Avui us explicaré com fer l'arròs pel sushi. Si teniu arrossera, podeu utilitzar-la per coure l'arròs al vapor. Si no, podeu fer servir la tècnica de segellar una cassola amb paper d'alumini, com faré jo. És una tècnica que he vist emprar a un mestre de cuina japonès... i, sincerament, m'ha anat de meravella. Aquesta és una recepta bàsica per a poder elaborar les tantes i tantes varietats de sushi que existeixen. Tsch... i us confessaré una cosa: és entretingut, sí... però també és molt divertit fer sushi.

Ingredients

160gr. sucre

3 culleradetes de Mirin (derivat del Sake)

sal fina  

aigua

500gr. arròs per sushi  

190cc. vinagre d'arròs

Preparació
1.
sushi elaboracio larros shar pas1

Utilitzaré aquest arròs especial per sushi, que podeu comprar avui en dia en qualsevol gran superficie.

2.
sushi elaboracio larros shar pas2

En aquesta caixa venen dos paquets de 500gr, que va fantàsticament ja que amb 500gr. podrem fer molt de sushi, més endavant ho veurem.

3.
sushi elaboracio larros shar pas3

Ja sabeu que ha de ser un arròs de gra petit i jove.

4.
sushi elaboracio larros shar pas4

El primer pas serà treure l'excés de midó. Agafeu una cassola fonda i poseu-hi tot l'arròs (OKOME).

5.
sushi elaboracio larros shar pas5

Ara, sota l'aixeta, haureu de rentar l'arròs per extreure'n el midó (el suquet blanc). Podeu remenar l'arròs però amb carinyo de no malmètre'l.

6.
sushi elaboracio larros shar pas6

Buideu tota l'aigua (l'arròs no!)... i repetiu el mateix procés.

7.
sushi elaboracio larros shar pas8

Repetiu el procés fins que l'aigua surti pràcticament transparent. Us caldrà fer-ho de 5 a 7 cops.

8.
sushi elaboracio larros shar pas9

Un cop hem tret l'excés de midó a l'arròs... hi posarem l'aigua de cocció.

9.
sushi elaboracio larros shar pas10

Alguns diuen la mateixa quantitat d'aigua que d'arròs. La quantitat perfecte són uns 2,5cm d'aigua sobre el nivell d'arròs. Això, els "Itamae" (mestres de cuina japonesos) ho fan amb les mans. S'ha de posar la mà plana sobre l'arròs i l'aigua ha de superar els artells. Ara, es recomana deixar l'arròs reposar dins l'aigua durant una hora, per hidratar-lo.

10.
sushi elaboracio larros shar pas11

Seguidament, com us comentava en la introducció, tancarem l'olla amb una capa de paper d'alumini.

11.
sushi elaboracio larros shar pas12

Que quedi 100% segellada.

 

12.
sushi elaboracio larros shar pas13

Poseu-hi una tapa al damunt.

13.
sushi elaboracio larros shar pas14

I un pes a sobre... com pot ser un bol metàl·lic.

14.
sushi elaboracio larros shar pas15

Tsch... sembla tot un invent del doctor "Bacterio"... però és una tècnica que utilitzen molts mestres de cuina japonesos. Poseu a coure l'arròs durant uns 15 minuts, amb el foc baix.

15.
sushi elaboracio larros shar pas16

Passats els 15 minuts, apagueu el foc i deixeu que continuï tapat, amb cocció passiva, durant 10-12 minutets més.

16.
sushi elaboracio larros shar pas17

Mentre es fa l'arròs... podem anar preparant l'amanit (SU). En un bol hi posem una cullerada de sal fina...

17.
sushi elaboracio larros shar pas18

... i tot el sucre....

18.
sushi elaboracio larros shar pas19

... el vinagre d'arròs...

19.
sushi elaboracio larros shar pas20

... per aquesta quantitat d'arròs tota l'ampolla (150ml)....

20.
sushi elaboracio larros shar pas21

... i les 3 cullerades de mirin... que és un derivat del sake.

21.
sushi elaboracio larros shar pas22

Heu de remenar-ho tot fins disoldre completament el sucre i la sal.

22.
sushi elaboracio larros shar pas23

... així.

23.
sushi elaboracio larros shar pas24

L'arròs ja ha cuit 15 minuts al foc i 15 en passiu. Destapem.

24.
sushi elaboracio larros shar pas25

Ja tindrem cuit el nostre GOHAN o arròs cuit.

25.
sushi elaboracio larros shar pas26

Col·loqueu-lo en una safata gran... per refredar-lo i airejar-lo bé.

26.
sushi elaboracio larros shar pas27

Notareu que està extremadament enganxós.

27.
sushi elaboracio larros shar pas28

Ara anem a fer el SHARI, o arròs cuit (GOHAN) amanit ja amb vinagre (SU).

28.
sushi elaboracio larros shar pas29

Ruixeu una mica d'amanit per sobre de l'arròs... (no el poseu tot).

29.
sushi elaboracio larros shar pas30

... i amb una cullerada procureu barrejar-lo bé. Però sempre sense malmètre l'arròs... amb carinyo.

30.
sushi elaboracio larros shar pas31

Tireu un altre xorret de vinagre... i repetiu el procés... unes 4 o 5 vegades fins consumir tot l'amanit.

31.
sushi elaboracio larros shar pas32

No ho tasteu ara perquè us semblarà excessivament fort de vinagre. És normal.

32.
sushi elaboracio larros shar pas33

Que ens quedarà?... deixar reposar l'arròs a temperatura ambient durant un parell o tres d'hores.

33.
sushi elaboracio larros shar pas34

Tapeu-lo amb un drap humit. Passat aquest temps, ja podreu començar les vostres elaboracions de sushi amb aquest "SHAR".

34.
sushi elaboracio larros shar pas35

Aquí teniu un assortiment de "Sushi: Makizushi, Sashimi i Nigirizushi". Bon Profit!