Quan arriba el desembre, i als qui ens agrada la cuina, comença el neguit de pensar i decidir quina serà la recepta amb la qual sorprendrem els amics i família. Aquesta d'avui, és la recepta que necessites: recepta tradicional, bon producte i un luxe a taula. I, entre tu i jo, tampoc és tan complicada de fer. T'atreveixes a fer-la i deixar bocabadats als convidats? Som-hi!
- 1 turbot tallat en filets (i les espines per fer el fumet)
- 4 patates esbocinades
- 400 g de cloïsses gallegues vives
- Uns brins de safrà
- 2 fulles de llorer
- 3 o 4 alls
- 1/2 ceba trinxada
- 200 g de tomàquet triturat
- 1 cullerada de pebre vermell
- Oli d'oliva verge extra
- 2 bitxos picants (opcional)
- Sal
Per fer la picada:
- 2 llesques petites de pa
- Un grapat d'ametlles crues
- Julivert fresc
- 1 cullerot de fumet
- Sal
Primer de tot, posa les cloïsses amb aigua i sal durant una hora per purgar-les.
Prepara la resta d'ingredients.
Demana que et tallin el turbot a filets i que et guardin les espines.
Posa totes les espines i el cap a bullir amb un litre d'aigua i una mica de sal.
En una cassola amb una mica d'oli, daura un parell d'alls laminats, les ametlles i el pa.
Passa-ho tot a un pot per triturar. Quan el fumet estigui fet, afegeix un cullerot de brou i ho tritures amb una mica de julivert i sal.
A la mateixa cassola, daura un parell d'alls trinxats.
Quan agafin color, afegeix la ceba trinxada.
I seguidament, uns brins de safrà, el llorer i una o dues caienes o bitxo picant.
Quan tot agafi color, afegeix el tomàquet a la cassola.
I el pebre vermell.
Deixa-ho sofregir tot junt una estona fins que gairebé caramel·litzi, que no hi hagi líquid. Però vigila no es cremi.
Mentrestant, pela i talla les patates a trossos.
Afegeix les patates al sofregit.
I remena-ho tot plegat.
Amb tot, ja tindrà fet el fumet, que no necessita més que 20 minuts.
Cola el fumet i mulla les patates fins cobrir-les.
Afegeix també la picada.
Deixa coure les patates uns 20 minuts. Rectifica de sal.
Mentrestant, prepara els talls de turbot.
Quan la patata estigui pràcticament cuita, ja hi podràs posar el peix.
Reparteix-lo.
Al mateix moment, i un cop rentades, ja hi pots afegir les cloïsses.
Tapa-ho i deixa-ho fer uns 10 minuts més.
Finalment, afegeix una mica de julivert trinxat.
Deixa reposar el suquet entre 10 i 15 minuts abans de servir-lo. De fet, el pots deixar cuinat amb les patates i deixar el peix a la nevera per acabar el plat en 10 minuts.
Serveix el suquet ben calent. Bon profit!