Quan arriba el desembre, i als qui ens agrada la cuina, comença el neguit de pensar i decidir quina serà la recepta amb la qual sorprendrem els amics i família. Aquesta d'avui, és la recepta que necessites: recepta tradicional, bon producte i un luxe a taula. I, entre tu i jo, tampoc és tan complicada de fer. T'atreveixes a fer-la i deixar bocabadats als convidats? Som-hi!

Ingredients
  • 1 turbot tallat en filets (i les espines per fer el fumet)
  • 4 patates esbocinades
  • 400 g de cloïsses gallegues vives
  • Uns brins de safrà
  • 2 fulles de llorer
  • 3 o 4 alls 
  • 1/2 ceba trinxada
  • 200 g de tomàquet triturat
  • 1 cullerada de pebre vermell 
  • Oli d'oliva verge extra
  • 2 bitxos picants (opcional)
  • Sal

Per fer la picada:

  • 2 llesques petites de pa
  • Un grapat d'ametlles crues
  • Julivert fresc
  • 1 cullerot de fumet
  • Sal
Preparació
1.
IMG 9260

Primer de tot, posa les cloïsses amb aigua i sal durant una hora per purgar-les.

2.
IMG 9208

Prepara la resta d'ingredients.

3.
IMG 9222

Demana que et tallin el turbot a filets i que et guardin les espines.

4.
IMG 9218

Posa totes les espines i el cap a bullir amb un litre d'aigua i una mica de sal.

5.
IMG 9232

En una cassola amb una mica d'oli, daura un parell d'alls laminats, les ametlles i el pa.

6.
IMG 9235

Passa-ho tot a un pot per triturar. Quan el fumet estigui fet, afegeix un cullerot de brou i ho tritures amb una mica de julivert i sal.

7.
IMG 9240

A la mateixa cassola, daura un parell d'alls trinxats.

8.
IMG 9243

Quan agafin color, afegeix la ceba trinxada.

9.
IMG 9247

I seguidament, uns brins de safrà, el llorer i una o dues caienes o bitxo picant.

10.
IMG 9250

Quan tot agafi color, afegeix el tomàquet a la cassola.

11.
IMG 9256

I el pebre vermell.

12.
IMG 9262

Deixa-ho sofregir tot junt una estona fins que gairebé caramel·litzi, que no hi hagi líquid. Però vigila no es cremi.

13.
IMG 9267

Mentrestant, pela i talla les patates a trossos. 

14.
IMG 9269

Afegeix les patates al sofregit.

15.
IMG 9272

I remena-ho tot plegat.

16.
IMG 9275

Amb tot, ja tindrà fet el fumet, que no necessita més que 20 minuts. 

17.
IMG 9277

Cola el fumet i mulla les patates fins cobrir-les.

18.
IMG 9283

Afegeix també la picada.

19.
IMG 9290

Deixa coure les patates uns 20 minuts. Rectifica de sal.

20.
IMG 9288

Mentrestant, prepara els talls de turbot.

21.
IMG 9297

Quan la patata estigui pràcticament cuita, ja hi podràs posar el peix.

22.
IMG 9298

Reparteix-lo.

23.
IMG 9303

Al mateix moment, i un cop rentades, ja hi pots afegir les cloïsses.

24.
IMG 9315

Tapa-ho i deixa-ho fer uns 10 minuts més.

25.
IMG 9317

Finalment, afegeix una mica de julivert trinxat.

26.
IMG 9370

Deixa reposar el suquet entre 10 i 15 minuts abans de servir-lo. De fet, el pots deixar cuinat amb les patates i deixar el peix a la nevera per acabar el plat en 10 minuts.

27.
IMG 9374

Serveix el suquet ben calent. Bon profit!