patates-pas38.jpeg)
Avui, contràriament al que és habitual, l'he acompanyat d'un vi negre Raimat Abadía. Qui diu que el peix s'ha de menjar sempre amb vi blanc?
![suquet rap patates pas39 suquet rap patates pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/07/67/suquet-rap-patates-pas39.jpeg)
Aquí el teniu emplatat.
![suquet rap patates pas40 suquet rap patates pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/07/91/suquet-rap-patates-pas40.jpeg)
Us puc garantir que era deliciós.
![suquet rap patates pas41 suquet rap patates pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/08/15/suquet-rap-patates-pas41.jpeg)
A moltes receptes de suquet... podeu enfarinar i fregir el rap prèviament també. Doncs això és tot. Espero que us hagi agradat. Bon Profit!
![suquet rap patates pas42 suquet rap patates pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/08/39/suquet-rap-patates-pas42.jpeg)