Fa poc vam veure com elaborar l'arròs per sushi (Shar), que s'ha d'amanir amb vinagre d'arròs. Per tant, i partint que ja tenim fet aquest arròs... veurem com acabar de les varietats de sushi: Sashimi, Nigiri i Maki... fent ús de salmó (sake) i tonyina (maguro). El tamany utilitzat és hosomaki (rotllets petits). Ja sabeu que no soc cap mestre cuiner japonés (Itamae), i tan sols espero estar a l'alçada... o com a mínim... no fer el ridícul. Estic satisfet amb el resultat i poc a poc us aniré mostrant més varietats de sushi.
250gr. arròs de japonés amanit (Shar)
1 cogombret fresc
surimi o palets de cranc
peix cru al gust (salmó i tonyina)
Variants:
- Als maki de cogombre es pot incorporar una mica de maionesa i alvocat en tires
- El niguiri de maguro (tonyina) es poden lligar amb una tira d'alga i untar amb una mica de wasabi
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas1 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/31/65/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas1.jpeg)
Utilitzaré un cogombre petitet.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas2 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/32/07/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas2.jpeg)
El pelem...
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas3 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/32/49/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas3.jpeg)
Traiem les llavors...
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas4 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/32/97/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas4.jpeg)
I el tallem amb carinyo... fins que ens quedi una tira quadradeta...
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas5 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/33/78/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas5.jpeg)
... més o menys d'aquest tamany.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas6 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/34/59/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas6.jpeg)
Farem el mateix amb el surimi.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas7 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/35/34/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas7.jpeg)
Anem a pel peix. En aquesta ocasió utilitzaré salmó (SAKE) i tonyina (MAGURO). Com veureu, els he congelat prèviament... pel tema del anisakis. Això cadascú.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas8 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/36/33/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas8.jpeg)
Podem fer unes tires més amples i grosses pels NIGIRI....
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas9 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/37/11/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas9.jpeg)
... i d'altre quadradetes com el cogombre pels MAKI.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas10 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/37/53/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas10.jpeg)
OK, tenim el farciment a punt.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas11 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/37/95/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas11.jpeg)
Utilitzaré wasabi en pasta que podeu comprar en qualsevol gran superficie.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas12 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/38/58/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas12.jpeg)
És un tubet molt mono.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas13 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/39/36/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas13.jpeg)
Com us he comentat, avui farem MAKI, SASHIMI I NIGIRI del tamany HOSOMAKI.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas14 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/40/11/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas14.jpeg)
Com veureu, les tires d'alga NORI són la meitat de grans que les utilitzades per fer el FUTOMAKI. Col·locarem l'alga sobre la nostre esterilla o MAKISU.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas15 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/40/98/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas15.jpeg)
Les algues nori tenen una part rugosa i una part llisa que brilla. La que brilla va a sota i l'arròs es col·loca a sobre de la més rugosa.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas16 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/42/06/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas16.jpeg)
Anem a treballar l'arròs i, per tant, és imprescindible mullar-se suaument les mans, per evitar que s'enganxi en excés. Això s'ha de fer cada cop que vulgueu tocar l'arròs...però també eviteu mullar massa l'arròs.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas17 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/42/57/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas17.jpeg)
Agafeu un porció.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas18 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/42/99/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas18.jpeg)
Amb paciència, distribuiu-hi una fina capa d'arròs d'uns 4mm aprox. Deixeu una mica d'espai a les cantonades superior i inferior per a poder segellar el rotllet amb l'alga lleugerament mullada.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas19 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/43/41/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas19.jpeg)
Començarem fent uns makizushi de tonyina (maguro). Apliquem una tira de tonyina
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas20 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/43/83/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas20.jpeg)
Com si d'un braç de gitano es tractés, enrotllarem i presionarem lleugerament el sushi.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas21 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/44/25/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas21.jpeg)
Ja tindrem el primer rotllet que reservarem.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas22 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/44/67/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas22.jpeg)
Els tallarem tots junts més endavant.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas23 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/45/09/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas23.jpeg)
Fem el mateix procés amb el salmó i una nova alga. I reservem.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas24 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/45/51/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas24.jpeg)
N'he fet un altre amb unes tires més fines de cogombre, salmó i cranc.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas25 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/45/93/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas25.jpeg)
Per fer els nigirizushi... hem de donar forma de croqueta a una mica d'arròs. Abans de col.locar el peix a sobre, podeu untar una miqueta de wasabi al peix... que també ens servirà per a enganxar-lo a l'arròs.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas26 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/46/35/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas26.jpeg)
Per tallar el sushi us caldrà un ganivet ben esmolat... o de serra molt fina. En qualsevol cas, l'haureu de mullar amb aigua a cada tall... per evitar que s'enganxi.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas27 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/46/77/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas27.jpeg)
Talleu-los a la mida d'un dit, aproximadament, i presenteu-los directament al plat.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas28 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/47/25/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas28.jpeg)
Combineu uns tipus de sushi amb altres i feu racions individuals.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas29 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/48/03/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas29.jpeg)
Acompanyeu el plat amb una mica de gingebre adobat, wasabi i salsa de soja.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas30 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/48/45/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas30.jpeg)
I apa, només ens queda gaudir... i molt del nostres sushi.
![sushi makizushi sashimi nigirizushi pas31 sushi makizushi sashimi nigirizushi pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/73/48/87/sushi-makizushi-sashimi-nigirizushi-pas31.jpeg)
Bon Profit!