El Tahín o Tahini és una crema o puré feta a base de sèsam. Es pot aconseguir en supermercats, herbolaris i botigues dietètiques. S'acostuma a vendre en pots de vidre i el podem trobar torrat, amb sal o sense sal. És molt habitual en la cuina àrab i també en molts paissos de l'est.
La saludable barreja d'ingredients converteixen al tahín en un aliment a tenir en compte a l'hora d'elaborar tot tipus de plats cardiosaludables. Les llavors de sèsam són molt riques en àcids grassos insaturats que, unides al component antioxidant sesamol, expliquen les seves virtuts nutricionals.
Sèsam o ajonjolí lleugerament torrat
Aigua o oli de sèsam (opcional)
Sal marina
En primer lloc, torrarem a foc molt lent les llavors de sèsam fins notar com desprenen un agradable aroma. Anar remenant vigilant que no es cremin. La part més delicada és moldre-ho. S'ha de moldre durant varies hores... i s'acabarà convertint en un puré o una pasta. La gent que ho fa a casa utilitza un molinet de café elèctric, però li han d'anar afegint aigua o oli de sèsam de tant en tant fins obtenir la textura desitjada. Al final li afegirem la sal per a potenciar el sabor.
La sal també ajudarà a digerir les substàncies més greixoses o olioses. I ja tindrem llest el nostre tahín.
Aquí teniu un exemple d'ús de tahín.... com són els falafel.
... o el famós hummus.
- Sèsam
- Oli de sèsam
- Sal